IMD lönsam affär för Vätterhem

Kommunägda Vätterhem satsar på IMD av varmvatten. Förra året anslöts 4 500 lägenheter i Jönköping. Inom ett par år ska bolagets alla lägenheter ingå.  

Individuell mätning. – Vi har en del fastigheter med låg förbrukning av varmvatten. Där kommer vi att gå med förlust på den enskilda lägenheten. Men som helhet gör vi en vinst, säger Torbjörn Lundgren, energisamordnare på Bostads AB Vätterhem, Jönköpings största bostadsbolag med totalt 8 200 lägenheter.

Förra året anslöt Vätterhem de första 4 500 lägenheterna till individuell mätning och debitering, IMD, av varmvatten. Sedan dess har varmvattenförbrukningen i de anslutna lägenheterna sjunkit med omkring tjugofem procent – i ett bostadsområde minskade förbrukningen från 733 till 560 liter per kvadratmeter och år.

Införandet av IMD av varmvatten var delvis en rättvisefråga, anser Torbjörn Lundgren. På sikt bidrar det också till bolagets energisparmål. När samtliga lägenheter är anslutna kommer det att ha sänkt Vätterhems totala energiförbrukning med tre till fyra procent. Men en förutsättning till projektet var att få lönsamhet.

Kostnaden för att installera mätare och insamlingsenheter var cirka 3 700 kronor per lägenhet. Och det räknar alltså Torbjörn Lundgren med att bolaget ska få igen. För de lägenheter som anslutits till IMD har hyran sänkts med en schablonsumma, motsvarande värdet av en ”normalförbrukning” varmvatten. Bolagets vinst blir då skillnaden mellan hyresgästens faktiska förbrukning före IMD-införandet och normalförbrukningen minus investeringskostnaden.
– Kalkylen baseras på att förbrukningen före införandet av IMD består av en rejäl överkonsumtion. Om förbrukningen från början är på en normalnivå går inte kalkylen ihop, säger Torbjörn Lundgren.

En avgörande faktor till framgång var de villkor som förhandlades fram med hyresgästföreningen, i synnerhet nivån på den så kallade normalförbrukningen av varmvatten. Efter ”konstruktiva diskussioner” med hyresgästföreningen fastställdes den till 425 liter per kvadratmeter och år – för övrigt samma nivå som rekommenderas av byggbranschens utvecklingsprogram Sveby.
– Jag vet att en del bolag har haft tuffa förhandlingar med sin lokala hyresgästförening och varit tvungna att sänka hyran mer än oss. Men om vi haft tur eller haft en förnuftig hyresgästförening vet jag faktiskt inte, säger Torbjörn Lundgren.

Trots framgången med individuell mätning av varmvatten finns inga planer på att införa IMD av värme. Det skulle avhända bolaget en stor möjlighet att jobba strategiskt med energieffektivisering, konstaterar Torbjörn Lundgren.
– De enda byggnader där individuell mätning av värme skulle kunna funka är passivhus eller andra hus med extremt låg energianvändning.

Henrik Lundström

Publicerad 25 juni 2012

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.