Fråga byggtjänst | 28 maj

Hur är det med Boverkets förslag på luftflödeskrav?

I takt med att vi närmar oss ett ikraftträdande av en ny föreskriftsgeneration som ska ersätta nuvarande Boverkets byggregler (BBR) ökar mängden frågor från branschen. En fråga handlar om förslaget på luftflödeskrav i Möjligheternas byggregler – och varför det bara uttrycks krav på bostadsbyggnader. Som vanligt, Mats Östlund har svaret!

Hur är det med Boverkets förslag på luftflödeskrav?
Mats Östlund är konsult på Svensk byggtjänst, Omvärldsbevakning. Han är expert inom energi och vvs.

SVAR: Som frågeställaren mycket riktigt noterar har förslaget på nya föreskrifter ett krav på luftflöden som då endast riktar sig mot bostäder. Sedan ursprungsförslaget kom för snart ett år sedan har det hunnit komma två reviderade förslag på krav på luftflöden. Först i en extraremiss i februari och nu för någon vecka sedan i en ny extraremiss. Fortfarande endast omfattande bostäder. Bostadskravet på luftflöde kan sammanfattas så här:

Grundförslaget på nya byggregler – mars 2023

Bostäder ska vara utformade så att de kan ha ett tilluftsflöde enligt formel:

qtilluft ≥ 4 * A0,55 [l/s], där A anger bostadens bo­area uttryckt i kvadratmeter. Observera att kravet går från att i BBR omfatta minsta uteluftflöde till ett krav på tilluftflöde.

  • Extraremiss 1 – februari 2024

Bostäder ska vara utformade så att de kan ha ett minsta tilluftsflöde på 10 l/s, med ett tillägg på 0,35 l/s per kvadratmeter boarea. Observera att kravet går från att omfatta tilluftflöde till krav på minsta tilluftflöde.

  • Extraremiss 2 – april 2024

Bostäder ska vara utformade så att de vid avsedd användning minst kan ha en luftväxling på 0,35 l/s per kvadratmeter boarea. Rum i bostäder ska vara utformade så att de vid avsedd användning minst kan ha en luftväxling på 4,0 l/s per person. Observera här att kravet går från minsta tilluftflöde till krav på luftväxling.

De nya föreskrifternas grundläggande krav

Förslagen består precis som BBR av ett antal grundläggande krav som gäller alla nya byggnader och verksamheter. De utgörs av sex paragrafer som ställer krav på bland annat: acceptabel luftkvalitet inomhus vid avsedd användning, koncentrationen av radon, spridning av luftföroreningar inom byggnaden och från utomhusluften till inomhusmiljön, föroreningar i tilluften samt i relation till gällande gränsvärden för utomhusluft samt att byggnader ska kunna ha kontinuerlig luftväxling.

Uteluftflödet gäller personer vid stillasittande arbete. Är verksamhetens aktivitetsgrad högre kan flödet behöva ökas

Dessa krav omfattar alla typer av byggnader, exempelvis lokalbyggnader. Men som nämnts, det siffermässiga minimikravet på luftflöde gäller inte längre för lokalbyggnader. Precis som i nuvarande BBR ska man även i den nya kravgenerationen observeras på att en lokalbyggnad i regel utgör en arbetsmiljö och att där styr också arbetsmiljölagstiftningen med sina förskrifter i främst AFS 2020:1 Arbetsplatsens utformning. Denna föreskrift ersätts av en ny föreskrift, samma datum som nya BBR träder i kraft, 1 januari 2025. Kravet på uteluftflöde fortsätter dock gälla i samma utformning som nuvarande krav, se nedan:

  • AFS 2020:1 Arbetsplatsens utformning (AFS 2023:12 Utformning av arbetsplatser, från och med 1 januari 2025): Arbetsplatser inomhus ska, under den tid som arbete pågår, normalt kunna förses med minst sju liter uteluft per sekund och person, och med ett tillägg av minst 0,35 liter per sekund och kvad­ratmeter golvyta. Uteluftflödet gäller personer vid stillasittande arbete. Är verksamhetens aktivitetsgrad högre kan flödet behöva ökas. Tilllägget förutsätter att byggnadsmaterial och inredning är valda för att minimera avgivningen av luftföroreningar. Är detta inte fallet kan luftflödet behöva ökas.
  • Extraremiss 2

Många remissinstanser har haft synpunkter på att ursprungsförslagets krav på luftflöde i bostäder varit högt och att det kan få stora konsekvenser för små bostäder. Boverket vill också likrikta skrivningen till hur Folkhälsomyndigheten anger luftflöden för bostäder i sina allmänna råd om ventilation. I extraremiss 1 ändrades kravformuleringen men luftflödet var fortfarande 44 procent högre än BBR.

Extraremiss 2 säger att flödet anses tillräckligt vid lågemitterande byggnadsmaterial och normal användning för vanliga användare för att ge en acceptabel hälsorisk. Högre flöden kan vara motiverade för känsliga användare, för högre krav på komfort eller vid andra avvikande förutsättningar. Det innebär att flödet för att hantera byggnadsemissioner tas bort då ett flödeskrav per person i bostadsrum hanterar bioeffluenter som ofta ger ett högre flödeskrav på rumsnivå.

Publicerad 28 maj 2024

På nytt jobb

Fredrik Engdahl är ny vd för Beulco Holding i Helsingborg. Han kommer från Assemblin ventilation där han var affärsutvecklingschef.
Peter Sedvall är ny vd för Fastighetsautomation & VVS Projektering i Stockholm. Han kommer från den egna verksamheten PSE i samma stad.
Christian Wingård är ny regionchef Mitt på Francks kylindustri. Han kommer från WSP där han var marknads- och försäljningschef.
Magnus Hårde är ny OEM försäljningschef för Sverige på Geberit. Han kommer från Dahl där han senast var tillförordnad divisionschef vvs.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.