Hetaste kylanläggningen
Constellation Cold Logistics Sweden har energieffektiviserat kylkedjan för livsmedel i sina två anläggningar i Göteborg. Kylkompressorerna har renoverats och samtidigt har delar av processen automatiserats. Genom detta har energianvändningen minskat med en halv miljon kWh per år.
Sedan två år sköter det västgötska installationsföretaget Industrikyla drift och underhåll av Constellation Cold Logistics båda kylanläggningar i Göteborg. Dessförinnan hade Constellation Cold Logistics en egen heltidsanställd kylmaskinist.
– Då anlitades vi bara för större jobb i anläggningarna. Nu är vi på plats en dag i veckan, säger Joacim Hammarstrand, vd för Industrikyla som ingår i Nordic Climate Group.
I varje fryshus fanns en mekanisk ammoniakanläggning tillsammans med kompressorer. Industrikyla har renoverat och moderniserat de båda anläggningarna samt totalt 19 kompressorer.
Renoveringen av kompressorerna har gjorts av företaget Kompressorteknik i Norrköping. Genom Kompressortekniks utbytessystem har kylkedjan kunnat hållas obruten även under oplanerade driftstörningar.
Istället för att köpa nya kompressorer när de gamla når sin tekniska livslängd installeras utbyteskompressorer. Den gamla kompressorn renoveras sedan i Norrköping. När behovet av nya kompressorer tas bort minskar miljöpåverkan. Genom att alltid ha en renoverad kompressor till hands går det snabbt att ersätta en kompressor som behöver underhåll.
– Förut kördes kompressorerna minst 100 000 timmar innan de ersattes av nya. Egentligen ska de renoveras när de har gått 30 000 timmar. Istället för att köpa en ny kompressor kan vi sänka kostnaden för kunden genom att renovera den så att den blir som ny, säger Joacim Hammarstrand.
Industrikyla monterar ner kylkompressorerna som ska renoveras och ställer dem på en pall. De skickas sedan till Kompressorteknik som tar isär dem, byter lager, tvättar och målar om.
– Sedan får vi tillbaka den och sätter in den i maskineriet igen. Det tar ungefär en vecka innan det är klart, säger Joacim Hammarstrand.
Två kompressorer skickas åt gången och det finns hela tiden två som backup. Fortfarande finns det några kompressorer som ska renoveras. En del av kompressorerna hade gått ända sedan fastigheten byggdes 2008.
Nu pekar alla kurvorna för energianvändningen åt rätt håll. Vi har verkligen fått kontroll på verksamheten
Fryshuset på Slakthusområdet har en tvåstegs ammoniakanläggning med fyra kylkompressorer som går på -12 °C och sex som går på -32 °C. Det finns en mellankylare till -12 °C och en vätskekylare till -32 °C. På taket finns kylkondensorn med sju ventilcentraler och sju kylbatterier/förångare för fryslagren.
Industrikyla har även automatiserat driften av luftavskiljare, avfrostning och ventiler. Luftavskiljaren används för att kunna köra kallare temperaturer i anläggningen.
– För frys kör vi undertryck på ammoniaksystemet. Då är det lätt att få in luft i anläggningen och den gör att kompressorna behöver gå mycket mer, förklarar Joacim Hammarstrand.
Industrikyla
- Grundat: 2016
- Huvudkontor: Skara
- Vd: Joacim Hammarstrand
- Omsättning: 55 miljoner kronor (2022)
- Anställda: 17 (2022)
- Verksamhet: Installation och service av kyla och värme för industrianläggningar, isbanor och större fastigheter. Har tonvikten på ammoniakanläggningar.
Tidigare kördes luftavskiljaren manuellt.
– Då fick man lufta lite varje dag. Nu går det på automatik så den luftar hela tiden när det behövs. Det är den åtgärden som vi har sparat mest pengar och energi på, säger Joacim Hammarstrand.
Under förångarna i fryslagren sitter kondensfilter som fångar upp fukten vid avfrostningar och öppningar av portar.
– Filtren har gett bra resultat för truckarna åker in och ut så många gånger per dag och då går fukten direkt upp till batterierna, säger Joacim Hammarstrand.
Med hjälp av styrteknik har avfrostningstiderna kortats så mycket som möjligt.
– Avfrostingarna drar mycket ström och energi. Nu styrs de på tid. Tidigare körde vi 55 minuter per batteri. Nu är vi nere på 32, berättar Joacim Hammarstrand.
Många av ventilcentralerna på taket har också renoverats.
– Tidigare har det läckt igenom varm ammoniakgas genom ventilerna. Då måste kompressorerna gå hårdare för att hålla nere temperaturen när vi kör kyla. Det har vi åtgärdat nu och då minskar driftkostnaderna, säger Joacim Hammarstrand.
Genom renoveringarna och automatiseringarna har driftstoppen och energianvändningen minskat kraftigt. Kostnaden för drift och underhåll har minskat med 30 procent.
– Vi har sparat mer än en halv miljon kilowatttimmar på ett år tack vare Industrikylas åtgärder. Nu pekar alla kurvorna för energianvändningen åt rätt håll. Vi har verkligen fått kontroll på verksamheten, säger Jonatan Andersson, som är fastighetsansvarig på Constellation Cold Logistics i Göteborg.
– Som en extern part är vi på väldigt många andra ställen och kan ta med oss det bästa därifrån och införa här, inflikar Joacim Hammarstrand.
Constellation Cold Logistics
- Hette tidigare Göteborgs fryshus och ingår sedan 2021 i koncernen Constellation Cold Logistics med verksamhet i sju europeiska länder och huvudkontor i London.
- Erbjuder lagerhotell för främst livsmedel med tillhörande logistiklösningar. Driver två lika stora anläggningar i Göteborg, Slakthuset och Storås, på totalt 9 000 kvadratmeter. Anläggningarna har plats för 18 000 pallar. 90 procent är fryslagring och 10 procent kyllagring.
- Till de största kunderna hör det svenska bageriet Almondy, som tillverkar frysta och kylda tårtor, samt importörer av kyckling och fisk.
Larmen har samtidigt minskat.
– Den första sommaren efter att vi tog över var det nog runt 20 larm i veckan. Nu är det näst intill noll. Vi har inte haft jourutryckning på ett år och det är ovanligt lite. Oftast hinner vi bli informerade av kunden om något krånglar innan det blir larm, säger Joacim Hammarstrand.
– Kylanläggningen är hjärtat i hela verksamheten. Därför är det superviktigt för oss att den fungerar, att kylarna håller rätt temperatur och att det inte blir några längre driftstopp. Annars krackelerar allting, säger Jonatan Andersson.
Industrikyla arbetar nästan enbart med det naturliga köldmediet ammoniak.
– Ammoniak har ett väldigt högt energiinnehåll och passar för större anläggningar som behöver mycket effekt. Det är välbeprövat och industrianpassat. Vi har anläggningar från 1964 som fortfarande är igång, säger Joacim Hammarstrand.
Ammoniak är en giftig gas med en stark lukt.
– Så länge koncentrationerna är låga är det inte farligt och du hinner gå ut innan det blir det. Samtidigt märker du tidigt om det läcker och kan åtgärda felet snabbt. Det är skillnaden mot de flesta andra köldmedierna, säger Joacim Hammarstrand som ännu inte har varit med om några allvarliga tillbud med ammoniak.
De syntetiska köldmedierna, f-gaserna, håller på att fasas ut på grund av dess kraftiga klimatpåverkan samt miljö- och hälsoeffekter. De kommer att ersättas av naturliga köldmedier.
– Vi har arbetat med ammoniak länge och det ger oss en fördel. Det finns många kylfirmor som bara håller på med syntetiska köldmedier och de kommer att få det tufft. Det blir dyrt att byta till naturliga köldmedier, men ett måste för att hjälpa till att påverka våra utsläpp, säger Joacim Hammarstrand.