Inte bättre förr – men snyggare
Sveriges VVS-museum i Bromma visar upp det förflutna inom vvs-branschen. Och nog var prylarna och verktygen snyggare förr. Pottlock i gjutjärn, någon…? Eller kanske en kloppa?
Sveriges enda vvs-museum huserar i Bromma, i en 500 kvadratmeter stor lokal. Här ryms det mesta som hör branschen till. Allt från verktygen som rörmokarna använt för att skapa ett Sverige med hög standard till de rördragningar som aldrig synts för användarna. Och så förstås alla prylar som använts i hemmens tvättstugor, kök och badrum över ett par århundraden. Tvättmaskiner, termostater, blandare, badkar, toaletter och handfat. Och mycket annat.
Sveriges VVS-museum har utvecklats till något av vvs-branschens nya mötesplats. Här visas branschens utveckling i Sverige med utställningar och seminarier. Även om man rör sig kring gamla ting – vilket väl i och för sig är själva grejen! – så är det många företag och organisationer som använt museet som samlingsplats för olika arrangemang. Varje pryl i museet andas historia.
Det är fascinerande hur mycket tid man förr la ner på att saker skulle se snygga ut. I dag är ett pottlock möjligen något man gjort i trä eller frigolit. På 1800-talet gjorde man pottlock i gjutjärn med fantastisk ornamentik. Det skulle vara fint att gå på muggen då, man ville inte bara använda slit och släng-lock. De första vattenklosetterna var ofta gjorda i rikt utsmyckat porslin, inte minst för de kungliga.
Om man vill få en bra inblick i Sveriges vvs-historia, ja, då rekommenderas verkligen ett besök i Bromma.
Alla har naturligtvis inte möjlighet att besöka museet, och därför kommer tidningen Energi & Miljö under 2020 att i varje nummer helt kort presentera ett antal av alla de prylar som kan beskådas på plats. Tills vidare rekommenderas en grundlig titt på bilderna här bredvid. Visst skulle det väl vara skönt med ett bad i det tyska bleckplåtbadkaret? Mer information om Sveriges VVS-museum finns på sverigesvvsmuseum.se.