Helenius invigde egen solenergianläggning

VVS-konsulten Helenius har invigt sin egen solenergianläggning som kommer att generera både värme och el till fastigheten.

 

Dessutom kan förbipasserande se i realtid hur mycket anläggningen bidrar till i form av minskade koldioxidutsläpp på en fasadmonterad display. Syftet är att leva som man lär och att inspirera andra.

– Frågan om energieffektivisering och att hitta nya lösningar står högt på vår agenda. För ett företag som Helenius, som verkar mitt i VVS-, energi- och miljösektorn, är det förstås extra intressant att vara proaktiva i den här utvecklingen och visa på goda exempel, säger Arne Wallström, VD på Helenius.

– Det var naturligt för oss att vi vill se vilka möjligheter som finns att använda solenergi i den fastighet vi själva sitter i.

Solenergianläggningen bygger både på termisk solenergi, i form av solfångare som genererar värme, och på solceller för elproduktion. Förväntningarna på den termiska solenergin är att de sju solfångarmodulerna (vacuumrör) med en total area av cirka 29 m2 ska ge en maxeffekt på ca 10 kW och producera cirka 11 000 kWh värme per år. Värmen tillförs byggnadens värmesystem. De sex solcellspanelerna (enkristallint kisel) med en total area av cirka 8 m2 har en effekt på 1080 Wp och beräknas producera cirka 1 000 kWh el per år, som även den används direkt i huset. Den el- och värmeenergi som produceras räknas om till minskade CO2-utsläpp och visas i kg på en display på fasaden.

Arne Wallström, VD, menar att det känns väldigt stimulerande att ligga i framkant och visa vilka möjligheter som finns på den kommersiella marknaden.

– Tekniken, framför allt när det gäller den termiska solenergin, har ju funnits ganska länge. Men av olika skäl, bland annat ett lågt energipris, har den inte slagit igenom fullt ut. Men nu när vi sitter i en situation med stigande energipriser och dessutom ett växande krav på miljövänlighet är det här intressant. Nu vill vi hjälpa och vägleda andra företag mot en energilösning som bidrar positivt till både ekonomi och image.

Källa: Helenius
 

Publicerad 17 september 2010

På nytt jobb

Robin Dunborg är ny teknikutvecklare inom vvs på Akademiska hus i Linköping. Han kommer från Afry i Norrköping där han var gruppchef Energieffektivisering.
Shirin Javadian är ny vvs-ingenjör på Andersson & Hultmark. Hon kommer från utbildning.
Viktor Karlsson är ny teknisk marknadsförare på Swegons Stockholmskontor. Han kommer från Olsen IVK där han har arbetat som ventilationstekniker och arbetsledare. Daniel Lindva är också ny teknisk marknadsförare på samma kontor. Han kommer från HH:s Ventilation. Linnea Sjöberg är ny tekniker på Norrköpingskontoret. Hon kommer från utbildning. Jimmie Svensson är ny projekttekniker på Malmökontoret. Billie Rehnström är ny avdelningschef teknik i region Syd. Han var tidigare projekttekniker. Jan-Ove Lillback, som har varit regionansvarig för ABC-produkter i region Stockholm, har flyttat över till region Mellan i samma roll.
 Philip Östling är ny vvs-projektör på Intec i Göteborg. Han kommer från samma roll på LL VVS-konsult. Torbjörn Lundén är ny vvs-konsult i Stenungsund. Han kommer från samma roll på Afry. Andreas Lahham är ny sektionschef på Intec projektstyrning. Han kommer från WSP där han var avdelningschef för digitala lösningar.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.