Tema: kyla | 4 jun 2024

Historisk tillbakablick: Inte så mycket är nytt under solen

Hur har kyltekniken historiskt sett ut – och hur kan den komma att se ut i en framtid? För ett antal tusen år sedan grävdes is och snö ned i gropar för att sparas till den varmare delen av året där isen då användes för att kyla främst matvaror och drycker. Det tillvägagångssättet fungerade där det fanns tillgång till snö och is under delar av året. Även i ganska moderna tider var isskåp i våra hem det vanligaste sättet att hålla mat kyld.

Historisk tillbakablick: Inte så mycket är nytt under solen
Förr sågade man is på vintern och lagrade den fram till sommaren för att kyla matvaror och drycker. Även i modern tid var isskåp det vanligaste sättet att hålla livsmedel kylt. Foto: Istockphoto

På platser där det inte fanns tillgång till den eftertraktade isen fick andra lösningar tas till för att erhålla en kyld miljö. Under bland annat Egyptens storhetstid användes en typ av evaporativ kylteknik med vatten som huvudmedia.

Även mer finurliga system där vind fångades in och fick passera över vatten i underjordiska kanaler byggdes för att skapa lägre temperaturer.

Hoppar vi fram till 1800-talet och industrialiseringen av världen börjar det verkligen hända saker som utvecklar kyltekniken och lägger grunden till den teknologi vi har i dag. Så tidigt som 1805 presenterade Oliver Evans en idé med förångning, kompression och kondensering av ett media för att skapa kylda utrymmen. Han gjorde dock aldrig verklighet av sina idéer, varför det är en annan innovatör som har fått äran för den tekniken. Jacob Perkins fick 1834 patent på kompressorkyltekniken när han byggde det första kylskåpet.

Artikelförfattare Mikael Dagberg, Nordic Climate Group. Foto: Nordic Climate Group

Köldmediet som användes då var eter (C2H5)2O (R-E170). Som köldmedia är det förhållandevis bra, men det har en viktig nackdel, och det är dess höga brännbarhetsfaktor. Andra entreprenörer förfinade dock upptäckten och hittade andra alternativa köldmedier som hade bättre, men inte helt optimala egenskaper. Det var koldioxid CO2 (R744), ammoniak NH3 (R717) och propan C3H38(R290) som blev de vanligaste köldmedierna vid den tiden. Även SO2 (R764) förekom i dåtidens aggregat.

1850 fick Alexander Twinning ett patent för ett kylaggregat med koldioxid som köldmedia. Koldioxid ansågs då vara ett säkerhetsköldmedia då det inte var giftigt eller brännbart. Dock hade man svårt att hitta en lösning för koldioxidens låga kritiska punkt, vilken inträffar vid 31 °C. Koldioxid har även ganska höga tryck, 31 °C motsvarar 73 bar(a), vilket gjorde det svårt att hålla instängt i aggregaten. Det var oftast öppna kompressorer och det ville gärna bli läckage vid axeltätningen. Bristen på komponenter, som exempelvis förångare, som klarade höga tryck var även det en begränsning för koldioxid som köldmedia.

Ammoniak var även det ett vanligt köldmedium i slutet av 1800-talet och är fortfarande ett vanligt köldmedia i lite större aggregat. Ammoniak har många bra egenskaper, det är effektivt, det håller rimliga tryck, det är lätt att läcksöka på grund av sin karaktäristiska doft och det funge­rar till både kyl, frys och värmeproduktion. Det finns så klart även några avgörande nackdelar, det är giftigt och det luktar väldigt starkt vilket gör det olämpligt i publika lokaler. I höga koncentrationer kan det även bli brännbart.

Tittar vi nu på propan tror jag att alla som läser det här vet att det är väldigt brandfarligt. De flesta känner igen propan som gasol. Enligt en känd leverantör innehåller deras gasol 95 procent propan. Som köldmedia är propan väldigt bra och ger förhållandevis mycket kyleffekt med ganska små fyllnadsmängder. Det fungerar mycket bra i värmepumpar och till kyl och frysapplikationer. Dess höga brännbarhet gör det dock mindre lämpligt till större installationer med direkt expansion (förångning) i det kylda utrymmet.

1922 såg det första kommersiellt gångbara kylskåpet dagens ljus och det blev en stor framgång för Electrolux

Svaveldioxid slog aldrig igenom i samma utsträckning som ammoniak och koldioxid. Det kan nog förklaras av dess giftighet. Det krävs väldigt små mängder svaveldioxid för att människor som andas in gasen ska komma till skada.

De unga studenterna Carl Munters och Baltzar von Platen studerade vid KTH och gjorde ett mycket intressant examensarbete där de skapade ett kylaggregat utan rörliga delar. Deras uppfinning köptes av företaget Arctic som sedermera blev Electrolux. De båda studenterna fick anställning på företaget och utvecklade sitt examensarbete ytterligare. 1922 såg det första kommersiellt gångbara kylskåpet dagens ljus och det blev en stor framgång för Electrolux.

Alla dessa köldmedier har både för-och nackdelar, vilket i någon form gjorde dem svåra att hantera. Det forskades fram nya syntetiska säkerhetsköldmedier som presenterades runt 1920. Det var då som CFC-medierna såg dagens ljus för första gången. De presenterades som lösningen på alla de nackdelar som tidigare medier drogs med. De var inte giftiga, de hade rimliga tryck, de var inte brandfarliga och de var hyfsat energieffektiva.

Efter en kortare tid kompletterades de med HCFC-medier, exempelvis R22. I slutet av 1960-talet och början av 1970-talet började dock några forskare att fundera på vad som orsakade det allt tunnare ozonlagret i atmosfären. Ozonlagret skyddar oss mot skadlig strålning från solen och om det skulle försvinna skulle det bli en stor ökning av skador på befolkningen. Under 1970-talet fastställde forskarna Sherwood Rowland och Mario Molina CFC-gasernas påverkan på ozonlagret. Deras upptäckter resulterade i Montrealprotokollet från 1987 som bidrog till att förbjuda CFC-gaser. De var hårt kritiserade för sina upptäckter men fick senare Nobelpriset i kemi 1995 tillsammans med Paul Crutzen.

CFC-medierna skulle nu ersättas av köldmedier som inte hade någon ODP-faktor, alltså med medier som inte påverkade ozonlagret. Valet föll på HFC-medier, och det är dessa köldmedier som vi fortfarande använder. Forskning har dock påvisat att de har förhållandevis hög GWP-faktor, vilket gör att de påskyndar den globala uppvärmningen. I slutet av 1997 antogs Kyotoprotokollet där utsläpp av växthusgaser kom att regleras.

Personligen är jag helt övertygad om att vi kommer att se en mix av naturliga köldmedier i framtidens aggregat.

Utifrån denna överenskommelse skapades F-gasförordningen som i dag helt och hållet styr användandet av F-gaser där HFC-medierna ingår. F-gasförordningen föreskriver en nedtrappning av användandet av köldmedier med hög GWP-faktor.

I slutet av 2023 omarbetades F-gasförordningen, och i skrivande stund har det blivit klart vad dessa förändringar kommer att innebära för kyltekniken i framtiden. Vi ser nu att att HFC-medier av olika anledningar inte kommer att vara gångbara i framtiden och det kommer att återigen ske ett utbyte av köldmedier. Senast år 2050 ska de syntetiska medierna vara utfasade.

Vad har då framtidens kylaggregat för köldmedier? Nu har vi kommit fram till avdelningen för kvalificerade gissningar, och det är alltid roligt att se om gissningarna slår in eller inte. Personligen är jag helt övertygad om att vi kommer att se en mix av naturliga köldmedier i framtidens aggregat. Koldioxid (R744) har redan tagit ett fast grepp om framför allt butiksinstallationer, men är även väldigt väl lämpat för isbanor och har en fantastisk potential för värmeproduktion.

Numera har en metod för att hantera den låga kritiska punkten tagits fram vilket gör att dessa aggregat är väldigt mycket lättare att installera även om kondenseringen går över 31 °C. Det gör även att de fungerar mycket bra som värmepumpar med lite större effektbehov. Det finns ett antal lyckade installationer där stora mängder energi sparas in med hjälp av koldioxidvärmepumpar. Den stora förändringen är att styr- och reglerfunktioner har utvecklats för att hantera transkritisk drift.

Små kommersiella ”plug in”-maskiner är i dagsläget propanaggregat (R290) och för hushållskyla är Isobutan (R600a) det vanligast förekommande köldmediet.

Hoppar vi nu från de riktigt små aggregaten till de riktigt stora är det med stor sannolikhet ammoniak som blir det mest populära köldmediet. Totalt sett ser vi många nya installationer med något av dessa köldmedier.

Det forskas just nu på mer användning av HC-medier där butan och pentan ligger långt framme i diskussionerna. Med dessa köldmedier verkar det kunna gå att producera riktigt höga temperaturer vilket skulle kunna göra stora värmepumpar till ett alternativ vid kommersiell drift. Vi får avvakta och se vad framtiden utvisar.

Naturligtvis forskas det även på nya köldmedieblandningar som skulle kunna få användbara egenskaper. Det finns några intressanta varianter där naturliga köldmedier mixas med varandra.

Sammanfattningsvis är vi alltså tillbaka på ruta 1 igen, och det är nog helt rätt väg att gå då syntetiska köldmedier ofta verkar påverka miljön förhållandevis mycket.

Text: Mikael Dagberg, utbildningsansvarig, Nordic Climate Group

Publicerad 4 juni 2024

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.