Islager håller koll på temperaturen

På natten fryser isen runt rören i islagret, för att sedan tina upp igen på dagen och avge kyla till varma kontor och lokaler. I Stockholm Waterfront är islagret en viktig del i lösningen för att minska husets energianvändning.

Stockholm Waterfronts fasad som vetter mot Klara sjö och Stadshuset utmärker sig redan i stadsbilden. Snart ska fastigheten som inrymmer hotell, kontor och en konferensanläggning med kongresshall för 3000 personer stå klar. Receptionen på Klarabergsviadukten vid Stockholms central är färdigbyggd, men i resten av huset pågår fortfarande febril byggaktivitet.
Ingmar Holmström, projektansvarig för projektering av VVS- och teknikanläggningar från konsultbolaget Creanova, guidar runt på en snabbtur genom de tre husdelarna, över golv fortfarande täckta med skyddspapper och genom nymålade trapphus.
Utanför den gigantiska kongresshallen består fasaden av glas. Här strålar som mest in, under den varma delen av året, en megawatt sol mot den ventilerade dubbelglasfasaden, som kan ta upp 250 kilowatt till energisystemet. Fasaden ventileras kontinuerligt, så att den inte blir för het. Som högst avges temperaturer runt 60 grader. Värmen är förstås välkommen på vintern, men under sommaren kan det i stället behövas kylning.
Lösningen på det finns några trappor ner. Där finns dels en sjövattentank, med 78 kubikmeter vatten från Klara sjö, dels islagret som fungerar som en buffert av energi som kompletterar värmeväxlingen med sjövattnet med hjälp av vätskekylaggregat, VKA.

Is produceras – eller smälts
Om kvarteret har ett större kylbehov än vad vätskekylaggregaten kan klara så smälts is och värmen sparas i islagret. Har huset stort värmebehov och litet kylbehov produceras is i stället – om inte sjövattentemperaturen är tillräckligt hög så att det blir möjligt med värmeproduktion därifrån.
– Vi kan leverera ut tre megawatt kyleffekt från det här kvarteret utan att ha kylmaskinerna i drift – när det är varmt i sjön. Man kan alltså hämta köldbärare direkt från isackarna, säger Ingmar Holmström.
Fasomvandlingen från vatten till is och tillbaka är ett energieffektivt sätt att lagra värme och kyla. Tekniken används redan på ett flertal platser i världen. Det största islagret, med en kapacitet på 232,3 megawattimmar, finns i centrala Chicago i USA. Det näst största, på 103 megawattimmar, servar sex fastigheter vid Cosmo Square i japanska Osaka. En anläggning i London har lett till pris för den mest energieffektiva fastigheten i Storbritannien. Tack vare det islagret har staden sluppit kostnaden för att förstärka hela London Citys kraftnät.
I Sverige fanns tidigare Nordens största islager, på 23 megawattimmar, i kvarteret Blåmannen i centrala Stockholm, men det togs bort i samband med en renovering. Inomhusklimatet och datorkylningen vid Stockholmsbörsen, OMX, får också hjälp av ett islager liknande det under Stockholm Waterfront.

250 ton vatten
Det nya islagret har en kapacitet på 13 megawattimmar. Totalt innehåller det 250 ton vatten som kan omvandlas till is och tillbaka efter behov. På en datorskärm i maskinrummet ser Ingmar Holmström hur kylprocessen fungerar för tillfället.
– Just nu ser vi att islagernivån är nio procent och köldbäraren som går ut i byggnaden är 5,9 grader.
Islagret som levererats av amerikanska företaget Baltimore Aircoil, BAC, ser ut som en container och innehåller ett system av flera 100 meter stålrör. Isen bildas och fryser utanpå rörledningarna som omges av vanligt vatten. Inuti rören finns etylenglykollösning som reglerar isbildningen. Lösningen kommer från vätskekylaggregaten och är också medium för köldbäraren till byggnaden.
Ingmar Holmström är nöjd med islagret, men poängterar samtidigt att det bara är en del i systemet som gör fastigheten så energieffektiv.
– Islagret är bara latent energi och med hjälp av beräkningar av största dygnskylbehov och optimering av mekanisk kyleffekt får man fram hur stora kylmaskiner och isackumulatorer man behöver.

Stora marginaler
Hela Stockholm Waterfronts koncept bygger på att sänka driftkostnaderna. Creanova ska ansvara för den tekniska förvaltningen i två år och se till att fastigheten levererar den energi som förväntas.
Målet är att fastigheten ska hålla sig på 41 procent av BBR-kravet på energianvändning, men marginalerna är stora. Hur stora vill inte Ingmar Holmström säga.
– Men det är mycket bättre än 41 procent! Den mesta energin går till kylmaskinerna, så det gäller att de ska gå så lite som möjligt.
Investeringen i fastigheten blir totalt 15 miljoner kronor mer än om man hade valt att använda fjärrkyla och -värme. Men på sikt kommer fastighetsägarna att tjäna på huset. Med islagret som buffert av kyla går det att kapa kortvariga eleffekttoppar. Notan till Fortum för den största effekt som nyttjas blir därmed avsevärt lägre än vid en normal lösning.
– Dessutom får det här huset hyresgäster som är beredda att betala högre hyra för att huset är energisnålt.

Inte standard höjer notan
Att installationen blir dyr beror på att tekniken inte är någon standardlösning. Däremot bygger den på standardkomponenter som sätts ihop, som islager och kylmaskiner. Ingmar Holmström har varit drivande bakom införandet i Sverige.
– Det handlar ju mest om sunt förnuft: Ska man köpa energi från fjärrdistributörer eller lösa det själv?
Varför är det då fortfarande så få användare?
– Ett problem är att det inte är någon som marknadsför det här, och förvaltare och byggentreprenörer förstår inte vad vi tekniker kan göra. De sitter på fiolerna, men om rådgivarna inte tar upp tekniken – hur ska byggarna då veta vad de kan göra?
Speciellt för Stockholm Waterfront är tillgången till sjövatten, som också används för värmning och kylning av fastigheten.
– Det var viktigt att vattendomen hängde med när de köpte huset, om vi inte haft den hade vi fått dumpa 1,8 megawatt värme någon annanstans.

Fjärrvärme behövs
Kvarteret klarar sig helt utan fjärrvärme så länge det finns sjövatten kallare än sex grader. Fjärrvärme behövs dock för eftervärmning av varmvattnet till duschar och kök. Islagret hjälper till med energiutjämning efter olika belastningar på huset.
– Har vi en kongress kan vi hämta hem värme från luftbehandlingssystemet tills det är cirka minus fem grader ute.
– Egentligen är det ganska enkelt: Vi minimerar inköpen av fjärrvärme och el. Sedan transporterar vi energin. Samtidigt har vi en spetsvaktfunktion som tar vid om eleffekten plötsligt sticker iväg en varm sommardag för att de börjar laga mat i tre olika kök eller sätter igång dataverksamheten. Då känner systemet av att nu drar kåken mer eleffekt. Det kan till exempel stänga av kylmaskinerna en kort stund, vilket sparar kanske 100 kilowatt eleffekt. På ett år blir bara det 40 000 kronor i minskad effektkostnad.
Stockholm Waterfront består av 78 000 kvadratmeter uppvärmd yta och har en luftbehandling på 156 kubikmeter per sekund. Kvarteret beräknas förbruka cirka 8000 megawattimmar vardera av kyla och värme, vilket klaras med 1800 megawattimmar tillförd el och 100 megawattimmar fjärrvärme.
– Det motsvarar vad som är vanligt för ett mycket mindre hus på cirka 2 000 kvadratmeter.

Marie Granmar, Energi & Miljö nr 10/10 sid 26

  • FAKTA: Så fungerar islagret på sommaren
    Ett vätskekylaggregat, VKA, producerar kall etylenglykollösning på natten och fryser is i ackumulatorerna. Isen blir till ett lager av kall energi. Produktionen styrs utifrån behovet av återladdning. Temperaturen under infrysningsförloppet sjunker ju mer is som bildas på grund av att isen isolerar mellan rör och etylenglykollösning.
    På dagen tar man först ut så mycket kyleffekt som vätskekylaggregatet klarar, och om den effekten inte räcker för husets behov smälts mer is genom att glykol med en temperatur över isens smältpunkt kommer till ackumulatorerna. Temperaturen från ackumulatorerna vid urladdning är 3 till 3,5 grader Celsius.
    Sjövatten nyttjas dels för att avge den värmeenergi som inte nyttjas för uppvärmning sommartid och för att få frikyla med direktväxling mellan köldbärarreturen, KBR, då sjön är kallare än KBR eller för upptagning av värme under värmesäsongen. Den värme som inte kan avges till sjövatten – som mest 2,25 megawatt – dumpas i byggnadens avluftssystem.
    Eftersom Stockholm Waterfront har mindre mekanisk kyleffekt för kylmaskiner än vad som är vanligt, är samtidigt behovet att bli av med överskottsvärme hälften av normalt.
Publicerad 1 november 2010

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.