IMD lönsam affär för Vätterhem
Kommunägda Vätterhem satsar på IMD av varmvatten. Förra året anslöts 4 500 lägenheter i Jönköping. Inom ett par år ska bolagets alla lägenheter ingå.
Individuell mätning. – Vi har en del fastigheter med låg förbrukning av varmvatten. Där kommer vi att gå med förlust på den enskilda lägenheten. Men som helhet gör vi en vinst, säger Torbjörn Lundgren, energisamordnare på Bostads AB Vätterhem, Jönköpings största bostadsbolag med totalt 8 200 lägenheter.
Förra året anslöt Vätterhem de första 4 500 lägenheterna till individuell mätning och debitering, IMD, av varmvatten. Sedan dess har varmvattenförbrukningen i de anslutna lägenheterna sjunkit med omkring tjugofem procent – i ett bostadsområde minskade förbrukningen från 733 till 560 liter per kvadratmeter och år.
Införandet av IMD av varmvatten var delvis en rättvisefråga, anser Torbjörn Lundgren. På sikt bidrar det också till bolagets energisparmål. När samtliga lägenheter är anslutna kommer det att ha sänkt Vätterhems totala energiförbrukning med tre till fyra procent. Men en förutsättning till projektet var att få lönsamhet.
Kostnaden för att installera mätare och insamlingsenheter var cirka 3 700 kronor per lägenhet. Och det räknar alltså Torbjörn Lundgren med att bolaget ska få igen. För de lägenheter som anslutits till IMD har hyran sänkts med en schablonsumma, motsvarande värdet av en ”normalförbrukning” varmvatten. Bolagets vinst blir då skillnaden mellan hyresgästens faktiska förbrukning före IMD-införandet och normalförbrukningen minus investeringskostnaden.
– Kalkylen baseras på att förbrukningen före införandet av IMD består av en rejäl överkonsumtion. Om förbrukningen från början är på en normalnivå går inte kalkylen ihop, säger Torbjörn Lundgren.
En avgörande faktor till framgång var de villkor som förhandlades fram med hyresgästföreningen, i synnerhet nivån på den så kallade normalförbrukningen av varmvatten. Efter ”konstruktiva diskussioner” med hyresgästföreningen fastställdes den till 425 liter per kvadratmeter och år – för övrigt samma nivå som rekommenderas av byggbranschens utvecklingsprogram Sveby.
– Jag vet att en del bolag har haft tuffa förhandlingar med sin lokala hyresgästförening och varit tvungna att sänka hyran mer än oss. Men om vi haft tur eller haft en förnuftig hyresgästförening vet jag faktiskt inte, säger Torbjörn Lundgren.
Trots framgången med individuell mätning av varmvatten finns inga planer på att införa IMD av värme. Det skulle avhända bolaget en stor möjlighet att jobba strategiskt med energieffektivisering, konstaterar Torbjörn Lundgren.
– De enda byggnader där individuell mätning av värme skulle kunna funka är passivhus eller andra hus med extremt låg energianvändning.
Henrik Lundström