Radon | 23 nov 2023

Högkänsligt radoninstrument ska ge svar om klimatförändringar

Radonova har fått i uppdrag att tillverka ett nytt högkänsligt radoninstrument som ska användas för att mäta radongashalten i utomhusluft med stor precision, även när nivåerna är väldigt låga.

Högkänsligt radoninstrument ska ge svar om klimatförändringar
Radonova ska tillverka ett nytt högkänsligt radoninstrument för att mäta radongashalten i utomhusluft med stor precision, även när nivåerna är väldigt låga. Foto: Radonova

Instrumentet, som kallas Armon, är utvecklat av Barcelonas Tekniska Universitet (UPC) och kommer att användas inom europeisk forskning för att mäta, övervaka och förstå kolcykeln i jordens atmosfär, mark och hav. Huvudfokus ligger på att undersöka och kvantifiera utbytet av koldioxid (CO2) och andra växthusgaser mellan olika delar av miljön, samt att bedöma koldioxidens roll i klimatförändringarna.

Flera av de olika tekniker som hjälper forskare att förstå hur klimatet förändras bygger på användningen av så kallade “spårare”. Radon i luft är ett exempel på spårare.

Karl Nilsson, vd, Radonva. Foto: Radonova

Det svenska företaget Radonova har lång erfarenhet av arbete med radonmätning och erbjuder ett antal olika detektorer, instrument, applikationer och tjänster som kan användas för att mäta radon i olika sammanhang och miljöer.

– I de flesta fall arbetar vi med radonmätning inomhus där skadligt höga radonhalter kan uppstå genom olika slags inläckage. Att vi nu får förtroendet att tillverka ett precisionsinstrument som Armon för utomhusmätning gör oss mycket stolta, säger Karl Nilsson, vd på Radonova Laboratories.

Fakta

Radon

  • är mest känt för att det vid förhöjda halter i vår inomhusmiljö kan orsaka lungcancer.
  • finns även i vår utomhusmiljö, men då i väldigt låga koncentrationer. Eftersom gasen är inert (inte reagerar kemiskt med andra ämnen) passar den utmärkt som så kallad spårgas för att mäta olika typer av andra föroreningar i atmosfären.
  • För att klara det krävs ett instrument som kan mäta mycket låga radonhalter i atmosfären.

– Det känns väldigt värdefullt att få bidra med vår spetskompetens inom radonmätning även i det här sammanhanget. Frågor som rör hållbarhet och klimatförändring ligger högt också på vår dagordning, tillägger han.

Källa: Radonova

Publicerad 23 november 2023

På nytt jobb

Fredrik Aspe partner på Ebab, har axlat rollen som  vd för Ebab i Stockholm.
Pär Snickar har utsetts till nyckelkundsansvarig för Ouman AB, Göteborg. Han kommer från Regin.
Peter Nöjd har anställts som teknisk säljare på Voltair AB:s Stockholmskontor. Han kommer från Bevent Rasch.
Christian Björkman har utnämnts till försäljningschef för Hansgrohe AB. Han var tidigare projektledare på företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.