IEAs ”djupstudie” av Sverige – kalas med godispåse

När man läser IEA:s rapport (djupanalys kallas den t.o.m.) över Sveriges energisituation finner man att det finns lite godis till alla. Och det märks också de pressuppföljningar som gjorts.

För dem som gillar kärnkraft finns lite grann att trösta sig med, för den som tycker att gröna certifikat är toppen så har man lite beröm att hösta in. Avregleringen av elmarknaden prisas så där blir några nöjda.

Få tycks ha upptäckt att också energirådgivningen omnämns i positiva ordalag.

Men ärligt talat är dessa djupanalyser allt annat än djupa. De görs av team med deltagare från flera av IEAs medlemsländer och speglar oftare lag-medlemmarnas synpunkter och käpphästar en de speglar det studerade landet. I slutänden diskuteras slutsatserna med det studerade landet vilket inte sällan leder till redigeringar som slätar ut och rättar till.

Det är denna process som leder till sådana plattityder som rekommendationen angående energisäkerhet: “Continue to monitor and enforce compliance with security of fuel supply, taking due account of any potential increase in consumption”. För vilket land gäller inte denna rekommendation?

Detta hindrar inte att det finns en del rekommendationer som har större tyngd, som t.ex. “Give priority to market-based measures in responding to peak demand for electricity”, men de är tyvärr utspädda med en i övrigt tunn soppa.

Bokens värde ligger främst i att den sammanställer en del statistiskt material och har några illustrationer som är centrala. “Men även gravt synskadade fåglar av viss typ lär ju finna fram till enstaka spannmålsprodukter”, skulle man kunna säga för att falla in i IEA:s språkbruk.

Publicerad 3 juni 2008

På nytt jobb

Anna Cornander har utsetts till produktchef för hållbar fjärrvärme hos Eon, Malmö. Hon kommer från Rise.
Ann Wingård har utsetts till försäljningschef på Indoor Energy, Solna. Hon kommer från Coromatic.
Christopher Peralta har anställts som energicontroller hos Enstar AB, Stockholm. Han kommer från annan bransch. Abiel Tesfamhret har anställts som energikontroller. Han kommer från Knivsta kommunfastigheter och bostäder.
Daniel Serell har utnämnts till vd för Sandbäckens rör i Kalmar AB där han tidigare var projektledare.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.