Växthus | 18 sep 2023

Komplicerad teknik när botanisk trädgård bygger nytt

Göteborgs botaniska trädgård fyller 100 år och i samband med det har man även beslutat om att bygga nya växthus. Växthusen utgör sammanlagt 2 800 kvadratmeter och innehåller avancerad teknik för uppnå rätt klimat.

Komplicerad teknik när botanisk trädgård bygger nytt
Peab har fått uppdraget att bygga nya växthus i Göteborgs botaniska trädgård. Illustration: Cobe
Liselott Bergkvist, regionchef på Peab. Foto: Peab

– Det känns väldigt hedrande att få förtroendet att vara med och bygga ut botaniska trädgårdens viktiga verksamhet. Att bygga växthus och besökscentrum i den här omfattningen i en kulturhistorisk värdefull miljö är komplext och ställer höga krav på oss som entreprenör och vi är stolta över att få bidra med våra kunskaper, säger Liselott Bergkvist, regionchef på Peab.

Göteborgs botaniska trädgård är ett av Västsveriges största besöksmål och lockar varje år närmare 600 000 besökare. Nuvarande växthus togs i bruk i början av 1980-talet och nu behövs en uppdatering för att möta dagens och framtidens krav.

Växthuset kommer att vara uppdelat i avdelningar med olika klimatzoner samt ett nytt besökscentrum. Hälften av det nya växthuset kommer att vara öppet för besökare, medan den andra halvan kommer att innehålla växtsamlingarna.

Totalt rör det som om en yta på 6 600 kvadratmeter där växthuset utgör 2 800 kvadratmeter. Även rivning av befintliga växthus och utvändiga markarbeten ingår i entreprenaden.

De nya byggnaderna har högt ställda hållbarhetskrav och kommer att byggas med en stor del cirkulära materialflöden och återbruk. För att rätt klimat ska kunna upprätthållas i växthusen året runt kommer avancerad växthusteknik att installeras, som en klimatdator som styr värmesystem, belysning, ventilation, skuggvävar och befuktning. Allt byggs också för att skapa effektiv energianvändning och vattenförbrukning i byggnaderna.

– Trädgårdens unika vetenskapliga växtsamlingar från stora delar av världen får nu förutsättningar att fortsatta bevaras och forskas kring. Det har aldrig varit så viktigt som nu, när den biologiska mångfalden är under stark press. Att trädgården också får ett riktigt besökscentrum är viktigt i vårt arbete att sprida kunskap och utbilda i växtvärldens mångfald, säger Göteborgs botaniska trädgårds förvaltningschef Hanna Tornevall.

Uppdraget är en totalentreprenad med byggstart under hösten 2023 och projektet väntas stå helt färdigt under våren 2028.

Källa: Peab

Publicerad 18 september 2023

På nytt jobb

Fredrik Aspe partner på Ebab, har axlat rollen som  vd för Ebab i Stockholm.
Pär Snickar har utsetts till nyckelkundsansvarig för Ouman AB, Göteborg. Han kommer från Regin.
Peter Nöjd har anställts som teknisk säljare på Voltair AB:s Stockholmskontor. Han kommer från Bevent Rasch.
Christian Björkman har utnämnts till försäljningschef för Hansgrohe AB. Han var tidigare projektledare på företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.