Kartor för nya strategier
Energianvändning, typ av ventilationssystem och ålder på hus är några exempel på information som samlats i en ny databas på Chalmers och som presenteras i överskådliga kartor.
Doktoranden Mikael Mangold på Chalmers tekniska högskola har samlat både byggnadsspecifik och områdesspecifik information om mer än 85 procent av flerbostadshusen i Göteborg i en ny databas. Energideklarationer, investeringar i tidigare renoveringar, socio-ekonomisk data, upplåtelseform och typ av ventilationssystem är exempel på data som kopplats ihop i ett så kallat geografiskt informationssystem, GIS, som kan presenteras som kartor.
– Databasen kan till exempel bli användbar för kommunen och fastighetsbolag som vill göra strategier för kommande projekt. Det handlar ofta om ekonomiska prioriteringar mellan renovering och nybyggnation och då kan databasen användas för att skapa scenarios, säger Mikael Mangold.
För Energi & Miljö:s räkning har han tagit fram en karta som visar vilka typer av ventilationssystem som används i olika områden, när husen där är byggda och hur stor utbredning olika system har. Av underliggande data framgår att frånluftsventilation och självdrag fortfarande är vanligast. Från/tilluft använder mest energi (145 kWh/kvm, år), tätt följt av självdrag (141 kWh/kvm, år).
Intresset för databasen är stort och olika aktörer vill använda kartorna på olika sätt. Stadsledningskontoret i Göteborg vill ta fram statistik för stadsplanering, medan Hyresgästföreningen vill ha underlag till argument vid förhandlingar.
En fråga är om det går att bedöma i vilka områden de största energieffektiviseringarna är möjliga att genomföra?
– Den frågan är komplex och har många svar, men energideklarationen pekar ut vissa fastigheter som mer lämpade för åtgärder. Vi kan också energimodellera alla hus, för att jämföra alternativ, säger Mikael Mangold.
Marie Granmar, ur Energi & Miljö nr 1-2/2016 sid 9.