PILOTPROJEKT | 18 apr 2016

Klimatskalet viktigast

Lågtemperatursystem kan tillsammans med värmeåtervinning ge god energieffektivisering, särskilt i norra Europa. Det konstaterar doktoranden Marcus Gustafsson, Högskolan Dalarna, i en licentiatavhandling.

Vad är det du har undersökt?

– Jag har gjort simuleringsstudier på olika värme- och ventilationssystem både för enfamiljshus och flerfamiljshus.

Du har intresserat dig särskilt för tilluftsradiatorer. Vad är det?

– Enkelt uttryckt är det som en vanlig, vägghängd radiator, men bakom den finns en ventil som tar in utomhusluft. Genom det undertryck som frånluftsfläkten skapar blir det ett forcerat luftflöde genom radiatorn, vilket ger en effektivare värmeöverföring. Det leder till att framledningstemperaturen kan sänkas, vilket är önskvärt om man har värmepump. Lägre framledningstemperatur ger bättre värmefaktor.

Varför har du studerat detta?

– EU har som mål att energianvändningen i bebyggelsen ska halveras till 2050. Jag jobbar också inom EU-projektet Inspire, som också rör om energieffektiviseringar i bebyggelsen, men på en bredare front än vad jag tittar på i min avhandling. Inom Inspire handlar det byggnadernas totala energianvändning samt kostnader och miljöpåverkan.

Hur genomfördes studien?

– Jag har gjort simuleringar i ett program som heter Transys. Där har jag lagt in olika byggnadstyper,  flera typer av värme- och ventilationssystem samt väderdata för ett normalår. Då kan man se vilket system som faller bäst ut, när det gäller olika kombinationer av värme och ventilation. Vi har kollat utifrån olika klimat i Europa mest i norra Europa, och gjort kostnadsanalyser efter olika energikostnader.

Vad blev resultatet?

– Tilluftsradiatorer med värmeåtervinning i ventilationen verkar vara ett bra och kostnadseffektivt system. I andra studier har jag också sett att systemet ger bra komfort. Det är också billigare att använda tilluftsradiatorer än att dra in golvvärme, om man vill sänka framledningstemperaturen. Man kan köpa nya tilluftradiatorer, men jag har tittat på att modifiera befintliga radiatorer. Det blir billigast.

Du säger att det beror på omständigheterna vilka kombinationer man ska välja. Kan du ge några exempel på vad som är att föredra under vissa förutsättningar?

– Det beror på hur det såg ut innan man börjar sin energirenovering – vilket system som redan fanns  på plats och vilka kanaler som finns. Om det bara finns frånluftskanaler är det ju både enklare och billigare att installera en frånluftsvärmepump, än värmeväxling i mellan från- och tilluften.

Om jag planerar att energirenovera ett hus: Vad ska jag tänka på?

– Åtgärda klimatskalet först. I och för sig kan en värmepump reducera kostnader direkt, men om du sedan gör något åt klimatskalet får du en överdimensionerad värmepump. Dessutom blir inomhuskomforten bättre om du tätar klimatskalet.

Maria Åslund, ur Energi & Miljö nr 1-2/2016 sid 19.

Fakta

Som ett pilotprojekt testar Tunabyggen i Borlänge slutsatserna i Marcus Gustafssons forskning. I ett flerfamiljshus ska nu tilluftsradiatorer och frånluftsvärmepump installeras.

Publicerad 18 april 2016

På nytt jobb

Robin Dunborg är ny teknikutvecklare inom vvs på Akademiska hus i Linköping. Han kommer från Afry i Norrköping där han var gruppchef Energieffektivisering.
Shirin Javadian är ny vvs-ingenjör på Andersson & Hultmark. Hon kommer från utbildning.
Viktor Karlsson är ny teknisk marknadsförare på Swegons Stockholmskontor. Han kommer från Olsen IVK där han har arbetat som ventilationstekniker och arbetsledare. Daniel Lindva är också ny teknisk marknadsförare på samma kontor. Han kommer från HH:s Ventilation. Linnea Sjöberg är ny tekniker på Norrköpingskontoret. Hon kommer från utbildning. Jimmie Svensson är ny projekttekniker på Malmökontoret. Billie Rehnström är ny avdelningschef teknik i region Syd. Han var tidigare projekttekniker. Jan-Ove Lillback, som har varit regionansvarig för ABC-produkter i region Stockholm, har flyttat över till region Mellan i samma roll.
 Philip Östling är ny vvs-projektör på Intec i Göteborg. Han kommer från samma roll på LL VVS-konsult. Torbjörn Lundén är ny vvs-konsult i Stenungsund. Han kommer från samma roll på Afry. Andreas Lahham är ny sektionschef på Intec projektstyrning. Han kommer från WSP där han var avdelningschef för digitala lösningar.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.