Hårdtest av BIM när Sundsvall får nytt bad

Sundsvalls nya äventyrsbad konstruerades och ”provkördes” i tredimensionell datormiljö. Det ledde till färre krockar vid installationsarbetena.

plan1_webb.jpgHimlabadet är fyllt av installationsteknik. Utan krockkontrollen i BIM-verktygen hade det varit oerhört svårt för projektören att undvika oönskade kollisioner mellan alla byggdelar. Illustration: SWECO

Intill Selångersån någon kilometer från Sundsvalls centrum växer det nya äventyrsbadet Himlabadet fram. Här kommer att finnas vattenrutschkanor, bubbelpooler, vattenpist och en surfmaskin. 1 juni öppnas Himlabadet för den äventyrslystna badpubliken, om planen håller. Anläggningen har i dag en prislapp på 360 miljoner kronor, vilket till stor del är installationsteknik. Halva byggnaden är packad med ventilation, vattenrening, pumpar, värmeåtervinning, uppvärmning, med mera, för att få rätt klimat och hög vattenkvalitet.  Installationstekniken har projekterats i en tredimensionell byggnadsinformationsmodell (BIM) med Sweco i Sundsvall som huvudansvarig. Beställare och byggherre är kommunala bolaget Sundsvall Arena. Att övertyga beställaren om att stötta hela byggprocessen i BIM var inte så svårt. – Vi kunde visa på fördelar i 3D BIM från tidigare uppdrag, framhåller Anders Lindblad, projekteringsansvarig för luftbehandlingsinstallationer vid Sweco

 

Bra krockkontroll

Den centrala datamodellen av byggnaden har hanterats i Navisworks, ett program för konstruktionskontroll och projektsamordning. Swecos konsulter har haft samordningsansvaret för BIM-modellen. Samordningen innebär att hålla BIM-modellen uppdaterad, bland annat när medkonsulter levererar reviderade CAD-modeller. Dessutom att rapportera konstruktionskrockar till alla medkonsulter, och få dem att rätt till felen. De tätt packade installationerna har inneburit risk för många krockar, men här har krockkontrollen i Navisworks varit en hjälp:

– Utan BIM hade kollisionerna i konstruktionen varit otroligt många fler, säger Anders Lindblad.

– Man kan säga att vi byggde Himlabadet virtuellt och provkörde det innan byggstarten. Det är billigare att optimera det i en datormiljö än i verkligheten

 

Lättare samarbete

Någon gemensam projektserver, även för medkonsulterna, med BIM-modellen har inte använts. Medkonsulternas synpunkter har istället fått komma via e-post, ofta med skärmdumpar, till de ansvariga vid Sweco som fört in ändringarna.

– Det går att markera vad och vem som ska förändras i den gemensamma Naviswork-modellen, och det brukar i regel fungera bra.

Anders Lindblad ser fler aspekter där BIM underlättat samarbetet i projekteringsfasen:

– Kvaliteten på projektmöten blir mycket högre när vi navigerar i en gemensam datamodell med allas data inlagda, jämfört med att titta på en ritning som innehåller information från en disciplin och sedan mentalt skapa sig en tredimensionell bild.

Ambitionen har varit att kunna använda arkitekternas tredimensionella modeller som grund vid installationsprojekteringen, bland annat i programmen för energi- och klimatberäkningar. Men det är ännu svårt i praktiken är Anders Lindblads erfarenhet:

– Objekten i arkitekternas 3D-modeller kan inte fullt ut konverteras till IFC-formatet (se faktaruta).

– Därför har vi konsulter fått rita om husen i MagiCad-Room, men i enklare geometrier. Grafiska data exporteras till programmen RIUSKA och IDA för energi- och klimatberäkningar. Resultatet av beräkningarna lyfts tillbaka in i MagicCad-Room för att vara tillgängligt när man dimensionerar exempelvis installationsprodukterna för värme och kyla.

Många dataformat

I dag finns de flesta normala installationsprodukter som 3D-modeller inklusive tekniska data. För det mesta kan de enkelt lyftas in i BIM-modellen i Navisworks, då programmet klarar många olika dataformat.

– När produkterna saknas får vi själva skapa dem, vilket är tidsödande, uppger Anders Lindblad.

Han berättar att surfmaskinen, tillverkad i USA, fanns som 3D-modell och kunde tas rakt in i BIM-modellen.

Swecos projektörer insåg värdet att kunna föra vidare BIM-modellen till uppförandet av Himlabadet. Samtliga ledande montörer försågs med bärbar dator med de tredimensionella modellerna inlagda, som ett komplement till traditionella ritningar. Enligt Anders Lindblad har man bara fått positiva reaktioner från montörerna. Han noterar att montörerna ställt mer frågor och letat efter alternativa lösningar.

Det är Bravida som har monterat vvs, kyla, el och vattenrening, och samordningsansvarig var Tonny Persson. Det var första gången han jobbade på detta sätt, och han lovordar navigerbara tredimensionella ritningar vid monteringen:

– Med 3D ser man slutresultatet på ett helt annat sätt än med vanliga ritningar, och montören får lättare att bilda sig en uppfattning om jobbet. Det underlättar fantastiskt vid komplicerat bygge att kunna se verkligheten ur olika vinklar, säger han.

Sparat tid men inte pengar

Den konkreta vinsten med tredimensionella ritningar är färre fel vid monteringen. Tonny Persson konstaterar att det varit betydligt färre konstruktionskrockar än vad man kunnat vänta sig, något som alltså BIM ska hjälpa till att avslöja. Att inte alla krockar avslöjats förklarar han med “missar i granskningen”.

Swecos konsulter är övertygade om att användningen av BIM givit konkreta vinster, även om de inte vill kvantifiera:

– Byggkostnaderna orsakade av bristande samordning skulle ha blivit betydligt högre, och givetvis skulle det ha tagit längre tid, menar Anders Lindblad.

Bygget av Himlabadet har dock inte blivit någon ekonomisk fullträff. Den ursprungliga prislappen var satt till 270 miljoner kronor , i dagsläget ligger den på 360 miljoner. Enligt Maria Åslin, vd för Sundsvall Arena, är det inte brister i projekteringen som orsakat detta:

– Kostnaderna har ökat då mer utrustning och byggnader tillkommit, och vi renoverar det gamla utebadet. Byggindex har också gått upp, uppger Maria Åslin.

Även driftskostnader för el, vatten och värme har blivit högre än vad som ursprungligen förväntades. Men det förklaras med att de första driftskostnaderna bara var överslagssiffror.

– Nu har vi kunnat beräkna mer exakt när alla installationer och de olika volymerna är bestämda, uppger Maria Åslin.

Från Sweco betonas att man fortsättningsvis gärna vill driva installationsprojekt i 3D BIM, och få med alla andra inblandade i projekten.

– Får vi bara chansen att informera, upplever vi inte något direkt motstånd mot BIM, säger Anders Lindblad. De flesta samarbetspartner har redan en bra kunskapsnivå, och det krävs bara små förändringar för att börja kunna utbyta information.

Björn Åslund E&M 2/2010

FAKTA OM BIM OCG IFC

BIM är en förkortning av Building Information Model, vilket bland annat innebär 3D Cad inte är synonymt med BIM. För att räknas som BIM ska datamodellen hantera all information om byggnaden.

  •  All relevant information om byggnaden och dess beståndsdelar ska hanteras samordnat i en gemensam datamodell i tre dimensioner. Det gäller såväl konstruktion som tekniska installationer. Exempelvis kan ett luftbehandlingsaggregat innehålla information om tillverkare, drift och underhållsinstruktioner, luftflöden, energidata, etc.

I princip kan en BIM täcka alla behov av information, från projekteringsfas till bygge, över till förvaltningsfas och slutligen rivning.IFC är ett leverantörsneutralt standardiserat dataformat som används vid 3D-Cad och i BIM.        

Publicerad 19 februari 2010

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.