Omställning | 15 jun 2022

Isover minskar klimatpåverkan genom att ställa om till biogas

Isover kommer under nästa år att ställa om energianvändningen i sin produktion från naturgas till biogas. Insatsen kommer att reducera de direkta utsläppen av växthusgaser med uppskattningsvis 45 procent och minskar kraftigt företagets beroende av fossil naturgas.

Isover minskar klimatpåverkan genom att ställa om till biogas
Redan 2023 ställer Isover om till 50 procent certifierad biogas med målet att byta ut all naturgas mot förnybar biogas i 2024. Illustration: Saint-Gobain Sweden AB

– Det är en viktig del i vår omställning mot fossilfrihet. Beslutet är också motiverat av Saint-Gobains övergripande vision: att vara ledande inom lätt och hållbart byggande samt vår färdplan för hållbarhet, berättar André Limon, vd Saint-Gobain Sweden AB.

André Limon, vd Saint-Gobain Sweden AB.

Saint-Gobain Sweden tog fram en övergripande färdplan mot hållbarhet förra året. Målet är att reducera de absoluta utsläppen av växthusgaser med 40 procent senast 2030 jämfört med 2017 och att ha netto noll klimatutsläpp för Saint-Gobain Sweden till år 2045. Den stora satsningen på biogas som energikälla förväntas bidra till att dessa mål uppnås, troligen till och med tidigare än förväntat.

– Eftersom råvaran i huvudsak är materialåtervunnen är produktionen den mest energikrävande delen i av glasullens livscykel, och står för upp till 60 procent av dess klimatpåverkan. Isover blir genom satsningen på biogas en förebild i byggnadssektorn och visar att en omställning mot fossilfrihet är möjlig, säger Armina Nilsson, Sustainability Partner, Isover.

Armina Nilsson, Sustainability Partner, Isover.

I korthet innebär satsningen att Isover köper biogas godkänd enligt de europeiska certifieringssystemen REDcert EU, ISCC EU eller motsvarande. Gasen uppfyller fastställda hållbarhetskriterier så som att den inte får vara framställd från livsmedels- eller fodergrödor samt att den understiger de utsläpp som användningen av fossila bränslen hade gett, med minst 70 procent.

– Det är för att möta klimatutmaningarna och våra kunders krav som Saint-Gobain Sweden vill göra detta skifte. På sikt kommer även miljövarudeklarationerna, EPD:erna, att uppdateras och därmed visa lägre värden. Då kan våra kunder tillgodoräkna sig den lägre klimatpåverkan i sina klimatdeklarationer och livscykelanalyser, förklarar Armina Nilsson.

Källa: Saint-Gobain Sweden AB

Publicerad 15 juni 2022

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

Niklas Kedbrant är ny vd för Milen Ventilation i Gävle. Han var tidigare affärsområdeschef för teknik och underhåll på Furuviksparken.
Gustav Thuresson är ny uppdragsansvarig energi och miljö på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Han kommer från WSP där han också var uppdragsansvarig. Johanna Nordblom är ny vvs-ingenjör. Hon kommer från Ringhals AB där hon var utvecklingsingenjör HVAC.
Michael Wellert är ny vvs-ingenjör/uppdragsledare på Rekonik i Västerås. Han kommer från Afry i samma stad där han var vvs-ingenjör.
Magnus Gerstel Würzl är ny arbetschef ventilation på Windefalk Ventilation & Energi i Stockholm. Han kommer från GK Sverige i samma stad där han var entreprenadchef ventilation.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.