VA | 14 apr 2015

Här hämtas el ur dricksvattnet

Här hämtas el ur dricksvattnet

I staden Portland i nordvästra USA snurrar nu fyra annorlunda, vattendrivna turbiner. De är monterade i en av stadens dricksvattenledningar.

Att använda dricksvattnet för att generera el låter kanske befängt för svenska öron. Men i USA har företaget Lucid Energy nyligen tagit sin första större installation i drift. I vattenledningsnätet i Portland, Oregon, sitter numera fyra turbiner på vardera 200 kW. De förväntas tillsammans leverera 1 100 MWh el per år. Projektet bekostas av en privat finansiär och inkomsterna från elen delas mellan finansiären och staden. Turbinerna väntas hålla i minst 20 år, och under den tiden finns ett avtal som säger att det lokala elbolaget köper elen. Enligt Lucid Energy ska det annorlunda vattenkraftverket producera el för två miljoner dollar under tjugoårsperioden (cirka 16 miljoner kronor). Dock anger bolaget inte kostnaden för installationen.

pbjEn turbin monteras i vattenledningen i Portland. Foto: Cathy Cheney Portland Business Journal.

De fyra turbinerna har en diameter på 42 tum och deras inverkan på trycket i vattenledningarna är beskedlig. I meter vatten räknat ska de enligt tillverkaren sänka trycket med 0,7 till 3,5 meter vattenpelare. För att det ska vara någon mening med att installera en turbin behövs ett ”onödigt” tryck på 3,5 till 5 meter vatten. En förutsättning är att vattentrycket är naturligt, genom att dricksvattnet hämtas från en vattentäkt som är högre belägen än vattenverkets kunder. Om förutsättningarna är de rätta kan turbinerna placeras var som helst i ledningsnätet, till exempel på otillgängliga platser där det behövs el.

Ingar Lindholm, Energi & Miljö nr 4/2015 sidan 12

 

Publicerad 14 april 2015

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.