”Karlsson på taket” bygger konstfullt

En egensinnig storbyggmästare i Stockholm har investerat i ett museum för sin egen konst. Kraven på inneklimatet i kombination med låg energianvändning var en utmaning för konstruktören.

”Tossige Karlsson” var rubriken i en tidning i samband med att Sven-Harry Karlssons eget konstmuseum i centrala Stockholm stod färdigt. Det var väl för övrigt många år sedan en enskild persons bygge var föremål för sådan uppståndelse från den kulturella parnassen.
Bakgrunden i korthet är att storbyggmästare Sven-Harry Karlsson, som äger bostadsföretaget Folkhem, har investerat 150 miljoner kronor i ett sexvåningars konstmuseum kombinerat med lägenheter samt på toppen av huset en exakt kopia av den egna gården Ekholmsnäs. Där ska hans privata samling svensk samtidskonst hänga permanent. Runt detta hus på hustaket finns en takterrass för skulpturer. I huvudbyggnaden finns gallerier, mediarum, café och kontorslokaler.
Huset har en stomme av betong och relativt stora delar av fasaderna är uppglasade, medan Sven-Harry Karlssons bostad på taket är byggd i trä.

Avancerad klimatisering
Huset är en blandning av både avancerad och enklare klimatisering beroende på vilket ändamål man avsett. Ventilationen av de 18 lägenheterna som är placerade i fasad (på plan 3 till 5) sker med mekanisk frånluftsventilation med tilluft via intag i fasaden. Frånluften från lägenheterna kopplas samman via samlingslådor som betjänar ett antal kök, badrum respektive förråd/klädkammare och tas ut via ett eget frånluftsaggregat.  Att man valt F-ventilation beror enligt Olle Edberg, Incoord, att det är standard för Folkhems övriga nyproduktion, liksom att det är yt- och kostnadseffektivt och har ungefär samma energiprestanda som FTX.  Ventilation av övriga lokaler, som museidelar, café, entré med mera sker med mekaniska till- och frånluftsaggregat försedda med värmeåtervinning, antingen med roterande eller plattvärmeväxlare. Då personbelastningen beräknas variera kraftigt inom dessa lokaler utförs ventilationen behovsstyrd med VAV. Museilokalerna, som finns mitt inne i byggnadskroppen, är indelade i zoner med lokal styrning av klimatet. Sommartid kyls stommen med uteluft på nätterna. Efterbehandlingsbatterier (värme/kyla) finns för varje zon för individuell behovsstyrning av klimatet.

Känsliga utrymmen
Vissa utrymmen är känsligare än andra, både i själva museidelen och i Sven-Harry Karlssons hus på taket.
– Konsten i huset på taket är värdefull, så där är det befuktat. I ett utställningsutrymme, dit man ska kunna låna in konst från andra museer, ställdes det krav på exakt temperaturhållning och rätt luftfuktighet, vilket ledde till att det rummet också går att avgränsa med en skjutdörr med gummitätning som ska hålla tätt, berättar Olle Edberg, Incoord.
Klimatiseringen i museibyggnaden är uppbyggd för att klara alltifrån en enstaka besökare till att hela rummet är fullt med folk, vid exempelvis vernissager.
Golvvärme/golvkyla har installerats för att täcka baslast av kyla respektive värme, en lösning som är gemensam för alla zoner som har stora glasfasader. Slingorna i golv förläggs i cellplastskivor för att förhindra ofrivillig takvärme i våningen under.

Luftburen värme och kyla vid gatunivå tillförs genom påblåsning på de 4,5 meter höga fönstren via stålpelare som alltså fungerar som tilluftsdon. Det finns cirka 100 sådana stålpelare, som går från källaren till taket på entrén.
– Från början ville byggkonstruktören ha betongpelare, men stötte på patrull från arkitekten och Sven-Harry Karlsson, som under hela processen visat stort intresse för slutresultatet. Man tyckte att det inte blev smäckert tillräckligt. Därför valdes ihåliga stålpelare med luftdysor för att klara klimatiseringen på bottenvåningen, säger Olle Edberg.
– Det var också roligt vid invigningen, där stora delar av pressen deltog, att Sven-Harry Karlsson faktiskt pekade på pelarna och noterade att de fungerade som ventilationskanaler också. Men så mycket skrivet om det blev det dock inte i dagspressen.

Sommartid krävs i gatuplanet – förutom påblåsning av kyld luft – golvkyla samt solskyddsglas och yttre solavskärmning för att säkerställa klimatet i museilokaler och café. Solavskärmningen (utvändig och glas sammantaget) ska se till att endast 17 procent av solenergitransmissionen får komma in i rummet. För att klara inneklimatkraven i lägenheterna har man byggt ut fasadlivet över balkongerna, så att det fungerar som solskydd.

Eleffektivitet har ställts på SFPv<2,0, när fläktarna körs på maximalt erforderligt varvtal.
Delar av lokalerna är försedda med automatisk sprinkleranläggning för egendomsskydd. För att inte skada konsten valdes dimsprinkler.

Nattkylning
Det finns olika krav på operativ temperatur och relativ fuktighet beroende på lokal, dess användning samt säsong . Museilokaler, café, butik, bostäder och kontor har vintertid en temperatur på 22 grader. Temperaturen får dock pendla två grader upp/ner i lokalerna. Sommartid är rumstemperaturen 24 grader, med samma temperaturpendling som vintertid.  Generellt föreligger inga krav gällande relativ fuktighet inom museilokalerna. Undantaget är det museirum som är avsett för känsligare konst som lånas in, samt Sven-Harrys Karlssons museum på taket. Dessa lokaler kan befuktas med ångspjut i tilluftskanalerna för att upprätthålla RF på minimum 45 procent. För att undvika stillastående tappvarmvatten och risk för legionella bakterier utförs cirkulationssystemet som ett renodlat cirkulationssystem utan handdukstorkar eller värmebatterier. Duschrummen – liksom övriga lägenhetsdelar – är försedda med vattenburen golvvärme.

Bergvärmeanläggning
Byggnaden är försedd med anläggning för geoenergi via bergborrlager placerat under huset om cirka 5 000 m aktivt borrdjup, fördelat på 25 hål. Värme samt tappvarmvatten produceras via värmepumpar och kylenergi produceras i första hand som frikyla från berget samt värmepumparnas förångarsida. För den händelse att värmepumparna inte skulle ge tillräckligt finns en elpanna som spets. Återladdning av borrhålslager sker via överskottsvärme från bostädernas frånluft via batteri i frånluftsaggregatet för bostäder. Det tillgängliga frånluftsflödet för återladdning är cirka 1 kbm/s, med dimensionerande tillgänglig temperaturdifferens på 12 °C. Genom denna lösning kommer borrhålslagret att uppnå termisk energibalans, vilket ger minimal grannpåverkan från borrhålslagret.
Värmeeffektbehovet för hela byggnaden uppskattas till ca 300 kW.

Kylsystem
Kylbehovet uppskattas till cirka 120 kW. Shuntgrupp för ”torr” kyla ut till golvkyla i museilokaler styrs så att utgående köldbärartemperatur kan förskjutas beroende på utomhusluftens fukt och temperatur. För klimatkyla i museum och café skall grundbehovet av kyla tillgodoses av undertempererad tilluft med aktiv nedkylning av bjälklag nattetid samt kylning med golvkyla.
Byggnaden är indelad i ett stort antal zoner med egen klimatstyrning i form av kyl/värme samt variabelt luftflöde. För varje zon finns separata shuntgrupper av typen kombishunt.

Mark Kretz, Energi & Miljö nr 5/2011 sid 16-19

  • FAKTA
    Beställare:
     Folkhem
    Byggentreprenör: Q-gruppen
    Arkitekt: Wingårdh Arkitekter
    VVS-projektör: Incoord
    Elprojektör: ACNL Elteknik
    Brandprojektör:  Brandkonsulten
    Rörentreprenör: Hermansson Rör
    Ventilationsentreprenör: H:s Ventilation
    Styr- övervakningsentreprenör: Nordomatic
Publicerad 19 maj 2011

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.