Kärnkraft | 8 sep 2022

Innovationspris för små blykylda kärnreaktorer

För omkring tio år sedan började Janne Wallenius, professor i reaktorfysik på KTH, utveckla tekniken till små blykylda kärnreaktorer. Nyligen har han fått ta emot KTH Innovation Award 2022 och stödet för hans projekt ökar.

Innovationspris för små blykylda kärnreaktorer
Janne Wallenius, professor i reaktorfysik på KTH har fått årets Kth Innovation Award för sitt arbete med att utveckla tekniken till små blykylda kärnreaktorer. Foto: KTH

– Planen är att en fabrik i Sverige ska kunna leverera serieproducerade reaktorer till marknaden redan om tio år, säger Janne Wallenius.

Efter att ha undersökt marknaden för små blykylda reaktorer i norra Kanada under 2014-2015 kom Janne Wallenius tillbaka till Sverige, där kärnkraftsindustrin pressades av de låga priserna på den nordiska elmarknaden. Fyra reaktorer i Oskarshamn och Ringhals stängdes och stödet för hans projekt var lågt.

Slutligen öppnades en möjlighet att söka pengar i England. Nu får Janne ytterligare möjligheter med de 500 000 kronorna från KTH Innovation Award.

– Äntligen kan jag genomföra min dröm om att göra en verklig förändring för mänskligheten. Framtidsutsikterna för SMR ser mycket ljusa ut, och vi planerar att kunna demonstrera teknologin med en blykyld forskningsreaktor i drift i Oskarshamn 2030. Målet är en stor kommersiell utbyggnad av fabrikstillverkade små modulära reaktorer till 2032, säger Janne Wallenius.

– Jag är hedrad över att få ta emot KTH Innovation Award, ett pris som är tänkt att uppmuntra kreativitet och mod i uppdraget att omvandla vetenskap och teknik till nytta för mänskligheten. Bland lärdomarna från utvecklingen av SMR-tekniken är att aldrig ge upp, säger Janne Wallenius som har forskat kring design och säkerhetsanalys av blykylda reaktorsystem sedan 1996.

Källa: KTH

Publicerad 8 september 2022

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.
Jonny Andreasson är ny projektledare och programmerare fastighetsautomation på Klimat och VVS-teknik i Värmland. Han kommer från Akademiska hus där han var teknikspecialist vvs.
Kent Lundström är vvs-konsult på den nystartade egna verksamheten Lundström S-Konsult i Stockholm. Han kommer från Stockholmsmässan där han var vvs-ansvarig och arbetsledare.
Tomas Mellbom är ny försäljningsingenjör på Samsung Aircon Nordics. Han kommer från Panasonic där han var produktchef för kommersiella system i Norden och Baltikum.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.