Tema/Energieffektivisering | 17 jun 2022

Här ska den hållbara staden byggas

Bygget av Embassy of Sharing i Hyllie, Malmö, har just startat. Med hjälp av delningsekonomiska lösningar, cirkulärt tänk och ett holistiskt perspektiv ska kvarteret bli en testbädd för hållbar stadsbyggnad.

Här ska den hållbara staden byggas
Granitors affärschef Maria Ekström och konceptutvecklaren Sten Lindquist på plats i Hyllie där utvecklingsprojektet Embassy of Sharing ska stå klart 2028. Foto: Kennet Ruona

Det första stoppet när man tar tåget från Köpenhamn till Sverige är Hyllie, en snabbt växande stadsdel i södra Malmö. Intill Hyllie stationstorg har spaden satts i jorden för bygget av Fyrtornet, första huset av sju som ska ingå i kvarteret Embassy of Sharing. Det är ett 55 000 kvadratmeter stort område som utformas med de globala hållbarhets­målen och delningsprincipen i fokus. Kvarteret ritas av Wingårdhs arkitekter och byggs och utvecklas av Granitor.

– Grunden för projektet är ett holistiskt hållbarhetsperspektiv. Vi skiljer inte på ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet eftersom de förutsätter varandra, säger Sten Lindquist, ansvarig för utvecklingen av konceptet Embassy of Sharing på Granitor.

Enligt konceptutvecklaren Sten Lindquist ska Embassy of Sharing vara en plats att både leva, bo och arbeta på, utifrån ett holistiskt hållbarhetspers­pektiv. Foto: Patrik Svedberg

De sju byggnaderna i kvarteret har alla iögonfallande utformningar med varsin unik identitet som gestaltar olika aspekter av hållbarhet. Skogslunden är till exempel bostadsrätter med odlingsmöjligheter, Droppen ett hyreshus med co-housing och fokus på social hållbarhet och gemenskap och Basaren ska innehålla ett publikt växthus med tillhörande restaurang, marknadsplatser, saluhall och serveringar. Hyresrätter, bostadsrätter, kommersiella fastigheter med olika inriktning skapar en helhet.

– De olika fastigheterna kompletterar varandra. Embassy of Sharing ska också vara en mötesplats för hela Malmö. Med en kombination av icke-kommersiellt och kommersiellt vill vi öka mångfalden och den sociala inkluderingen, säger Maria Ekström, affärsschef på Granitor.

Fyrtornet är en elva våningar hög träbyggnad med publika ytor på två plan och kontorsytor för övrigt. Malmös kulturförvaltning planerar här och i intilliggande Drivbänken för framtidens bibliotek som ska bli en ny sorts mötesplats. Digitala delningslösningar och co-working-platser anpassade efter olika målgrupper ska göra det enkelt att hyra ett rum eller hitta en plats att arbeta.

– Man ska känna sig välkommen och inkluderad och kunna komma med egen mat och sitta och jobba även om man inte har råd att äta sin lunch på restaurang, säger Sten Lindquist.

Fyrtornet kommer att bli elva våningar högt och genomgående byggt i trä, med vinterträdgård innanför glasfasaden. Illustration: Wingårdhs

Kvarteret Embassy of Sharing ska ge förutsättningar för ett resurs- och energieffektivt sätt att arbeta och leva. Till exempel kan lokaler delas av flera företag för att inte stå tomma delar av dagen. En bagare kan använda lokalen på morgonen, ett café eller lunchrestaurang efter frukost och senare en tapasbar som är öppen till 12 på natten. Tänket ökar också möjligheten till mångfald och social inkludering.

– I ett a-läge som detta blir det nästan alltid de vanliga kedjorna som hyr lokalerna. Med delningsprincipen kan man få in andra entreprenörer som känns intressantare men som inte har råd att hyra en lokal själva, säger Sten Lindquist.

På liknande sätt ska delning av redskap, transportmedel, fikarum med mera skapa förutsättningar för ett hållbart vardagsliv. Med satsningar på stadsodling kan mattransporter och därmed energianvändningen minska samtidigt som grönskan skapar både trivsel och affärsmöjligheter. I Fabriken, en av de sju byggnaderna i Embassy of Sharing, ska det finnas lokaler för livsmedelsberedning och småskalig produktion som till exempel fiskodling, ölbryggning och musteri.

Samarbete mellan människor och organisationer är centralt för konceptet Embassy of Sharing. Granitor för en dialog med en rad aktörer om hållbara lösningar för kvarteret. Exempelvis har ett ungdomsråd skapats tillsammans med Fryshuset för att de unga ska få säga sitt. Ett annat exempel är samarbetet med gården och stiftelsen Botildenborg om hur stadsodlingen ska utformas.

Naveen Kumar, som ansvarar för microgreens-odlingen i containern på området, älskar att se det gröna växa och vill minska klimatavtrycket med hjälp av lokal matproduktion. Foto: OTW

– Vi förstod snabbt att stadsodling är en av de saker vi inte kan så mycket om. Därför samarbetar vi med Botildenborg som har gått igenom alla fas­tigheter. De hittar lösningar på hur man kan göra på bästa sätt så att vi bygger upp någonting långsiktigt, säger Maria Ekström.

I Embassy of Sharing utvecklas också nya tekniska lösningar för energieffektivitet. Medan stomme och materialval ser olika ut för kvarterets byggnader kommer samma energisystem att användas i alla hus. Värme och kyla produceras med bergvärmepumpar som delvis drivs av egenproducerad solel. Varje byggnad har en egen geoanläggning oberoende av andra men den är ihopkopplad med de andra anläggningarna. Ett system för delning av energi mellan byggnaderna har tagits fram inom projektet.

Om allt går som planerat ska de sju husen i kvarteret Embassy of Sharing stå klara 2028.
Illustration: Wingårdhs

Principen för geoenergidelningssystemet (Geds) är enkel. När bostadshusen producerar värme blir restprodukten kyla. Den kan användas direkt i kontorshusen om de har behov av kyla. Finns inte det behovet för tillfället lagras energin i geoanläggningen. När kontorshusen producerar kyla på sommaren blir restprodukten värme som på motsvarande sätt kan användas direkt av bostadshusen eller lagras.

Den största utmaningen med geoenergidelningssystem i Embassy of Sharing är, enligt Rikard Sjöqvist, att man är först och inte kan ta efter någon annan. Foto: Kennet Rouna

– Kontorshus har ett överskott av värme som restprodukt. Bostadshus har överskott av kyla som restprodukt. Genom att dela alla restprodukter utnyttjas energin maximalt, säger Rikard Sjöqvist, hållbarhets- och teknikchef på Granitor.

Restenergin som inte används direkt lagras genom att idealtemperaturen i borrhålen förbättras. För vanliga kontorshus är det ett problem att borrhålen blir för varma under sommaren för att så mycket restvärme skickas ner i dem. Genom Geds kan de nu istället kylas ned samtidigt som kalla borrhål i bostadshusen värms upp.

– I vanliga geoanläggningar som värmer ett bostadshus finns en risk för att borrhålen förfryser om man inte borrar tillräckligt många hål. I det här systemet uppstår inte det problemet, säger Rikard Sjöqvist.

Kontorsbyggnaderna Fyrtornet och Drivbänken ligger i anslutning till Hyllie stationstorg. De två första planen kommer att vara publika ytor där bland annat Malmö stad ska öppna framtidens bibliotek. Illustration: Wingårdhs

En gemensam anläggning med cirkulationspumpar transporterar värmen och kylan mellan husen. Annan spillenergi än fastighetsenergin kan också tas tillvara, till exempel från köken. I flera hus i Embassy of Sharing kommer det att finnas restauranger. Restaurangkökens kylskåp och frysskåp ger värme som restprodukt året runt och blir därför en viktig del av energidelningssystemet.

Genom att lagra och använda restenergin på det här sättet ökar värmepumparnas prestanda och de får ett högre COP (Coefficient of Performance).

En bra geoanläggning i en villa kanske har ett COP på ungefär fyra. Vi räknar med att komma upp i en COP på cirka sju, kanske åtta.

– För varje kilowatt insatt energi kan man alltså tack vare energidelningen få ut nästan dubbelt så mycket energi. Men vi vet inte exakt var vi hamnar eftersom det är teoretiska beräkningar. När husen är byggda kan vi se hur mycket vi kan optimera systemet. Målet är ett COP på tio, om vi inte når det denna gång så lyckas vi nästa, säger Rikard Sjöqvist.

Han känner inte till något annat exempel på att man delat energi mellan byggnader på det här sättet.

– Jag skulle förmoda att det har gjorts i mindre skala eftersom lösningen är ganska enkel. Men det vanliga är att överskott av värme och kyla släpps ut i luften. Kvarteret är ett idealiskt område att göra detta i eftersom det består av både bostäder och kontor. Energidelning går inte att genomföra på samma sätt med bara det ena eller det andra, säger Rikard Sjöqvist.

Granitors affärschef Maria Ekström ser Embassy of Sharing som ett utvecklingsprojekt. Erfarenheterna kan företaget implementera på andra platser. Foto: OTW

Enligt Sten Lindquist behövs det både ny teknik, ett nytt sätt att tänka och andra samarbetsformer än de konventionella för att bygga den hållbara staden.

Granitor har under flera år arbetat med att hitta intressenter som vill vara med och bidra till projektet och som är intresserade av nya affärsmodeller och sätt att samarbeta.

– Vi måste hjälpas åt i framtiden. Att hitta affärsmodellerna som fungerar är kanske den stora utmaningen. Embassy of Sharing ska vara en plats för testbäddar där nya idéer om hur man kan göra saker på ett hållbart sätt kan prövas. Man kan säga att vi bygger den nya formen av community. Om tio år kommer vi att veta vad som fungerade, säger Sten Lindquist.

Text: Lena Frändberg

Fakta

Embassy of sharing

  • Byggherre: Granitor Properties, före detta Midroc
  • Arkitekt: Wingårdhs
    arkitektkontor
  • Markanvisning: 2017
  • Första officiella spadtaget: 31 maj 2022
  • Planerat färdigställande: 2028
  • Områdesyta:
    12 000 kvm
  • Golvyta: 55 000 kvm (bostäder 27 000, kontorsytor 21 000, kommersiella lokaler 5 000 och sociala ytor/delningsytor 2 300 kvm)

 

Publicerad 17 juni 2022

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.