Högt spel i striden om EU-kraven

Mycket står på spel när kommissionens högste tjänsteman besöker Sverige för att lära sig mer om ventilationsaggregat och energieffektivitet. Tobias Biermann ska skriva det slutgiltiga förslaget till dekrav som ska gälla för försäljning av aggregat inom EU.

dontest.JPG

Så testas ett tilluftsdon. Systemair visade upp sin FoU-avdelning. Foto: Ingar Lindholm

– Jag tycker bättre om det här, säger Tobias Biermann. Hans dragväska landar på gruset i mörkret utanför Färna herrgård i Västmanland. Det är svart och tyst, Jupiter och Venus lyser upp natthimlen som två avlägsna eldar. På morgonen lämnade Tobias Biermann trafiktäta Bryssel, där han är högste ansvarige tjänsteman för arbetet med Lot 6 inom Ekodesigndirektivet. Nu står han här, i mörkret. Avstånden är stora, mellan Bryssel och Färna men också mellan de olika uppfattningarna om hur regelverket ska utformas, uppfattningar som till sist ska jämkas samman till ett förslag av denne Tobias Biermann. Dagen har varit lång. Försenat flyg till Bromma, besök hos aggregattillverkaren Suxess ERV, efter det Systemair i Skinnskatteberg. Lot 6 handlar om ventilations- och luftkonditioneringsaggregat större än 125 W och tvisten gäller hur effektiviteten ska beräknas och anges. Nordiska intressen förespråkar SFP, Specific Fan Power. Tyska intressen vill istället använda toppverkningsgrad.

Alla sätt är tillåtna Striden – för det här måste betecknas som en strid – förs med alla tänkbara medel. Branschorganisationen Svensk Ventilations vd Britta Permats har vid officiella möten blivit tagen åt sidan och ifrågasatt och konfronterad. Organisationen har uteslutits från mejllistor och fått information om vad som pågår inom Eurovent (den ena europeiska branschorganisationen) på omvägar. De nordiska länderna har kontrat genom att slå sig samman och göra gemensamma uttalanden och skrivelser direkt till kommissionen. Och nu är alltså kommissionens ansvarige tjänsteman i Sverige på en rundresa som kommer att ta honom till flera stora tillverkande företag under en veckas tid. Inte bara SFP står på dagordningen, till exempel pågår lobbying för att filter och kanalsystem ska räknas till Lot 6 och påverka effektivitetskraven, något som Eurovent skriftligen motsatt sig. – Det är viktigt för nordisk industri att det blir ett hårt krav på SFP. Våra produkter är redan anpassade för det så det gagnar oss om övriga Europa får samma krav, säger Mats Sándor, teknisk direktör på Systemair.

Inte överens Vi möts strax efter klockan två i Systemairs antroposofiskt inspirerade huvudkontor. Tvistefrågan för dagen är dock allt annat än fridfull. – Evia (branschorganisation på Europanivå) har en uppfattning och Eurovent har ett certifieringssystem som liknar det som Evia argumenterar för. Jag tror inte att vi kommer att komma överens om ett förslag. Så gulligt blir det inte, säger Mats Sándor. Utsikten mot sjön är ljuvlig och längs fabriksväggarna sitter anställda med sina kaffekoppar och njuter av den första riktiga vårvärmen. Flaggorna är i topp, Systemairs egen, svenska flaggan och EU-flaggan. Mats Sándor och Mikael Lönnberg, labchef, lägger sista handen vid den presentation de tänker ge Tobias Biermann. Mats Sándor studerar hans CV för att försöka anpassa innehållet. Vad vet en kemiingenjör om ventilation? – Vi har ingen aning om vilken nivå han är på, tekniskt. Jag hoppas att han ska få ett intryck av vad Systemair är för företag, att vi ligger långt framme tekniskt och att vi välkomnar nya krav. Och att vi har ett förslag på hur dessa krav ska utformas.

Besöker verkligheten En timme försenad kommer så delegationen från Bromma. Tobias Biermann, Britta Permats och Erik Österlund från Svensk Ventilation. Christer Stenström från EEN, en nätverksorganisation för ökat internationellt handelsutbyte mellan små och medelstora företag, ansluter. Tobias Biermann är här också i egenskap av att vara tjänsteman på generaldirektoratet näringsliv. Han och hans kollegor förväntas åka ut och se sig om i verkligheten emellanåt, delvis för att lära sig, delvis för att fungera som ambassadörer för EU. Tobias Biermann vill besöka ventilationsbranschen, eftersom han ska börja arbeta med Lot 6. Vanligen åker tjänstemännen till ett enstaka företag innan de återvänder till sitt kontor. Tobias Biermanns schema är uppenbarligen mer ambitiöst än så. Egentligen gjordes det för en kollega till honom, berättar han. Men kollegan blev gravid och han fick överta både resan och arbetsuppgifterna. – Jag tyckte att ventilation lät mer intressant än till exempel spelkonsoller.  

Ansvarig för förslaget Tobias Biermann blev kemiingenjör som en följd av sitt starka miljöintresse, och i sin EU-karriär har han bland annat hunnit jobba med den enorma kemikalieregleringen Reach. Han har klart för sig att frågan om fläktar inte bara handlar om energi utan också om innemiljö. Sakkunskap i detalj besitter han däremot inte. De omfattande rapporter som redan gjorts är framtagna av konsulter. Men i slutländen är det han som formulerar förslaget till regelverk för alla aggregat över 125 W som ska få säljas inom EU. Alla jag frågar om betydelsen av Sverigebesöket nämner samma ord, det är viktigt, mycket viktigt. Nu går han snabbt igenom Systemairs produktion, han ser lager, automatiska truckar, avancerad plåtbearbetning. Till sist kommer vi till laboratoriet, där Mikael Lönnberg förevisar rummet för akustiktester, värmekameran och slutligen bjuder på en rök- och lasershow för att demonstrera hur tilluftsdons egenskaper studeras. Sedan blir det biltransport till fabriken på andra sidan sjön. Här finns bland annat en utställning med Systemairprodukter och konferensrum. Christer Stenström från EEN blir plötsligt nostalgisk. – Det här är ju plywoodfabriken där jag var försäljningschef! säger han och ser sig om.

”Finns mycket att göra” I ett av konferensrummen väntar småkakor och hårda fakta. Tryckfall omsätts i euro och cent, vikten av att ta hänsyn till hur aggregatet som helhet uppför sig nämns gång på gång. – Potentialen är störst hos små till medelstora aggregat. Man kan optimera tryckfallet bland annat genom by-pass och val av filter. Det finns mycket att göra, säger Mats Sándor, som passar på att lyfta fram Nya Karolinska i Solna som ett exempel på ventilationssystem med lågt tryckfall. Slutligen presenteras förslaget till lösning, SFP angivet vid olika tryck i kanalsystemet. På så sätt skulle kunden få ett bra jämförelsetal och tillverkarna bli motiverade att få ned tryckfallet så mycket som möjligt, framhåller Mikael Lönnberg. Med alternativa metoder hamnar fokus på själva fläkten, som dessutom riskerar att optimeras för provningsförhållandena istället för verkligheten. Göran Robertsson, styrelseledamot i Systemair, vill komplettera bilden. Vilka är argumenten mot SFP, undrar han. – Framför allt att det är ett mått på systemets effektivitet, inte fläktens. Ekodesigndirektivet ska handla om den enskilda produkten, blir svaret.

Många tvistefrågor Tekniska fakta svischar förbi på duken. Tobias Biermann börjar se lite trött ut. När jag frågar vilken som är den största tvistefrågan inom Lot 6 blir han tyst. Kanske finns det för många att välja på. Frågan om när regelverket för Lot 6 kan tänkas vara klart är också svår att besvara. – Jag vet inte när det blir klart. Regelverket för pannor tog ju flera år. Jag tror att det första förslaget kan komma i slutet av det här året, sedan ska länderna rösta och i så fall kan det finnas lagstiftning klar i slutet av 2013, säger Tobias Biermann. Ekodesigndirektivet dras med ett allvarligt problem. De enskilda medlemsstaterna förväntas stå för marknadskontrollen, och detta åtagande sköts med mycket varierande kvalitet. Utan kontroll blir direktivet tandlöst och förutsättningarna ojämlika mellan de olika länderna. – Vi måste få en fungerande marknadsövervakning. Vi jobbar med medlemsstaterna men är ännu bara i början. Till exempel accepterar en del länder inte test som är utförda i andra länder. Kommissionen kan dra medlemsländerna inför domstol, men än så länge försöker vi med silkesvantarna, säger Tobias Biermann. Han har förståelse för de nordiska argumenten för SFP. – Detta är helt klart argument för att titta på tryckfall. Men det är svårt när man bara ska titta på en enskild produkt, som Ekodesigndirektivet gör, säger han. – Men systemet blir bara en siffra, invänder Mikael Lönnberg. – Jo, visserligen…  

Nöjd med besöket Vid kvart över sju är dragningen avslutad och sällskapet beger sig iväg mot middagen. Vad gästen från kommissionen tycker om SFP är svårt att avgöra. Men när Tobias Biermann, handbollspelande cykelpendlare och EU-kommissionens ventilationsman ute i verkligheten, sätter ned sin rullväska på den ödsliga parkeringsplatsen framför Färna herrgård tycks det vara med en positiv känsla. Vägen må vara lång mellan Bryssel och Skinnskatteberg, men jämförelsen faller inte alltid ut till den senares nackdel. – Jag tycker bättre om det här, säger Tobias Biermann och rullar iväg sin väska in på gårdsplanen.

Text Ingar Lindholm, Energi & Miljö nr 4/12 sid 24-27

  • FAKTA SFP och toppverkningsgrad SFP är ett mått på hur många watt som krävs för att transportera en liter luft per sekund Ju lägre SFP-tal desto effektivare ventilationssystem BBR anger börvärden för fläkteffektivitet i form av SFP-tal Den europeiska branschorganisationen Evia förespråkar istället att fläktens toppverkningsgrad i en specifik situation anges. Aggregatets övriga delar ingår ej i kalkylen.
  • FAKTA  Ekodesign och Lot 6 Ekodesigndirektivet är överställt medlemsstaternas lagstiftning Det reglerar energiprestanda hos produkter, dåliga produkter får ej säljas Mest berömt är regelverket som fasar ut glödlamporna Nya produktgrupper bedöms hela tiden. Processen är lång och komplicerad och industrin tillfrågas i flera omgångar ENTR Lot 6 gäller luftkonditioneringssystem och ventilationssystem större än 125 W och ska sannolikt slås ihop med Lot 10, som omfattar hushållsfläktar och fläktar mindre än 125 W. ENTR står för generaldirektoratet för näringsliv. En annan Lot 6, ENER Lot 6, handlar om standby.
Publicerad 19 april 2012

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.