Inflyttningsklart på rekordtid
280 inflyttningsklara bostäder färdiga på ett år
Genom att stapla färdigbyggda och helt inflyttningsklara lägenhetsmoduler på och bredvid varandra i en snabbt uppsatt betongstomme går det att på rekordtid få fram nya bostäder.
Vi har tre meter bänkskiva i köket och ett fullständigt badrum. Genom att allt är avdelat med en installationsvägg får vi också in en liten kontorsdel och garderob
Snabbt byggande med färdiga moduler.Foto Peter Lydén
Just nu uppförs 280 lägenheter i ett område i södra Stockholm med Snabba Hus-metoden. Området är ännu inte detaljplanerat och ett tillfälligt bygglov på fem år – som kan förlängas maximalt ytterligare tio år – gör att hela byggprocessen snabbas på. När området tas i bruk för mer permanent användning kan modulerna demontera och flyttas till annan plats.
- De kan användas uppemot 30 gånger, hävdar Myr Ullhammar på Svenska Bostäder i vars regi husen byggs.
Varje lägenhet om 32 kvadratmeter är i form av en låda med stora glaspartier på gavlarna. Alla moduler är exakt lika och kommer klara med badrum, kök och balkong.
- Vi gör inga avsteg från BBR, säger Janne Pettersson, delägare i företaget Juniorliving, som tillverkar modulerna. Vi har tre meter bänkskiva i köket och ett fullständigt badrum. Genom att allt är avdelat med en installationsvägg får vi också in en liten kontorsdel och garderob.
Modulerna staplas på längden och höjden och resultatet blir i det aktuella fallet sex huskroppar med som mest 80 lägenheter i en byggnad, tio moduler i bredd och åtta på höjden. Alla byggnader förbinds med varandra. Hiss och trapphus placeras utanpå huskropparna och de enskilda lägenheterna nås via en loftgång.
Vatten och avlopp, el, tele och data dras i ett vertikalt schakt mellan modulerna. Uppvärmning sker med fjärrvärme.
- Ventilationen är färdig vid leverans. Från och tilluft sker genom ett FTX-aggregat som redan är monterat i varje modul, säger Janne Pettersson.
De färdiga husen blir energisnåla, enligt projektörerna.
-Vi ligger under 50 kWh per kvadratmeter och år. Betongstommen är isolerad, liksom varje modul, påpekar Janne Pettersson.
Hyresgästerna, ur gruppen unga vuxna (18-till 30 år), får en hyra på under 5 000 kronor i månaden och besittningsrätt i högst fyra år; hyresgäster kan inte få permanent besittningsrätt på ett tillfälligt bygglov.
I tur står två nya områden planerade för mer än 300 lägenheter.
Lars Lundgren Energi & Miljö nr 12/2015 sidan 12