Innostock 2012

Forskningsrön om energilagring i alla dess former fyllde några intensiva dagar i spanska Lleida. Nytt för i år var att även elektrisk energilagring fanns med på programmet för konferensen.

Termisk energilagring – översikt
Marc A. Rosen, professor vid nyetablerade University of Ontario i Kanada, pratade om hållbara städer och nödvändigheten av energilagring för att uppnå detta. Han gav exempel från sitt eget universitet där det geoenergisystem med 400 borrhål som togs i drift för sex år sedan sparar 40 procent värmekostnad och 16 procent kylkostnad. Den största utmaningen med systemet var initialkostnaden, enligt Marc Rosen.
– Har man inga pengar är det svårt att få till stånd, även om återbetalningstiden är relativt kort.

Beslutet om att bygga geoenergilagret för universitetet togs tidigt i processen vid byggandet av det nya universitetet.
– Det var bestämt att göra detta borrhålssystem innan jag kom in i bilden. Det var ett affärsbeslut för att spara pengar över tid. Det var fördelaktigt att starta bygget innan någon personal eller några studenter var på plats och kunde motsätta sig, eftersom det var ett alldeles nytt universitet. De äldre universiteten som bygger om gör det som regel genom EPC.

I Kanada finns beslut att hälften av landets byggnader ska vara nZEB-byggnader (nollenergibyggnader) om 20 år. På vägen att uppnå detta har man bland annat skapat ett samhälle, Drake Landing Solar Community, med 52 hus där man uppnått en solfraktion på 90 procent, det vill säga 90 procent av den använda energin kommer från solen. Projektet är så framgångsrikt att man nu tittar på Drake Landing II med 2000 hus.

Marc Rosen påpekade att verklig hållbarhet kräver balans mellan ekonomi, socialt ansvar och miljömässighet. Hållbarhet måste uppnås i alla led – hos energikällor och energibärare, och genom ökad effektivitet i utrustning, system, hantering, matchning av tillgång och efterfrågan, integration samt i utformningen av system som använder energi för effektivitet.

Professor Bo Nordell från Luleå tekniska universitet är en av dem som varit med på samtliga energilagringskonferenser i Stock-konferensserien, och gav en översikt av hur geoenergin utvecklats sedan 1980-talet.
– Vid första energilagringskonferensen i Seattle år 1981, då jag presenterat högtemperaturlagret i Luleå, kom en ung kille fram till mig och sa att om 25-30 år kommer det här att vara en allmän teknik. Han hade rätt, även om det kändes som en lång tid då. Tekniken med energilagring i grundvatten (akviferer) började med en liten workshop i Berkeley i oktober 1978. Tekniken utvecklades som mest under 1980-talet för att i dag vara en mogen teknik, men det är få personer i varje land som har tillräcklig kunskap om tekniken, enligt Bo Nordell.

Att lagra termisk energi i gropar eller hålrum i marken är en teknik som har begränsad utbredning. Det finns ett fåtal exempel i Sverige och Finland. Tekniken fungerar bra, men är för dyr för säsongslagring av varmvatten. I dag sker ingen pågående utveckling, men under Innostock presenterades några studier där övergivna gruvor och dagbrott används för lagring av energi. En annan tillämpning av groplager är att lagra snö. Snölager har smältvärme på 93 kWh/ton, vilket innebär att ett ton snö ger 100 kWh kyla. Kostnaden är omkring 10 till 25 euro per ton snö beroende på energikostnaden. Snö kan lagras i byggnader, på mark, i groplager och under mark.

Antalet system med lagring i borrhål ökar alltjämt i världen, och tekniken sprids till nya områden och länder.
– Energilager i borrhål är i dag en utvecklad teknik och inga fundamentalt nya idéer framkommer längre, kommenterade Bo Nordell.
På sistone har ett ökat intresse för högtemperaturlager i borrhål visats. Det finns också ett pågående arbete med kombination av groplager och borrhålslager, så kallat combistore.

Jean Christophe Hadorn från Schweiz kommenterade utvecklingen av sensibel, latent och termokemisk energilagring, och berättade att man de senaste decennierna har arbetat för att öka lagringsdensiteten. Han har själv varit inblandad i ett flertal schweiziska solenergiprojekt med och utan lagring.
– Vid lagring av solenergi underskattas alltid överföringsförlusterna, konstaterade han.

Inom latent lagring finns enligt Hadorn en stor marknad för is, även värme med is, fasomvandlande material (PCM) i väggar, samt olika mobila tillämpningar. Just nu eftersöks ett tätt, icke giftigt, billigt material som smälter vid cirka 60 graders temperatur.
– Så fort temperaturintervallet är stort passar inte PCM utan då är vatten bättre som lagringsmedium. Vatten är det bästa mediet avseende på marknad och ekonomi.

Jean Christophe Hadorn framhöll tekniken med sorption och termokemisk lagring som bra tekniker där solen ger värme och kyla, men förklarade samtidigt att tekniken under överskådlig tid kommer att vara begränsad:
– Sorptionstekniken är som ett bonsaiträd – det är svårt att se att en stor utveckling kan ske snabbt.
Elektrisk lagring
För första gången i Stock-konferensernas historia ingick denna gång elektrisk lagring som en del i konferensprogrammet. Christian Doetsch från Fraunhofer University i Tyskland gav perspektiv på den elektriska lagringens breda område av tekniker. Allt eftersom kraven växer på ökande andel av elektricitet producerad från vind och solceller, ökar även betydelsen av effektiva former för lagring av elektricitet. De förnybara kraftkällorna karaktäriseras av ojämn tillgång, och därför behöver lagring i olika skala tillämpas för att nyttiggöra den förnybara elektriciteten.

Den överlägset största tekniken för lagring av elektrisk energi är vattenkraft. Vattenkraften står för 110 000 MW och utgör över 99 procent av den totala elektriska lagringskapaciteten i dag. Näst största teknik är elektrisk energilagring med komprimerad luft (CAES) som har en total utbyggd kapacitet motsvarande 477 MW.

Mathieu Lasfargues från Institute of Particle Science & Engineering vid Leeds Universitet, delade grovt in elektrisk energilagring i de två klasserna snabb respons och långsam respons, och påpekade att båda teknikkategorierna är nödvändiga för att maximera effektiviteten i kraftnät.

Snabbresponsteknikerna ger högkvalitativ effekt under kort tid, men räcker bara någon minut upp till ett fåtal timmar. Kondensatorer, superkondensatorer, svänghjul och batterier hör till denna kategori. Teknikerna med långsam respons kan förmedla stora mängder elektrisk energi och inkluderar vattenkraft, komprimerad luft, bränsleceller, termokemisk energilagring, termisk energilagring och flödesbatterier.

Enligt Christian Doetsch är städer mest lämpade för utbyggnad av elektrisk lagring eftersom det är där behovet är störst. Lagringen kan se på olika nivåer i elnätet; central, decentraliserat storskaligt, med lokala batterier och med virtuella lager såsom värmepumpar i kombination med termisk lagring, eller mikrokraftverk med termisk lagring. Christian Doetsch uttryckte sin vision för en framtid med stor andel förnybar energi där det då behövs några få stora centrala elektriska energilager, ett något större antal decentraliserade elektriska lager, och många lokala och virtuella lager i städer där behovet är stort. Teknikvalet avgörs bland annat av skalan på lagringen. Som Christian Doetsch uttryckte det:
– Vi vill inte bygga en sjö av elektrolyter.

Signhild Gehlin, Energi & Miljö 9/2012 sid 58-60 

AXPLOCK

Ikea markkyler i Jerez
När Ikea byggde sitt nya varuhus i Jerez de la Frontera i sydvästra Spanien var det viktigaste designkriteriet att minska energilasten med motsvarande 56 ton koldioxid jämfört med andra energialternativ. De speciella klimatförhållandena på orten skapade också svårigheter med att balansera energin över året. Värmebehovet uppgår till 75 MWh per år medan kylbehovet för byggnaden uppgår till 4 100 MWh per år. Värmebehovet motsvarar alltså mindre än två procent av kylbehovet.

Alfredo Férnandez från Ingeo Investigación Geotérmica, deltog i projektet som genomfördes 2010. Lösningen blev ett geoenergilager med 54 borrhål på 130 meter som förser byggnaden med 100 procent värmeenergitäckning och 13 procent kylenergitäckning (530 MWh per år). Geoenergilagret lagrar frikyla från vintern och korttidslagrar även nattkyla under sommaren.

Alfredo Férnandez berättar att kraven under byggprocessen var höga:
– Under borrningen var vi förbjudna att borra med vatten på grund av ett överdrivet krav på renhet på borrhålsfältet. Men när borrningen genomfördes regnade det en hel månad i sträck så det stod en meter högt vatten överallt och borrhålen fylldes med regnvatten.
Två nordamerikanska gruvprojekt
En viss renässans för energilagring i groplager kan anas genom två nordamerikanska studier av potentialen för energilagring i övergivna gruvor och dagbrott.
Richard Flarend från Penn State Altoona i Pennsylvania har räknat på potentialen i energilagring i ett övergivet dagbrott nära en skola. Gropen är delvis fylld med vatten med mycket lågt pH- värde, cirka 3-4. Skolan har ett gammalt och överdimensionerat vattenburet distributionssystem, som kommer väl till pass vid en koppling till energilagret. Planen är att återfylla dagbrottsgropen med befintligt gruvavfall och sedan värma lagret med solvärme. Initiala beräkningar visar att projektet med hjälp av bidrag kan förse skolan med värme till en kostnad som kan tävla med oljevärmning.

Andrew Day från Carleton University i Ottawa i Kanada presenterade en studie från staden Cobalt där nedlagda vattenfyllda gruvor har utvärderats som möjligt energilager för att kyla och värma fyra offentliga byggnader som drivs med el och naturgas. Med en medeltemperatur på gruvvattnet på sju plusgrader har gruvan beräknats kunna bidra med en värmningspotential motsvarande 106 MWh per månad. Kylning kan också nyttjas.
FAKTA: Innostock 2012 – 12:e internationella konferensen om energilagring
Plats: University of Lleida i Catalonien, Spanien
Antal deltagare: cirka 330
Antal artiklar: 220 papers från 36 länder
Nästa konferens: Greenstock 2015 i Beijing, Kina
Konferensproceedings kan beställas via www.innostock2012.org

Publicerad 19 september 2012

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.