Här är villan som driver elbilen

Ty Newell har redan ett plusenergihus. Nu ska det företag han driver tillsammans med sin son få en nollenergilokal. Villan finns i USA, strax söder om Chicago, och levererade ett överskott på 4 000 kWh första året i full drift.

exteriorw.jpg

Villan är utformad för bästa möjliga utbyte av solljuset. I trädgården skymtar solcellerna.
– Det här ska bli det första nollenergilaboratoriet i landet! säger Ty Newell och ser sig om i Newell Instruments något oortodoxa lokaler.
På gräsmattan framför det som tidigare var en glaskonstnärs ateljé står en solpanel på ett ben, med ansiktet mot en grå och regnig himmel. Vi slinker snabbt in genom den öppna dörren, rakt in i ett virrvarr av testriggar och prylar. Oredan är skenbar. Företaget har precis övertagit även andra halvan av huset och inreder det nu till kontor – skrivborden är flyttade men alla saker har inte hunnit med. Medan vissa skulle storkna vid åsynen av alla grejor är det för andra en glimt av paradiset. Krukväxterna sitter i ställningar gjorda av böjda kopparrör, i hörnet står ett nyrenoverat kylskåp från 1935. Allt andas installationsteknik, och om sanningen ska fram, även en smula sportfiske.

Började med sensorer
Ty Newell startade företaget 1996, den främsta produkten var då sensorer för mätning av koncentrationer i olika vätskor, bland annat för kylsystem. Då låg det på universitetsområdet någon mil bort, där Ty Newell tills helt nyligen arbetade som professor i maskinteknik. Orten heter Champaign, den ligger några timmars körning söderut från Chicago över Illinois bördiga odlingslandskap. Klimatet här underlättar inte ambitionen att bygga ett nollenergilaboratorium. Somrarna är så heta att luftkonditionering är nödvändig från första sommardagen till den sista. Samtidigt är vintrarna kalla. Ur solenergiperspektiv är läget däremot inte alls dåligt, breddgraden motsvarar på ett ungefär södra Italien eller Madrid.

Ty Newell vet att han kommer att klara utmaningen att förvandla den gamla verkstaden till nollenergihus – han bor sedan 2010 i en egenkonstruerad plusenergivilla, ett hus som helt och hållet drivs på solel. Egentligen ska huset inte gå med plus, det begreppet används knappast i USA, men nu är det så. Anledningen är att paret Newell tänker skaffa en elbil, och i väntan på den genererar villan ett elöverskott varje år som till deras förargelse måste skänkas bort till det lokala energibolaget.

Det var tävlingen Solar Decathlon som fick bitarna att falla på plats för Ty Newell, som arbetat med solenergi sedan början av 80-talet. Tävlingen drivs av amerikanska energimyndigheten och går ut på att ta fram attraktiva hus som drivs med solenergi. Genom projektet blev det plötsligt uppenbart hur han skulle bära sig åt för att kunna bygga sitt nollenergihus. Solvärmen lades i malpåse och ersattes med solceller och värmepumpande teknik. Ett elöverskott sommartid är inget problem i en delstat där effekttopparna orsakas av komfortkyla.

Vill undvika speciallösningar
Alla pionjärer delar vissa svårigheter. Regelverk och byråkrati är två av dem. Ty Newell placerade medvetet sin ”Villa Equinox” inom stadsplanelagt område. Målet var att undvika speciallösningar som bara skulle kunna användas utanför stadsbyggnadskontorets territorium. När det gäller solpanelerna fick hans förfrågan oväntat resultat:
– Jag fick ett enormt formulär på kanske 50 sidor från kommunen att fylla i, men innan jag hann börja hörde de av sig. De hade tagit fram ett nytt dokument som bara var på en sida, de insåg väl att de skulle tjäna på det i längden, säger han och skrattar.
– Solelen för Villa Equinox kostar 3 dollar per dag, det är som en kopp kaffe. Frågan om solelens genombrott är inte en dollarfråga utan en fråga om marknadsföring, säger han.

Ekonomin brukar annars också ställa till det, och Ty Newell kan berätta att inte heller i USA anses solceller och extra isolering bidra till att höja husets värde. Alltså lämnas inga lån för de investeringarna.

Komponenter saknades
Ett annat hinder för den som vill bygga annorlunda är att det saknas komponenter. Finns inga välisolerade hus behövs inga små, effektiva värmepumpar, och så vidare. Detta dilemma löste Ty Newell genom att konstruera egna maskiner med de egenskaper han behövde och bygga dem av standardkomponenter. Målet är att ta fram produkter för konsumentmarknaden som kan legotillverkas. En av hans två baskomponenter är en värmepump för varmvatten, som hämtar energi från inomhusluften. I det här fallet är det luften på vinden som står för värmen.
– Det är lite lustigt, för det varmvatten du förbrukar på ett dygn motsvarar i snitt din metabolism under tolv timmar, säger Ty Newell.
Jag funderar över om det nu är dags att börja räkna in maten i energikalkylen för byggnader, men släpper tanken.
ledarmaturw1.jpgLuftbehandlingsaggregatet är döpt till Cerv, och förser huset med värme och kyla med hjälp av en värmepump. Inkommande luft filtreras och slussas sedan till rätt sida av värmepumpen beroende på om den ska värmas eller kylas. Frånluften hanteras på samma sätt. Dessutom har maskinen lägen för recirkulering av luften, både med värmning och kylning. Enheten har också ett bypass-läge, där friskluften slussas direkt in i huset. Hur luften hanteras beror på temperatur ute och inne, samt inneluftens kvalitet. Som standard används 2/3 återluft, tidsstyrd så att luften byts i en timme och sedan recirkuleras i två.

120 diodlampor lyser upp villan.

Avfrostningen sker genom att kompressorn kopplas bort en stund.
– Det påverkar kapaciteten mer än effekten, säger Ty Newell.

Hela enheten är fabriksbyggd och ingen kyltekniker behövs för att sätta den på plats. För närvarande används Zig-Bee för kommunikationen, men man avvaktar med det slutgiltiga valet av protokoll. Internt används en egen, proprietär algoritm.
– Vi håller oss positionerade och ser åt vilket håll det barkar, säger Ty Newell.

Hög andel återcirkulering
Återluft, som alltså används i Villa Equinox, är en för svenskar kontroversiell åtgärd. All frånluft, även luften från spisfläkten och toaletterna, återcirkuleras utan att det har någon dålig inverkan på innemiljön enligt Ty Newell.
– Vi visste inte vad vi skulle förvänta oss av den här lösningen, men den tycks fungera. Vi har inga problem med lukter, och vi håller koll på den relativa luftfuktigheten, som brukar stanna på 50 procent.

kokw.jpg

Köket är dragplåstret nummer ett, enligt Ty Newell.

Man skulle lätt kunna tro att Ty Newell är en energifanatiker som struntar i innemiljön, med tanke på recirkuleringen, men så är inte fallet. På Newell Instruments konstrueras som bäst en innemiljösensor som ska mäta bland annat radon och VOC. Frågan uppmärksammas allt mer i USA.
– Luftvägssjukdomarna ökar, och de är vanligare i norra USA. En lokal undersökning som visar att 50 procent av barnen hade luftvägsproblem, säger han.
Ty Newell vet att vägen är lång, men han vill på sikt skapa jobb för ingenjörer som hjälper villaägare att få ordning på sin luftkvalitet och innemiljön överhuvudtaget. Det lär inte bli lätt, i dagsläget anlitar de flesta som ska bygga ett enfamiljshus inte ens en arkitekt.
– Jag skulle också vilja att husägare utbildades och blev mer professionella, säger han.

Solpaneler i trädgården
Villa Equinox ligger bara ett stenkast bort i ett glest villaområde med en liten damm i mitten. Södersidan är vänd mot vägen, medan norrsidan med sina stora fönster riktar sig mot trädgården. Längst bort vid tomtgränsen står solpanelen på 8,2 kW som förser huset med all energi det behöver. Ty Newell visar runt med stor entusiasm, det är svårt att föreställa sig att han redan guidat tusentals besökare här.
– När folk kommer hit bryr de sig inte så mycket om värme och kyla. Det är köket som säljer designen, säger han.
Det stora allrummet har en rejäl köksdel och vardagsrum. Högt uppe under taket sitter en rad fönster som släpper in solen på vintern, men under sommarhalvåret skuggas av ett takutsprång. Under dem finns en rad lysdiodarmaturer som förser rummet med allmänbelysning. Lite vid sidan av syns innedelen på en luftvärmepump som ger stödvärme när det är riktigt kallt. Golvet är av polerad men obehandlad betong, och gör viss nytta även som fuktbuffert.

Tilluft via kylväska
Rundturen skiljer sig från en vanlig husesyn. Tvättstugans energisnåla maskiner får mycket tid. Likaså garderoben i paret Newells sovrum. Där sitter nämligen en kylväska monterad med botten mot väggen.
– Det visade sig att det inte fanns några välisolerade tilluftsboxar på marknaden, så jag tog den här, tog upp hål i botten och sidan och satte in ett filter. Anledningen till att den sitter i sovrummet är att den ska vara enkel att komma åt att byta filter i, säger Ty Newell.
I garaget finns två elskåp, ett stort som fördelar solelen och den inkommande elen från nätet, och ett litet för elbilen. Enligt beräkningarna ska familjen kunna göra alla korta och medellånga transporter med elbilen och fortfarande gå plus-minus-noll över ett år.
För att komma till apparatrummet hissar Ty Newell ned en stege från taket i det välfyllda skafferiet. Uppe på vinden är det lågt i tak och längs väggarna löper vatten- och luftkanalisationer. Just kanalerna ser ut att behöva ses över, de hänger som bananer mellan fästena. Ty Newell bekräftar att de ska bytas ut, det var praktiskt att ha mjuka kanaler när systemet provades ut men nu är det höga tryckfallet en oönskad egenskap som ska bort. Bredvid Cerv-enheten står en bärbar dator som registrerar allt som händer. Kondensvatten samlas upp i ett kärl, Ty Newell mäter upp det innan det hälls ut, och kontrollerar fukten i inomhusluften på flera olika punkter.
– Det gäller att göra vissa saker manuellt, så att man håller kontakten med utrustningen.

Får använda regnvatten
Vatten och regnvattenanvändning är viktiga frågor i USA. Ty Newell har lyckats driva igenom att han får använda regnvatten till trädgårdsbevattning och toalettspolningar. Helst skulle han även använda det i duscharna, men det är ännu inte godkänt av myndigheterna. Vattnet tas från husets tak och lagras i en tank på knappt 6,5 kubikmeter under gräsmattan. På baksidan av huset har han även en ”regndamm”, som just i dag verkligen gör skäl för namnet. Dammen tar emot överskottet när tanken blir full, och fångar även upp vatten från den omkringliggande tomten. Det samlas i sänkan och sjunker sedan sakta undan, ett sätt att avlasta dagvattenledningarna. Stuprören, med sin extra avtappning och ventiler, är det enda som avslöjar uppsamlingssystemet utifrån.

Inget för privat bruk
Det känns ironiskt att en man som ägnat stora delar av sin akademiska karriär till solvärme, bygger sig ett hus med enbart solceller.
– Jag anser inte att solvärme är lämpligt för privatpersoner. Det är för mycket tekniska problem och den värmer mest på sommaren, när många reser bort, säger han.
Vi lämnar Villa Equinox för ett besök på restaurang Äppelknytet, en hederlig sylta utan särskilda energiambitioner. En bit bort väntar firman på att Ty Newell ska komma tillbaka och fortsätta jobba. Det finns mycket att göra för den som vill se ett mer miljövänligt byggande i USA.

Text och foto Ingar Lindholm, Energi & Miljö nr 3/12 sid 42-45

  • Fakta Villa Equinox
    Equinox är solens vinkel vid vårdag och höstdagjämning, alltså när dag och natt är lika långa. Vinkeln har betydelse för husets arkitektur, den styr utformningen av takutsprånget som skuggar takfönstren under sommaren.
    Energin kommer från 8,2 kW solpaneler
    Huset ligger i Illinois, precis söder om Chicago, USA
    Yta: 195 kvm, plus 56 kvm garage
    Belysning: 120 diodlampor på 7 till 8 W.
Publicerad 17 mars 2012

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.