Heta bad på Kokpunkten i Västerås

När ångkraftverket blir upplevelsebad krävs mycket pusslande. Vattenrutschbanor och mängder av installationsteknik ska samsas innanför de K-märkta väggarna i Västerås.

 KokpunktenFotoErikNordblad-(6)

X-tube heter åktunneln som delvis går utanpå fasaden. Foto: Erik Nordblad

– Här ville länsstyrelsen att vi skulle spara de gamla glasrutorna, men det är ju helt omöjligt att ha enkelrutor i ett badhus, så vi enades om en kompromiss där vi satte in moderna isolerrutor. Det yttre glaset är ett klassiskt trådglas som bevarar byggnadens karaktär. Stig Selin gör en gest mot det mycket vackra glaspartiet bestående av bågar och karmar i gjutjärn. Glasfrågan har varit en av flera där den gamla pannbyggnadens arkitektoniska karaktär lett till diskussion mellan antikvarierna hos Länsstyrelsen i Västmanlands län och byggherren, Kokpunkten Fastighets AB (KFAB) och dess byggentreprenör Peab.

Stig Selin arbetar som installationssamordnare för KFAB och leder promenaden genom vindlande trappor och hissar i det som ska bli upplevelsebadet Kokpunkten i Västerås. Badanläggningen ska stå färdig nästa höst. Tegelbyggnaden – som är en del av ångkraftanläggningen – inrymde tidigare matarvattenanläggningen för hela ångkraftverket samt panna 15. Pannan var en av de första i Sverige för fjärrvärme, och stod klar 1959. När upplevelsebadet är klart påbörjas nästa etapp – att bygga om utrymmena där ångpannorna 13 och 14 stod till hotell. Hela komplexet är beläget vid Mälaren, där den första etappen av ångkraftverket stod färdig 1917.

KokpunktenFotoErikNordblad-(8)Bad på flera våningar
Det blivande upplevelsebadet fokuseras kring ett antal åkattraktioner som alla börjar på plan 6 och 7, för att sedan, med fallhöjder på dryga tolv meter, landa på plan fyra. Därifrån kan man sedan ta sig några våningar upp för att göra om åkturen. I planet under åkattraktionerna, plan tre, inrymmer badet en upplevelsebassäng. Den knyter samman en avdelning för mindre barn, där man även har en egen minirutschbana, med ett badlandskap som bland annat innehåller en upplevelsegrotta (ett Cosmonova i miniatyr) samt andra aktiviteter, exempelvis en klätterväggsgrotta och en strömvirvel. I badets övre del, plan sex, finns också en relaxavdelning med multipool, aromapool och ett flertal bastukoncept, upplevelseduschar med mera. Där finns också en utomhusbassäng, 16 meter över marknivå, med storslagen utsikt över Mälaren och staden.

Besökarna kommer in i anläggningen på bottenplanet, som inrymmer reception och omklädningsrum, för att sedan via hiss eller trappor ta sig upp genom de sju våningarna för att nå alla aktiviteter. Anläggningen rymmer cirka 1 200 badgäster samtidigt. På mellanvåningen, plan två, finns, utöver en mängd ”traditionella” fastighetsinstallationer, utjämningstankar på upp till 200 kubikmeter, som ska ta hand om det vatten som bräddar över i åkattraktioner och bassänger innan det går vidare till reningsanläggningen.

Stig Selin, installationssamordnare på Kokpunkten ser det nya upplevelsebadet växa fram. Foto: Erik Nordblad

Rutschbana utanför fasaden
Av de åkattraktioner som startar på sjunde våningen går en – X-tube – i en båge på utsidan av tegelfasaden. Längs insidan på samma fasad finns också sex stycken fem till åtta och en halv meter höga tilluftskanaler med dimensionen 800 millimeter monterade. Samordningen mellan åkattraktionens ut- och inlopp och kanalerna har krävt en omfattande insats av samtliga aktörer, enligt vvs-konstruktören Anna Runebert på PB-Teknik som är ventilationskonsult. Det gäller även den tyska entreprenören för åkattraktionerna.
– Vi har haft en omfattande 3D-samordning, men i vissa fall har det, på grund av givna förutsättningar i den k-märkta byggnaden, ändå blivit tight. Ventilationskanalerna har fått hålla undan för rutschkanorna som i sin tur anpassats efter befintliga och tillkommande byggnadskonstruktioner, säger hon.

Förutom vvs- och elinstallationer installeras även en avancerad AV-utrustning som via projektorer och strålkastare ska ge det i övrigt neutralt färgsatta badet dess karaktär. Den kan dessutom varieras efter årstid och ett antal olika ”teman” för badet. Det är inte alltid enkelt att börja riva i gamla byggnader.  Överenskommelsen med Länsstyrelsen medgav att man rev ut kondensorerna i bottenplanet (där kallt vatten från Mälaren togs in för att kyla turbinerna ovanför) för att skapa ett utrymme för den omfattande vattenreningsutrustningen. Det visade det sig dock att kondensorerna utgjorde de fundament som ovanliggande turbiner och bjälklag i den blivande museidelen, det vill säga mer eller mindre hela byggnadskroppen, vilade på. Hade man tagit bort kondensorerna skulle kraftiga förstärkningsarbeten ha behövt utföras för att byggnaden skulle stå kvar. Nu blir de kvar, i stället anpassas hela reningsanläggningen till den historiska miljön, ett museum i sig.

Flera teknikutrymmen
De dimensionerande klimatkraven är höga, och dessutom varierande mellan de olika utrymmena. Som exempel gäller i badet +32 °C och 50-60 % RH, i teknikutrymmen +25-35 °C, och i omklädningsrum +23 ±1 °C. Dessa krav i kombination med årstidsvariationerna leder till att det behövs omfattande luftbehandlingsinstallationer. Teknikutrymmen finns på flera ställen. Dels finns ett större nybyggt fläktrum på taket som inrymmer sex FTX-aggregat. Dessa ventilerar och avfuktar den övre delen av upplevelsebadet, plan tre till sex, åkattraktionerna och landningsbassängerna samt elcentralen. Ett speciellt tilluftsaggregat i detta fläktrum, med en kapacitet på 240 liter per sekund, ventilerar en luftspalt mellan den befintliga tegelfasaden och ett helt nybyggt trapphus. Enligt Anna Runebert är det viktigt att man hela tiden upprätthåller en luftström genom utrymmet, för att se till att fuktig luft inte tränger ut i fasaden.

Samma aggregat förser tillsammans med ytterligare ett tilluftsaggregat hela tornet, i vilket panna 15 var inrymt, med tilluft. Det sker via fem 20 meter höga tilluftkanaler med en dimension på 800 millimeter vardera.
I ytterligare ett fläktrum, placerat på plan sex finns fem FTX-aggregat. Dessa förser åkattraktionen Forsens så kallade ”Black-Box” (där man åker i ett mörkt rum, som kommer att förses med olika visuella attraktioner), men också barnbassängen och omklädningsrummen med tilluft. Ett av dessa aggregat förser också undertaket på plan sex, som ligger direkt under yttertaket, med luft för ventilation och för att balansera transmissionsförlusten.
I frånluftskanalerna för några av aggregaten på plan åtta finns separata brandgasfläktar. I övrigt förses trapphusen med brand-/brandgasspjäll för brandteknisk avskiljning och brandgasfläktar i toppen på frånluftskanalen. Till det kommer frånluftsfläktar för utrymmen med speciella krav, som utrymmet för klortillverkning, soprum och kök. Vissa av de bild- och effektbelysningsprojektorer som ska byggas in kräver också klimatisering. De tillförs därför förbehandlad luft direkt från aggregaten på plan sex och åtta samt i vissa fall även processkyla. Klimatkraven är stränga eftersom det är stor risk för kondensutfällning.

Många pumpar krävs
I bottenplanet – granne med de gamla kondensorerna – finns ett separat teknikutrymme för vattenreningsutrustningen, bestående av sandfilter med tillhörande styrutrustning. Där finns också alla de pumpar som behövs för att förse åkattraktionerna med vatten. För exempelvis Forsen – längd cirka 130 meter och fallhöjd på cirka 6 meter – krävs 40 kubikmeter vatten i minuten. För att få fram den vattenmängden behövs fyra pumpar med en effekt på 55 kW vardera. Vattenreningsentreprenaden omfattar fyra nya fristående reningsverk som renar vattnet från den stora upplevelsebassängen, samtliga åkattraktioner och dessutom alla mindre bassänger och pooler för skiftande ändamål. Processvattensystemet har ett flertal dimensionerande förutsättningar, beroende på mottagare. I vissa ska temperaturen vara 30 grader °C och i andra uppåt 37 °C.  För att klara de höga kraven, högt ångtryck och hög innetemperatur, på klimatskalet, som delvis utgörs av gamla tegelväggar, så har samtliga väggar mot bassängutrymmet försetts med en diffusionsspärr där dubbla plastfolier kläms mellan byggskivor och där alla anslutningar och genomföringar tejpas omsorgsfullt.

Ritningar i 3D
Alla ritningar har gjorts i 3D för att detta pussel ska stämma även på byggplats.
– Vi har en egen arkitekt som 3D-samordnare och som kontrollerar alla ritningar och samordnar alla bygg- och installationer säger Stig Selin.
– 3D-modellen finns hela tiden tillgänglig på arbetsplatsen och används flitigt vid möten och vid planering och arbetsberedning. Den är oerhört bra för den tredimensionella förståelsen i komplexa avsnitt samt för att klara ut logistik och montageordning för de olika facken. Som komplement till 3D-modellen och som bas för det ”vanliga” montaget finns även traditionella plan- och sektionsritningar.

Mark Kretz, Energi & Miljö nr 10/2013 sidan 18-22

 

  • FAKTA:  Ångkraftverk och tornpannor
    Ångkraftverket i Västerås byggdes för att säkra elkraftbehovet i Mellansverige vid tider då vattenföringen i Dalälven var osäker. Den första delen byggdes 1915 till 1917, och byggdes senare ut med fler pannor. Under mitten av 1950-talet var kraftverket Sveriges tredje största kraftstation. Anläggningen drevs till början av 1990-talet, då byggnaden lades i malpåse. 1998 köpte Peab fastigheten och efter diskussioner skapades projektet Kokpunkten.Tornpannor var så kallade strålningspannor, vilket innebär att värmen verkar direkt på de rör som innehåller vatten. Ångpannan byggdes på höjden för att ta tillvara värmen från eldstaden och från den stigande röken på bättre sätt. I Ångkraftverket i Västerås fanns flera tornpannor, varav ångpanna 15 var den sista som uppfördes. Under årens lopp fick Vattenfalls ingenjörer ta emot guldmedaljer av Ingenjörsvetenskapsakademien för dessa konstruktioner.

    Källa: Stiftelsen Västmanlands läns museum

 

  • FAKTA deltagare:
    Beställare: Kokpunkten Fastighets
    Arkitekt, exteriör och interiör: Archus
    Arkitekt, 3D-Modell, samordning och bygghandlingar:  Norra Flygeln
    Byggkonstruktör: Sweco Structures
    Ventilations- och styrkonstruktör: PB-Teknik
    Rörkonstruktör: Owas Teknik
    Sprinklerkonstruktör: PEF Sprinklerteknik
    El- och telekonstruktör: ÅF
    Vattenreningskonstruktör: Processing Gruppen
    Brandkonstruktör: LG Brandskyddsdesign
    Byggentreprenör: Peab Bostad
    Ventilationsentreprenör: Hoist Energy
    Rörentreprenör: Radiator VVS
    Sprinklerentreprenör: Mälar Sprinkler
    El- och teleentreprenör: Imtech Elteknik AB
    Styr- och övervakningsentreprenör: Schneider Electric AB
    Vattenreningsentreprenör: GT Plastmontage AB

 

  • FAKTA: Kokpunkten
    Den nya badanläggningen omfattar cirka 7 200 kvadratmeter varav cirka 4 800 kvadratmeter är badets publika delar.
    Badet omfattar poollandskap med grottor, strömvirvelbassäng och klättervägg, barnpoolavdelning med aqua-sciencestationer för lek samt relax-avdelning med utebassäng. Vidare finns tre åkrutschkanor med start på plan sju; X-tube, Double Racer (”Parallellslalom”) samt Boomerang och en åkrutschkana med start på plan sex, Forsen.
Publicerad 28 oktober 2013

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.