Solenergi | 15 maj

Här samsas betande getter och elproduktion

På Löts gårdsmejeri utanför Linköping har Tekniska verken tillsammans med EnergiEngagemang och mejeriet byggt en solcellspark där elproduktion kombineras med getbete. Anläggningen ska både bli en demoanläggning för besökare och få en viktig roll i utvecklingen av större anläggningar framåt.

Här samsas betande getter och elproduktion
I Löts solcellspark utanför Linköping kombineras elproduktion med betande getter. Foto: Tekniska verken

Genom att tre olika typer av system för paneler kombineras; ett vertikalt, ett öst-väst- samt ett sydsystem, blir det möjligt att prova ut vad för väderstreck, placering och paneler som ger mest produktion inför bygget av större parker. Såväl skolklasser och privatpersoner som intressenter inom exempelvis lantbruket ska även kunna besöka parken för att hämta kunskap och inspiration.

Parken blir ovanlig också på det viset att den involverar bete för getter istället för får eller kor, som är betydligt vanligare. Därför har bland annat solpanelerna placerats högre upp än normalt för att minska risken att getterna klättrar på dem.

Fakta

Fakta: Löts solcellspark

Storlek: 0,7 hektar
Antal getter: omkring 110 getter
Förväntad produktion: 312 MWh per år (motsvarar en genomsnittlig hushållsförbrukning av el inklusive uppvärmning för omkring 15-20 villor under ett år)
Drift: Den färdiga solcellsparken behöver inget drivmedel för att fungera och på så vis skapar den heller inte några bieffekter i form av ljud eller utsläpp
Förväntad livslängd: 40 år
Produktion: Tekniska verken producerar elen, som sedan kommer att distribueras via Bixia

 

Solparken har skapats i samverkan med EnergiEngagemang som stått för byggnationen, och med Löts Gårdsmejeri, som sedan tidigare arbetar med traditionella hantverksmetoder och nu även kommer att kunna nyttja lokalproducerad el. Kombinationen av elproduktion från solceller, och bete främjar biologisk mångfald och effektiv markanvändning.

Invigning av den unika solcellsparken sker nu på lördag.

Källa: Tekniska verken

Publicerad 15 maj 2024

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

Niklas Kedbrant är ny vd för Milen Ventilation i Gävle. Han var tidigare affärsområdeschef för teknik och underhåll på Furuviksparken.
Gustav Thuresson är ny uppdragsansvarig energi och miljö på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Han kommer från WSP där han också var uppdragsansvarig. Johanna Nordblom är ny vvs-ingenjör. Hon kommer från Ringhals AB där hon var utvecklingsingenjör HVAC.
Michael Wellert är ny vvs-ingenjör/uppdragsledare på Rekonik i Västerås. Han kommer från Afry i samma stad där han var vvs-ingenjör.
Magnus Gerstel Würzl är ny arbetschef ventilation på Windefalk Ventilation & Energi i Stockholm. Han kommer från GK Sverige i samma stad där han var entreprenadchef ventilation.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.