Spektakulär | 21 jul 2023

Innovativt bergvärmesystem till spektakulär byggnad

I början av december öppnar Tekniska museet dörrarna till Wisdome Stockholm, den nya dometeatern där vetenskapens komplexa sammanhang förvandlas till hisnande upplevelser. Under marken finns ett innovativt bergvärmesystem som kombinerar avancerad styrteknik och mängder av sensorer för att optimera byggnadens behov av värme och kyla.

Innovativt bergvärmesystem till spektakulär byggnad
Redan nu anas atmosfären i trähallens böljande tak med sina extremt långa spännvidder helt utan inre stödpelare. Foto: Anna Gerdén, Tekniska museet

Wisdome Stockholm är något alldeles extra på alla plan. Det välvda taket med sina långa spännvidder på 48 meter är helt självbärande utan mittpelare, utfört i en så kallad gridshell-teknik med både krökta och vridna balkar som bara återfinns på ett fåtal platser i världen. Rutnätskonstruktionens 25 lager är uppbyggda av drygt 20 kilometer LVL-fanér, som formats och monterats på plats med en felmarginal på mindre än en millimeter. Något liknande har aldrig tidigare gjorts.

Kupolen är 12 meter hög och cirka 22 meter i diameter. Den består av 277 unika trätrianglar som monterades ihop i hexagonformer innan de lyftes på plats. I mitten av trähallen finns den stora domen av trä, med 100 sittplatser och visualiseringsteknik i världsklass.

I marken, 250 meter ner, finns ett innovativt bergvärmesystem som kombinerar avancerad styrteknik och mängder av sensorer för att optimera byggnadens behov av värme och kyla. Genom att variera uttaget från 10 olika borrhål lagras byggnadens och överskottsvärme när kyla hämtas ur marken och tvärtom. Med den här typen av styrsystem kan även större byggnader och lokaler få en mer effektiv uppvärmning i framtiden.

Fakta

Byggnaden

  • Byggstart: 2022
  • Beräknad öppning: december 2023
  • Antal sittplatser i domen: 100 inklusive två specialbyggda rullstolsplatser
  • Arkitekt: Elding Oscarson
  • Konstruktör: Florian Kosche
  • Konstruktör trästomme: SJB Kempter Fitze AG
  • Entreprenör trästomme: Blumer Lehmann
  • Yta: 1 325 m2. Domen – diameter 22 meter, höjd 12 meter. Uppbyggd av 277 trianglar av CLT-trä. Taket 26×48 meter är konstruerat av totalt 10 903 trädelar, 20 km trälameller (LVL) i ett självbärande rutnätssystem. Utsidan av taket täcks av 120 000 takspån av kärnfuru. Trämaterialet i konstruktionen binder 677 ton koldioxid.

Här pågår samtidigt ett europeiskt forskningsprojekt med målet att ta fram mer effektiva lösningar för bergvärme. Projektet är ett samarbete mellan värmepumpstillverkaren NIBE, KTH och Bengt Dahlgren och SGU tillsammans med flera aktörer i Europa, och har som mål att hitta än mer effektiva uppvärmningssystem och minska beroendet av fossila bränslen.

Klimatanläggningen i Wisdome Stockholm kommer att placeras väl synlig för besökarna, med en pedagogisk installation som visualiserar vad som pågår bakom kulisserna för att värma upp byggnaden och kyla ned den kraftfulla tekniken som skapar upplevelserna i domen.

Källa: Tekniska museet

Publicerad 21 juli 2023

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.