Energibesparing | 6 okt 2014

Kiruna kommun gör miljonbesparingar på energieffektivisering

Kiruna kommun och de kommunala bolagen Kirunabostäder och Kiruna Näringsfastigheter har minskat energiförbrukningen med 22 procent tack vare energieffektiviseringar gjorda av Schneider Electric. Effektiviseringarna för hela projektet motsvarar besparingar på över tio miljoner kronor per år. Utrustningen i fastigheterna är nu också uppkopplad mot internet.

Energieffektiviseringen omfattar fastigheter som skolor, dagis, sametinget, sporthallar, kontor och bostäder, totalt cirka 230 000 kvadratmeter.

Projektet som avslutas i december i år och inleddes 2009 är ett EPC-projekt (Energy Performance Contracting) vilket innebär att Schneider Electric garanterar att hela investeringen på 115 miljoner kronor kommer att återbetalas via energibesparingar. Redan nu har energiförbrukningen sänkts med 22 procent. Hela projektet motsvarar tio miljoner kronor per år i besparingar och innebär att investeringen kommer att vara återbetald inom elva år.

– Resultatet har överträffat våra förväntningar. Vi har lyckats sänka vår energiförbrukning med 22 procent och därmed också våra koldioxidutsläpp och våra el- och underhållskostnader genom en effektivare anläggning, säger Robert Edlert, projektledare på Kirunabostäder.

– Vi är glada över att ha kunnat hjälpa Kiruna kommun med så här stora besparingar. En omfattande del av arbetet, framförallt för bostäderna, har också varit att koppla upp utrustningen i fastigheterna via internet. Nu är det möjligt för driftpersonalen att i realtid övervaka och styra inomhusklimatet genom ett centralt driftsystem via telefonen, datorn eller läsplattan, säger Lars Broman, projektledare på Schneider Electric.

För de som vistas eller bor i byggnaderna har projektet inneburit förbättrat inomhusklimat.

Några av åtgärderna:

·         Utrustningen i fastigheterna har kopplats upp mot internet genom Schneider Electrics styr- och övervakningssystem TAC Vista vilket gör det möjligt att se hur en fastighet mår i realtid. Driftpersonalen kan nu övervaka och styra temperatur, värmepumpar och ventilation i enskilda lokaler från vilken dator, surfplatta eller smart phone som helst dygnet runt. Systemet gör också att personalen mycket lättare kan hitta läckor i värmesystemet.

·         Tilläggsisolering och fönsterbyten

·         Vattenbesparande åtgärder

·         Montage av poolöverdrag

·         Belysningsåtgärder och effektiva motorvärmare

·         Nya fjärrvärmecentraler

·         Installation av bergvärmepumpar

·         Nya ventilationsaggregat, fläktar och reglerande spjäll

·         Byte till energisnåla pumpar och nya ventiler i värmesystemen

 

Källa: Schneider

Publicerad 6 oktober 2014

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.