NYHETSREPORTAGE | 6 mar 2023

Hög trafiksäkerhet – även hos verket

En ny spektakulär ellips i trä och glas binder samman byggnaderna i Trafikverkets ombyggda huvudkontor i Borlänge.
– Höjd säkerhet och effektivare lokalanvändning är två viktiga resultat av ombyggnaden, säger projektledaren Henrik Belin.

Hög trafiksäkerhet – även hos verket
Med hjälp av bland annat speedgates, slussystem, perimeterskydd och skyddsklassade fönster och dörrar har säkerheten höjts, berättar Assemblins Magnus Holm och projektledaren Henrik Belin. Foto: Jens Lasthein

Den tolv meter höga ellipsen gör att byggnaderna, som ligger alldeles i närheten av köpcentret Kupolen, ger ett lite borg- eller Colosseumliknande intryck.

Sedan 1980-talet har Trafikverket (och dess föregångare Vägverket och Banverket) haft sitt huvudkontor i Borlänge. Fram till i höstas var verksamheten uppdelad på två olika adresser; den så kallade ”Banverksskrapan” på Jussi Björlings väg alldeles vid Resecentrum och på Röda vägen där huvudkontoret ligger.

Fakta

Ombyggnaden

  • Beställare: Diös (fastighetsägare)
  • Generalentreprenör (partnering): Byggpartner
  • Styr- och reglerentreprenör: Assemblin
  • Vententreprenör: Assemblin
  • Ventilationskonsult: Afry/Intec
  • VS-konsult: Afry/Intec
  • Rörentreprenör: Dalab
  • Arkitekt: Krook & Tjäder

För några år sedan beslutade Trafikverket att samla huvudkontorets verksamhet under ett tak.

Men även att gå från i huvudsak cellkontor till ett öppet och aktivitetsbaserat, vilket man redan har gjort på övriga kontor i Sverige.

– Till att börja med diskuterades olika alternativ, berättar projektledaren Henrik Belin vid fastighetsutvecklingsföretaget Archus som, på uppdrag av fastighetsägaren Diös, lett omvandlingsarbetet i samverkan med entreprenörer och Trafikverket.

Den tolv meter höga ellipsen binder samman byggnaderna. Foto: Morgan Holmberg

Efter ett tag bestämde man sig för att samla verksamheten till tio hus på Röda vägen, renovera och länka samman dem med en ellips, en 385 meter lång oval byggnad i massivt trä och stora glaspartier som skär igenom de befintliga huskropparna.

– Den fungerar som ett kommunikationsstråk och gör att de som arbetar i de öppna ytorna inte störs av gångtrafiken.

Ombyggnaden, som inleddes 2019 och var klar nu vid årsskiftet, omfattar 31 000 kvadratmeter varav 2 000 är nyproduktion (ellipsen). Kostnaden är beräknad till cirka 550 miljoner kronor.

– Uppdraget var att bygga ett modernt kontor med förutsättningar för ett flexibelt och långsiktigt arbetssätt. Verkets hyreskontrakt med Diös är på tio år.

Huvudentrén har flyttats till den så kallade Pylonen, en byggnad från 1991 som även innehåller reception, bibliotek och konferensutrymmen. Uppe på taket ska det installeras solceller som beräknas kunna producera 120 000 kWh/år.

I samband med ombyggnaden har säkerheten höjts. Bland annat har antalet personalentréer minskats kraftigt från ursprungliga 30 till fyra.

– Vi har satt in så kallade revolverentréer, slusssystem, speedgates, perimeterskydd och skyddsklassade fönster och dörrar, berättar Henrik Belin.

– Dessutom är cirka 3 000 fönster utbytta. Med tanke på hur energipriserna har utvecklats känns det bra med nya och effektivare fönster.

Två nya luftbehandlingsaggregat – med roterande värmeväxlare och vätskekopplade värme- och kylbatterier – servar ellipsen. Foto: Jens Lasthein

Uppvärmning av byggnaderna sker med hjälp av fjärrvärme. Byte av undercentral för värme och tappvatten har inte gjorts.

Thomas Johansson, uppdragsledare vid Intec Dalarna som har svarat för vvs-projekteringen, berättar att i de befintliga husen har det mesta som handlar om värme, rör och el förnyats.

– Men vi har behållit huvudstammarna för värme. De går i husens kulvertgångar.

Alla radiatorer är utbytta.

– Det tidigare radiatorsystemet var en äldre typ av högtemperatursystem. Dessutom var radiatorerna ofta för små med tanke på den nya rumsindelningen. Tidigare satt det ett litet frimärke under varje fönster. De nya är färre, men större.

13 nya apparatskåp har installerats, berättar Magnus Holm. Foto: Jens Lasthein

I ellipsen är det installerat konvektorer utmed fönster och i nischer.

Daniel Lyck, projektledare på Assemblin ventilation, säger att de 15 luftbehandlingsaggregat – roterande värmeväxlare med inbyggd kylmaskin – som betjänar de ursprungliga husen har behållits.

– De är hyfsat moderna. De tre nya aggregaten servar ett mötesrum nere i kulverten plus ellipsen.

Fläktrummen är placerade högst uppe i respektive hus. Ett av husen har två fläktrum med tre aggregat i varje.

De nya luftbehandlingsaggregaten som servar
ellipsen har en kapacitet på vardera 2 840 l/s tillufts- och frånluftsflöde.

Har ni fått dra nya kanaler?

– Det är helt ny kanaldragning i de delar som har byggts om och så klart i den nyproducerade ellipsen.

Vad har varit svårast?

– På en del håll har det varit trångt. Betongbjälk­laget var en stor utmaning. Möjligheterna till håltagning var mycket begränsade.

– På slutet var det även en del problem med materielleveranser.

Någon fjärrkyla är inte inkopplad.

– Däremot har vi en närkyllösning i avvaktan på att det blir fjärrkyla. Borlänge energi har placerat en central kylmaskin alldeles i närheten, berättar Thomas Johansson.

En ny undercentral för fjärrkyla har byggts i en tidigare förrådsbyggnad. Foto: Jens Lasthein

I en tidigare förrådsbyggnad i anslutning till ett av husen har det byggts en ny undercentral för fjärrkyla. Värmeväxlaren är förberedd för 1 000 kW.

– Det är bara att koppla in fjärrkylan när den kommer.

I byggnaderna har det även installerats ett nytt styrsystem för fastighetsautomation.

– Det är uppkopplat mot Diös överordnade system via webbport och består bland annat av 700 rumsregulatorer. Det styr värme, varmvatten, kyla, belysning och ventilationsaggregat, berättar Magnus Holm, som är projektledare på Assemblin el.

Vad är det för rumsreglering?

– Via temperatur och koldioxid.

Nöjda konsulter. Thomas Johansson (Intec Dalarna), Daniel Lyck och Magnus Holm (Assemblin) samt Henrik Belin (Archus).
Foto: Jens Lasthein

– Systemet tar även hand om andra signaler och larm samt redovisar förbrukning av el, kall- och varmvatten, fjärrvärme och kyla. 13 nya apparatskåp har installerats.

De flesta installationer är gömda.

– Undantag gäller bland annat för ett antal kylrör som vi har valt att lyfta fram istället för att bygga in, vilket blev en snyggare lösning, säger Henrik Belin.

I det ombyggda, och numera ytmässigt betydligt mindre huvudkontoret, ska 1 800 personer kunna ha sina arbetsplatser. Precis som på många andra arbetsplatser är det många av de anställda på Trafikverkets huvudkontor som emellanåt arbetar hemifrån.

Det är mycket tyst när vi går runt i lokalerna, vars takhöjd varierar från drygt två till ett par meter. På flera ställen står det bordtennisbord i olika storlekar.

– Istället för att bygga in dem, har vi valt att lyfta fram ett antal kylrör. Det blev en snyggare lösning, säger Henrik Belin (i glasögon), här tillsammans med Assemblins Daniel Lyck och Magnus Holm samt Thomas Johansson, uppdragsledare vid Intec Dalarna.
Foto: Jens Lasthein

Få av huvudkontorets medarbetare har fasta kontorsarbetsplatser. När de kommer till jobbet får de leta upp en plats att sätta sig vid. Det finns även några så kallade prioriterade rum och ett stort antal ljusisolerade, så kallade webbmötesrum, där man kan arbeta enskilt och ha digitala möten utan att bli störd eller störa andra.

– Det finns även vanliga mötesrum, säger Henrik Belin.

Låsbara skåp för arbetsmaterial och personlig utrustning finns utplacerade runt om i lokalerna. I anslutning till huvudpersonalentrén ligger en stor skåphall som liknar dem som finns på många högstadie- och gymnasieskolor.

Att arbetssättet är aktivitetsbaserat innebär bland annat att kontoret är indelat i olika zoner. Tanken är att medarbetarna ska sätta sig i den zon som de anser mest lämplig utifrån vad de ska göra och vilket behov de har just då.

En del material och utrustning har återbrukats, bland annat mattor, dörrar och wc-grupper. Avloppsrör har relinats.

Har energianvändningen minskat jämfört med före ombyggnaden?

– Det vet vi längre fram. Vi planerar för solceller, vilket kommer att påverka, slutar Henrik Belin.

Text: Mikael Bergling

Publicerad 6 mars 2023

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.