”Hockeybadhuset” – kombination som spar energi

I nordöstra Göteborg pågår för närvarande bygget av Angereds is- och badhus, en anläggning som konstruerats för att bad- och isverksamheterna ska dra nytta av varandra energitekniskt.

Genom att kombinera kyl– och värmefunktionerna kan energianvändningen i Angereds nya bad- och ishall kraftigt minskas, jämfört med om dessa funktioner varit separata. Det är en ingenjörsteknisk utmaning när göteborgsförortens 50 000 invånare ska få tillgång till både varma bad och is för skridskoåkning.
Byggnadens utformning togs fram via en arkitekttävling. Förra året upphandlades Peab som byggentreprenör för att uppföra anläggningen. Byggherre är kommunala Higabgruppen, som också kommer att äga anläggningen. Driften ska dock skötas av Göteborgs stads idrotts- och föreningsförvaltning. Anläggningen ska tas i drift nästa år.
Higab och Peab har ett partneringavtal, Peab har också liknande avtal med de stora underentreprenörerna, enligt Svante Thun, Higabgruppens projektansvarige.
– Den projektorganisation som Peab har här är densamma som man hade vid bygget av äventyrsbadet The Reef på Stenas badhotell i  danska Fredrikshavn, vilket gör att de kan processen att bygga badanläggningar, säger Svante Thun.
Anläggningen är på totalt 12 600 kvadratmeter, fördelat på tre plan.

Flera bassänger
Badet är uppdelat i aktivitetsbad med barnpooler och tonårspooler, tränings- och motionsbassäng, den så kallade ”25:an”, undervisnings- och rehabbassäng samt relaxavdelning. Mellan de olika badavdelningarna finns insynsskydd i form av badmästarutrymmen. Vidare finns en större yta avsedd för olika aktiviteter.  Ishallen ska innehålla en fullmåttsrink för ishockey, där ska också kunna utövas konståkning, allmänhetens åkning och andra issporter. En mindre läktare med plats för cirka 300 åskådare gör rinken lämplig för tävlingar på klubbnivå.  Till detta kommer ytterligare ytor som reception med kafé, gym och omklädningsrum.

Bad- och isanläggningen är byggd kring en befintlig handbollshall. På ena sidan av denna är baddelen, på andra sidan ishallen och på tredje sidan en friidrottshall. Till detta kommer en mindre aktivitetshall, förberedd för istäcke om så skulle behövas. 

Ishallar och badhus är ofta stora energianvändare. Enligt Boverkets Stil 2-utredning av energianvändning snittade energianvändningen i ishallar på 254 kWh, kvadratmeter och år, medan badhus låg på 403 kWh, kvadratmeter och år.  För bad- och ishallen i Angered beräknas energianvändningen för hela anläggningen bli cirka 1,5 MWh per år, vilket motsvarar cirka 170 kWh per kvadratmeter och år, vilket innebär cirka 120 kWh lägre energianvändning per kvadratmeter och år, jämfört med konventionella, icke integrerade lösningar.

Orsaken till att energianvändningen kunnat kapas är att kyl- och värmesystemen för bad- och ishall är integrerade med varandra för optimal energianvändning. Stor vikt har dessutom lagts på klimatskalets täthet och isoleringsprestanda för att få ner energibehovet för uppvärmning. Flertalet lokaler har behovsstyrd ventilation och belysning.

Ger kyla året om
Kylsystemet är projekterat för att försörja ishallens ispist med kyla året om, men även för att förse andra delar av byggnaden med komfortkyla. Kondensorvärmen används för både uppvärmning och varmvatten-beredning. Då simhallens värmebehov är stort året om, finns det oftast avsättning för kondensorvärmen.
– De tillfällen då överskottsvärme från kylmaskinerna behöver dumpas via kylmedelskylaren på yttertaket, förväntas vara relativt få, säger Åke Höglund, Höglund Installationskonsult AB, som är biträdande projektledare vvs för Higab.

Många kylaggregat
Det finns 14 parallellkopplade gemensamma kylmaskiner för ispisten och komfortkyla med en sammanlagd effekt på 400 kW. Anledningen till att det blev så många kylaggregat är att man på så sätt fick bättre möjligheter till kapacitetsreglering och behovsstyrning enligt Mattias Hiljanen, vvs-konsult hos Sweco Systems, som varit delaktig i projekteringen av vvs-konstruktionen.
Under ett år kan dessa generera 1,5 GWh 40-gradig värme, för i första hand förvärmning av tilluften i ishallen, till största delen cirkulationsluft, men också värme för varmvattenberedning och för övriga enheter i värmesystemet (luftbehandlingsaggregat, golvvärme och radiatorer).
Ishallen har ett eget ventilationsaggregat med i huvudsak cirkulationsluft med tilluftstemperatur på maximalt 36 grader C vid dimensionerande utetemperatur för att upprätthålla en lufttemperatur på mellan 10 och 12 grader C i lokalen. Den minimala mängd uteluft som erfordras för hallens luftombyte värmeåtervinns med roterande växlare. Det finns också ett separat cirkulationsaggregat för avfuktning, där regenerationskretsen är försedd med ett vätskekopplat värmebatteri som komplement till det elektriska värmebatteriet.
– I augusti, när uteluften är som fuktigast, vill man ju inte ha in den i ishallen. Då måste det finnas ett speciellt avfuktningsaggregat för avfuktning av tilluften, så att man inte får dimma i lokalen. Normalt är sorptionsavfuktare enbart utrustade med sorptionsrotor och elbatteri. För att minska elanvändningen kan förvärmningen i detta fall ske med det överskott av kondensorvärme som finns, säger Sten Bäckström, ansvarig hos Sweco System för konstruktionen av vvs-systemen.

35 lanterniner i taket
Skiljeväggen mellan ishall och badhusdel är i princip en yttervägg, för att hålla isär den relativt mycket varmare och fuktiga luften i badhuset från ishallsluften. Mellan badhusdelarna finns också avskärmningar i form av murar, i vilka man inrett badmästarutrymmen. Ovan dessa murar ska det bli glaspartier för ljusinsläpp, men utan möjlighet för insyn mellan de olika badhusdelarna. Det gör också att man kan hyra ut enskilda delar till olika grupper, som önskar avskildhet, enligt Svante Thun. I övrigt är det ganska sparsmakat med glasytor utåt. Fönsterareorna i badhusdelen är starkt begränsade i yttervägg. Däremot kommer det att finnas 35 lanterniner i taket för ljusinsläpp, samt en kortvägg.
Hela byggnaden är uppförd med rejält isolerade prefabelement i betong, där det är mycket viktigt att få tätt i skarvarna, enligt Svante Thun. Det sammanlagda u-värdet för byggnaden beräknas bli 0,25 W/kvadratmeter K, vilket är betydligt bättre än vad som föreskrivs i BBR. Badanläggningen får ett u-värde på 0,27 W/kvadratmeter K, ishallen ett u-värde på 0,19 W/kvadratmeter K. Tilluften sker via väggplacerade don från tre stycken ventilationsaggregat med dubbla plattvärmeväxlare och inbyggd kylmaskin för avfuktning av badhallar. Den kondensorvärme som avfuktningsskylarna genererar återförs i första hand till respektive badaggregat och i andra hand till varmvattenberedningen, beroende på var behovet finns. Även avfuktningskylarnas förkylare är anslutna för förvärmning av spädvatten till simbassänger.
– Den största delen av badhusluften cirkuleras och avfuktas och förses med en viss mängd uteluft för att få en konstant temperatur- och fuktnivå, säger Sten Bäckström.

Avloppsvärmeväxlare på 25 kW
Genom att dimensionera fastighetens värmesystem som ett lågtemperatursystem kan värmen komma till nytta, utan att ytterligare värme behöver tillföras.  Till detta kommer att förvärmning av varmvatten ur gråvatten från duschar ska ske via en avloppsvärmeväxlare med en effekt på 25 kW.
För detta projekt har stort fokus också lagts på uppföljning av energianvändningen genom att använda energimätare.
– Normalt kanske man nöjer sig med att mäta värme och varmvatten och kanske ventilation. Här är det uppdelat i mätning av värme- respektive ventilationsfunktionerna för de olika badutrymmena för sig och ishallen för sig, säger Sten Bäckström.
– Det är brukaren som velat ha det stora antalet mätare för att kunna mäta och följa upp energianvändningen.
För den skull den egenproducerade värmen inte skulle räcka till finns ett fjärrvärmeabonnemang hos Göteborg Energi på 1 400 kW effekt.
Bad- och ishallen beräknas stå färdig 2013.

Mark Kretz, Energi & Miljö nr 5/12 sid 24-27

  • FAKTA
    Beställare:
    Higabgruppen
    Byggentreprenör: Peab
    Arkitekt: Erséus Arkitekter
    VVS- , el-. styr- och belysningskonsult: Sweco Systems
    Värme- och sanitetsentreprenör: Svenssons Rörinstallationer AB
    Ventilationsentreprenör: CERO Ventilation AB
    Styrentreprenör: NEA Teknik AB
    Vattenreningsentreprenör: Processing AB
    Kylentreprenör: Istech Sweden AB

 

Publicerad 16 maj 2012

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.