Huset som ger överskott på el

Plusenergihuset Villa Åkarp har varit i drift i 1,5 år. Höll energiberäkningarna? Och hur är det att bo i ett så avancerat hus, är det överhuvudtaget möjligt för en vanlig familj?

Två år har gått sedan Energi & Miljö besökte bygget av Villa Åkarp, Sveriges första plusenergihus. Då bars virke kors och tvärs, en radio skrålade och inga innerväggar var på plats. Nu är huset inte bara färdigt utan även inbott, en ljus och härlig bostad för Karin Adalberth med man och dotter. Huset har också visat vad det går för energimässigt.

Villan ligger i Åkarp, utanför Lund i Skåne. På gräsmattan står ett stort körsbärsträd, ur rabatterna sticker pioner och rosor upp. När man lyfter blicken blir det uppenbart att huset skiljer sig från grannfastigheterna. Hela sydsidan, med undantag av en rad takfönster, är täckt av en solenergianläggning.
I grunden är det ett välisolerat lösvirkeshus med FTX-ventilation och en imponerande solcells- och solvärmeanläggning. För att huset, utslaget över ett år, ska generera mer energi än vad det (och familjen) gör av med, krävs en del ytterligare åtgärder. På elsidan är det framför allt effektiva vitvaror och belysning tillsammans med frånvarosänkning av ventilationen som bidrar till en låg energianvändning. Familjen har också valt bort vissa energislukande hobbies, som akvariefiskar och utomhuspool. Resultatet är ett elöverskott på drygt 1 600 kWh per år, dock ojämnt fördelat, både över året och dygnet.
– I dag har vi gratis el, det är gratis fram till fem-sex ikväll. Sedan får vi börja betala, Eon går inte med på annat. Alternativet är att ha ännu ett abonnemang, vilket kostar 1 500 kronor per år, och en extra elmätare för 700 kronor. Det är en dålig affär, säger Karin Adalberth.

Tidsstyrd tvättmaskin
Istället ser hon till att försöka använda så mycket el som möjligt på dagarna, bland annat genom att tidsstyra hushållsmaskiner. Hon har även tittat på möjligheterna att spara el i batterier, men även det blev för kostsamt. Alltså skänks överskottet bort till energibolaget, som inte är lika generösa i gengäld. I juni 2010 debiterades familjen till exempel för 96 kWh. Totalt fick familjen betala för drygt 2 000 kWh över året, berättar hon och visar ett statistikdatablad över elproduktion och användning månad för månad.
Vi sitter vid det rymliga köksbordet, solen strålar in. Karin Adalberth visar de infällda spotarna, 1 W styck, över diskbänken.
– Dem kan man ha tänt utan att känna att man blir rånad!
Energibalansen på värmesidan är inte uppmätt, men beräkningarna visar på ett energiöverskott för villan totalt sett. Eftersom det inte finns fjärrvärme i området måste den överflödiga värmen dumpas på sommaren, medan huset och varmvattnet spetsvärms med pellets under de kallaste månaderna. Solvärmeanläggningen är dimensionerad för att eldningssäsongen ska vara så kort som möjligt, snarare än ekonomiskt optimerad.

Han vann duschtävlingen
Om körskolorna ordnar kurser i bensinsnål körteknik, kunde Karin Adalberth ordna kurs i hur man duschar med så liten energiåtgång som möjligt.
– Vi behöver bara 40 grader i ackumulatortanken för att få 38 grader i duschvattnet. I vintras hade vi en tävling i vem som kunde duscha med lägst temperatur i acktanken. Min man vann, säger hon och ser nöjd ut.
Ytterligare lite hjälp har hon av avloppsvärmeväxlaren, som ligger under vardagsrumsgolvet. Den höjer temperaturen på det inkommande vattnet från åtta till femton grader på vintern, och från tolv till tjugo grader på sommaren.
– Avloppsvärmeväxlaren har fungerat bra, och det har inte blivit stopp i den. Men hade jag byggt i dag hade jag tittat närmare på de mindre avloppsvärmeväxlarna som monteras direkt under duschen för att få kortare ledtider, säger Karin Adalberth.

Svårare kyla än värme
Till skillnad från många passivhus har Karin Adalberth investerat i ett radiatorsystem. Temperaturen på vattnet hålls under noggrann uppsikt. Vintern 2009/2010, när det var minus arton grader ute, höll radiatorerna 25 till 28 grader och innetemperaturen varierade mellan 20 och 22.
Att hålla huset varmt är inga problem. Då är det betydligt klurigare att undvika övertemperaturer på sommaren. Den utvändiga solavskärmningen fick stryka på foten i slutskedet av bygget.
– I somras var det jättevarmt. Vi hade uppåt 30 grader i ett av sovrummen fast ventilationen gick på bypass och vi vädrade. Nu har vi skramlat ihop till utvändig solavskärmning, säger Karin Adalberth.
– Jag tror att man måste vara väldigt noga i dag när man bygger hus och verkligen dimensionera dem för sommartemperaturer. Visst har jag ett överskott av el och skulle kunna sätta in en kylmaskin, men det känns som ett slöseri.

Cirkulationspump
Katten Voffi vilar på trappan till ovanvåningen, väl medveten om att han med sina 8,5 kilo blir extra anslående i ögonhöjd, men säkert inte alls insatt i att det precis under hans trappsteg sitter en rad mätare som följer upp husets energiproduktion och -användning. Teknikrummet är ett givet stopp på varje rundvandring i huset. Uppföljning är A och O och har avslöjat några brister.
– Nu önskar jag mig en ny cirkulationspump i födelsedagspresent, säger Karin Adalberth.
Uppföljningen av elanvändningen visade att fastighetselen var märkligt hög, högre än tänkt när hon kollade förbrukningen vid ett tidigare tillfälle. En närmare inspektion visade att cirkulationspumpen har en effekt på 70 watt och saknar styrning. Att byta den mot en mindre, modern pump skulle göra mycket på sig. Att den energislukande pumpen överhuvudtaget kom på plats i ett hus som byggts med så stor noggrannhet och kontroll visar hur svårt det är att få rätt komponent i varje detalj.
En grundläggande tanke med Villa Åkarp är att inspirera och informera. Sedan flytten har Karin Adalberth haft mängder av besök, i början två i veckan, nu två i månaden. Politiker, arkitekter och fastighetsbolag har visats runt i villan.
– Alla frågar om det fungerar. Första gången jag fick den frågan blev jag tyst, men nu har jag vant mig. Det viktigaste är isolering och lufttäthet, är det under kontroll så håller huset värmen, säger hon.
– En besökare jag hade sade ”det här var väl inget märkvärdigt” – det var den finaste komplimang jag har fått!

Energihantverkare
Man kan ändå undra om en vanlig familj utan särskilt teknikintresse skulle klara av att hantera villan. Här finns bland annat solvärme med tillhörande ackumulatortank, ett system för vattenburen värme, ventilation med värmeåtervinning och en solcellsanläggning. Dessutom pelletskamin och avloppsvärmeväxlare.
– Jag anser att man kan rekommendera det här till en vanlig familj, delvis eftersom det finns möjlighet till fjärrhjälp via dator. Det kommer på sikt att behövas en helt ny yrkeskår, energihantverkare, som kommer någon gång per år och byter filter, servar pelletskaminen, kollar pumpar etcetera. En familj som inte kan apparater och energi skulle behöva en sådan drifttekniker att ringa, säger Karin Adalberth, som själv är doktor i byggnadsfysik och verksam som energikonsult.

Av Ingar Lindholm, Energi & Miljö nr 6/7-2011 sid 22-25

  • Fakta Villa Åkarp
    Byggherre: Karin Adalberth
    Area: 150 kvm
    Specifik energianvändning enligt BBR: 9 kWh/kvm, år
    Solenergianläggning: 18 kvm solfångare och 32 kvm solceller
    Energibalans el: överskott på cirka 1 600 kWh el per år
    Energibalans värme: sannolikt ett överskott även här, men då värmelager alternativt fjärrvärmeanslutning saknas är resultatet ej uppmätt.
  • Fakta Så väl fungerar energilösningarna
    – FTX-aggregatet: fungerar bra men se upp med filtren! I Villa Åkarp har de fått bytas två gånger per år. Utnyttja möjligheten att frånvarostyra ventilationen.
    – Avloppsvärmeväxlaren: fungerar bra, inget stopp i röret. I dag finns fler modeller att välja på.
    – Energieffektiva vitvaror med varmvattenanslutning. Fungerar bra. I dag skulle man kunna spara ytterligare här tack vare energisnålare modeller.
    – Vakuumisolering. Testades i en vägg. Svårt att hantera skivorna utan att ta hål på materialet.
    – PCM-plattor i tak. Plattorna ska fungera som energilager och kyla luften på dagarna. ”Fungerar, men kanske inte så effektivt som tillverkaren sade.”
    – Uppföljning: det är svårt att mäta! Se noga till att alla mätare och kommunikationen med dem fungerar. De är avgörande för möjligheten att hitta eventuella fel och brister i systemen.
Publicerad 27 juni 2011

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.