Jakten på innemiljöforskningen

Bara fyra promille av medlen från den senaste öppna utlysningen från Formas går till forskning som handlar om innemiljö. De forskare som arbetar med ämnet är också lätträknade. Samtidigt ökar behovet av ny kunskap kring våra inomhusmiljöer, när husen blir tätare och mer energieffektiva.

Karin Engvall, Uppsala universitet, är den enda innemiljöforskare som fått pengar från forskningsrådet Formas senaste öppna utlysning av medel. Hon har fått 2,6 miljoner kronor för att under tre år studera sambanden mellan byggnaders status och upplevd inomhusmiljö och hälsa. Som underlag har hon data från inspektioner, mätningar och enkäter som samlats in inom ramen för Boverkets Betsi-studie (Byggnaders Energianvändning, Tekniska Status och Inomhusmiljö). Vi träffas i Hammarby sjöstad som ingick i en studie som Karin Engvall gjorde för några år sedan tillsammans med Stockholms stad, Karolinska institutet och White arkitekter. I projektet Hälsomässigt hållbara hus – 3H arbetade hon med en kartläggning av upplevd inomhusmiljö i Stockholms flerbostadshus. Undersökningen som var en av de största i sitt slag i Europa analyserade enkäter från nästan 8 000 hushåll, och i 47 av husen gjordes även besiktningar och tekniska mätningar. I studien fanns hus från olika byggnadsår fram till och med 2003. Enkäterna visade bland annat hur de boende upplevde sin luftkvalitet, värmekomfort och om de hade några besvär med trötthet, huvudvärk, irriterade slemhinnor eller torr hud.
– Studien visade att det fanns flest riskhus bland de som var byggda 1961 till 1975, och därför är det viktigt att de husen byggs om bra. Men inte heller nyare hus är helt problemfria. För hus byggda mellan 1991 och 2003 var andelen riskhus mellan sju och tolv procent – så det är viktigt att kolla husen regelbundet, säger Karin Engvall.

Som att besiktiga bilen
Hon tycker det borde vara lika självklart med kontroll av innemiljöer i hus som besiktning av bilar. Det handlar om att upptäcka problemen i tid och åtgärda innan det blivit för dyrt eller farligt.
– Jag tycker man ska avdramatisera rädslan för ”sjuka hus”. Det är trots allt ganska få hus som får stora problem, säger Karin Engvall.
Den nya studien av Betsi-data ska analysera ännu mer data än vad projektet Hälsomässigt hållbara hus gjorde. Eftersom projektet är tvärvetenskapligt ska Karin Engvall samarbeta med forskare vid Uppsala universitet och KTH i Stockholm. Dessa forskare har erfarenhet av hur fukt i byggnader och luftkvalitet påverkar hälsan, samt innemiljöns betydelse för den upplevda värmekomforten. Betsi-materialet erbjuder också möjligheten att studera hur pass väl de boendes svar stämmer med de tekniska mätningarna.
– Sådana valideringsstudier behövs för att bemöta de tveksamheter till enkäter som finns ute i verksamheten, säger Karin Engvall.
Hon är glad över att ha fått pengar från Formas som fördelar medel inom miljö, areella näringar och samhällsbyggande. Det har alltid varit ett stort jobb att finansiera forskningen, tycker hon, även om hon lyckats bra jämfört med andra.
– Det här är första gången jag fått pengar utan krav på medfinansiering från företag och organisationer, och det sparar en hel del arbete, säger Karin Engvall.

De flesta får avslag
För andra innemiljöforskare ser det inte lika ljust ut. Av de fem ansökningar som kom in till Formas i höstas fick fyra avslag. Trycket på utlysningen var hårt och totalt beviljades bara 150 ansökningar av 1300 inkomna, alltså 12 procent. Det gjorde att det för de flesta krävdes bästa betyg i alla bedömningskategorier för att få medel, och ibland räckte inte ens det. En av de som fick avslag var Sarka Langer, kemist och innemiljöforskare hos IVL Svenska Miljöinstitutet i Göteborg. Hon sökte pengar för en studie av peroxyacylnitrater (PAN:er) som bildas från aldehyder som är typiska för innemiljö, samt ozon och kvävedioxid. PAN:erna är reaktiva, men kortlivade och därför svårmätta. De tros ligga bakom fenomenet ”sjuka hus” som ger människor problem med irriterade slemhinnor och trötthet. Men nu blir det inget av med den studien, meddelar Sarka Langer. Hon och IVL har dock fått pengar tidigare av bland annat Formas, och Sarka Langer arbetar för närvarande med ett projekt som ska utvärdera inneluften i lågenergihus. Hittills har även hon bearbetat data från Boverkets Betsi-studie om inomhusluft i svenska bostäder och gjort detaljerade mätningar i fem olika bostäder under alla årstider. Kontrollen av föroreningar i inomhusluften görs med hjälp av mätdosor som hängs upp i lampor eller hyllor hos de boende. I varje mätpunkt hänger fyra dosor tillsammans och mäter halter av ozon, kvävedioxid, formaldehyd och organiska ämnen. Temperatur, relativ luftfuktighet och koldioxid mäts med separat loggande sensor.

Svårt få tillfälle att mäta
Mätningarna hittills har gjorts i passivhus och nu letar IVL efter lägenheter i vanliga nybyggda flerbostadshus där forskarna kan mäta.
– Men det är inte så lätt att få komma in och mäta hos folk. Av de fem-sex namn på frivilliga lägenhetsinnehavare som vi fått av NCC är det bara en som vill hjälpa oss, säger Sarka Langer som söker efter fler mätobjekt.
Projektet som startade för 1,5 år sedan ska presentera resultat under 2013. Det ska även några andra projekt. Men svackan i den senaste tilldelningen är ändå oroväckande, tycker Greta Smedje, forskare vid institutionen för medicinska vetenskaper på Uppsala universitet, som arbetar tillsammans med Karin Engvall.
– Etablerade forskargrupper har marginaler för att överbrygga tillfälliga stopp i tilldelningen, men blir det inget nästa år heller så finns det risk att en del forskning avbryts, säger hon.
Det som framförallt riskerar att bli en bristvara är den tvärvetenskapliga forskning som studerar både teknik och medicin eller beteendevetenskap. Den forskningen blomstrade i mitten av 1990-talet när det växande problemet med allergier skulle förklaras. En del av de forskare som var aktiva inom området då är det fortfarande, men närmar sig pensionsåldern. Frågan är om de får några efterträdare?

Nya hus kräver ny forskning
Samtidigt pågår en stor omställning inom byggandet där ansträngning läggs på att bygga hus med lägre energianvändning. Husen blir tätare, vilket gör behovet av korrekt ventilation större. En uppmärksammad studie – Värmlandsstudien – visade att det finns ett samband mellan mögellukt, dålig luftväxling och förekomst av allergibesvär hos barn. Om forskningen på innemiljö marginaliseras kan det i värsta fall leda till att allvarliga fel görs vid nybyggnationer och renoveringar. Organisationer som Svensk Ventilation och Astma- och allergiförbundet har redan varnat för vad allt tätare hus kan leda till.
– Jag är orolig, för det finns för lite forskning kring det här, säger Svensk Ventilations vd Britta Permats i en intervju i Energi & Miljö om nya ändringar i byggreglerna.
Även Kristina Laurell, ny forskningssekreterare på Formas, lyfter fram behovet av forskning främst när det gäller kopplingen till människors hälsa.
– Vi hittar inte det tvärvetenskapliga och det är ett problem, säger hon.
105 miljoner på fem år
Kristina Laurell upplyser samtidigt om att regeringen i sin forskningsproposition i höstas lyfte fram hållbart samhällsbyggande som något viktigt att satsa på. Som en följd av det ska Formas under fem år fördela totalt 105 miljoner kronor till forskning som faller inom den ramen. I mitten av mars öppnar utlysningen och i november fattas beslut om vilka som får pengar. Ännu så länge vet ingen hur mycket av de riktade pengarna som kommer att gå till forskning kring innemiljö.
– Det finns ett tryck från olika aktörer om att det behövs mer innemiljöforskning, men sedan är det universitetens och högskolornas ansvar hur de vill organisera sig, säger Kristina Laurell som ska administrera fördelningen av pengarna.

Många ska dela på kakan
Hållbart samhällsbyggande innefattar förstås mycket mer än innemiljö. Det handlar om utemiljö, arbetsmiljö, byggande med rätt hantering av avfall och så låga utsläpp av koldioxid som möjligt. Nya och renoverade hus ska vara energieffektiva, vilket varit och fortfarande är starkt i fokus inte minst på grund av EU:s krav på nära-nollenergihus år 2021. Lågenergihus måste vara välisolerade och kräver en hel del ny teknik som måste vidareutvecklas. Till det behövs också forskningsmedel. Risken är att kunskaperna om luftkvalitet, innetemperatur, buller, belysning och människors upplevelser av innemiljön blir eftersatta.
– Vi vet inte ännu hur robusta lågenergihus är, eller hur den nya energieffektivviseringsvågen slår när det gäller människors hälsa. För att ta reda på det behövs fler tvärvetenskapliga studier där beteendevetare, tekniker, kemister och medicinare arbetar tillsammans, säger Karin Engvall.

Marie Granmar, Energi & Miljö nr 3/2013 sidan  26

 

  • FAKTA:  Formas utlysning 2012
    I december 2012 meddelade forskningsrådet Formas sin fördelning av medel för perioden 2012 till 2016. Totalt 600 miljoner kronor går till 150 nya projekt. Ett av de enskilt största anslagen, 8,5 miljoner kronor, ges till ett projekt som ska studera gräsmattan som ekologiskt och kulturellt fenomen. Två studier av välfärden hos höns får tillsammans 9,4 miljoner kronor, och olika studier av fisk och fiske totalt 30 miljoner kronor. Det enda projekt som direkt handlar om innemiljö är Karin Engvalls analys av data från Boverkets Betsi-studie som får 2,6 miljoner kronor.
    Marie Granmar

 

  • FAKTA:  Forskning om innemiljö
    Projekt som till viss del handlar om innemiljö bedrivs hos SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut och Chalmers tekniska högskola. Inom ramen för Energimyndighetens program Cerbof bedrevs tidigare några innemiljöprojekt, men programmet är nu avslutat och det är fortfarande osäkert hur satsningarna kommer att se ut framöver. Det finns också grupper på universiteten i Karlstad, Umeå, Lund, Göteborg och Stockholm som har fått anslag från Formas förra och förrförra året, för att studera olika aspekter av innemiljö. En del forskare lyckas även få EU-medel.
    Flera personer som Energi & Miljö pratat med påpekar att forskning inom exempelvis arkitektur, byggteknik, akustik, material, kemi, medicin och beteendevetenskap också kan ge viktiga bidrag till kunnandet om innemiljö. En del av den forskningen finansieras genom statliga basanslag eller pengar från andra finansiärer än Formas. Stöd till utveckling av ny, kommersiellt gångbar miljöteknik delas ut av Vinnova, men det omfattar sällan analyser av människors hälsa eller upplevelser av innemiljön.
    Marie Granmar
Publicerad 21 mars 2013

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.