Han vill öka perspektivet till hundra år

Ett hus byggs på några få år men det är ändå byggtiden som utbildning och forskning inom fastighetsvärlden handlar om. Stellan Lundström, professor på KTH, vill vidga perspektivet och öka kunskapen om de övriga 97 åren i en byggnads normalt sekellånga livslängd.

Stellan Lundström är skarpsynt. Han var skidskytt i det militära och deltog till och med i ett militärt världsmästerskap. Men nu är han professor på KTH, Kungliga tekniska högskolan i Stockholm, och pratar med ett stillsamt vänligt leende, inte om att se skarpt utan snarare brett.
– Man måste se till helheten, säger han flera gånger under intervjun.
Vi slår oss ned vid en av de många stolarna kring hans stora mötesbord, i ett av högskolans många röda tegelhus. Hans arbetsrum finns långt inne i en korridor på bottenvåningen, men han har väldigt bra översikt över hus rent generellt, för han är dekan, det vill säga chef, för Skolan för samhällsbyggnad och arkitektur. Hans mandat sträcker sig från bostadsbubblor till tegelstenar och drift. Det är det sist nämnda vi ska prata om här, för han anser att det är ett underskattat område.
– Forskningen har varit inriktad på byggandet.  Det har varit det fina, medan de som hållit på och mekat med förvaltningen inte har haft så hög status

Intresset för fastighetsdrift ökar
Nu när hus som är gröna – bildligt talat – har kommit på tapeten har intresset för drift ökat. Det är vid drift som husets miljöprestanda avgörs till stor del.  Men för den som tittar på kostnaderna är driften inte lika viktig som kapitalet, så fastighetsförvaltningen har inte rönt det intresse den förtjänar.
I den byggnad han själv arbetar, en kort promenad bort från Stureplan, står lokalkostnaden står för upp emot 15 procent av verksamhetens totala kostnader. Den största delen kan hänföras till kapitalkostnader. Här är marken mycket värd och hyran som skolan betalar till Akademiska Hus är därefter. När kostnader diskuteras handlar det därför inte särskilt ofta om driften.
– Vi har ju kompetensen att prata om det här, men driftkostnaden försvinner i det stora hela. Det intressanta för KTH när vi diskuterar att minska kostnaden är om vi ska hyra eller äga byggnaderna.
Stellan Lundström menar att fallet KTH är typiskt. Investeringar i energibesparing i hus är ofta olönsamma.  Ska man räkna krasst på varje krona så blir det därför inte många satsningar på sparåtgärder. De kalkyler som görs i dag utgår ofta från att energipriset ska bli mycket högre framöver, men det är inget hållbart sätt att resonera med ekonomers sätt att se på saken.

Effektiviserar privat
Men det finns ju annat än pengar som är viktigt. Privat satsar han på energibesparingar utan att det lönar sig ekonomiskt. I det ärvda huset i västerbottniska Arnberg handlade det om bekvämlighet när vedeldningen ersattes av jordvärme.

I radhuset i Huddinge avgjorde det riktigt långa perspektivet på hållbarhet som har med klimatförändringen att göra. Alla husen i radhuslängan debiterades för värme kollektivt vilket gjorde att det inte lönade sig särskilt mycket för enskilda hushåll att spara. Stellan Lundström tyckte att de skulle införa individuell mätning. Ett argument hade kunnat vara att det skulle bli billigare när folk blev mer sparsamma, men efter att ha räknat på saken kom han fram till att det inte höll med tanke på kostnaden att installera individuell mätning. Men han envisades ändå:
– Jag drämde till med Kyotoprotokollet och sa att det kommer krav på individuell mätning snart i vilket fall som helst. Så då har vi äntligen infört intern debitering, efter 50 års drift sedan husen byggdes.
Själv anser han att klimatfrågan är viktig. Mänskligheten har ett problem, antingen det beror på de egna utsläppen, på solaktivitet eller på något annat. Bland annat konstaterar han att det inte går att bygga stadsmiljöer i låglänta lägen längre eftersom de riskerar att vara översvämmade om femtio till hundra år. Om nu ekonomin inte talar för en satsning, gäller det att hitta andra drivkrafter.

Lagstiftning och utformning av avtal är då bra verktyg.
– En fastighet tänker man sig som en tegelhög men i själva verket är det ett knippe avtal. Hela fastighetsområdet kryllar av avtal, om el, sophämtning och så vidare. Ska du spara energi, lönar det sig olika beroende på hur taxorna är konstruerade, till exempel. Hur avtalen skrivs är centralt.
En väg framåt är till exempel att alla offentliga myndigheter inryms i hus med begränsade utsläpp av koldioxid med mera. Det görs redan i Australien, för statliga myndigheter.

Skeptisk professor
När Stellan Lundström började forska efter sin examen i lantmäteri på 1980-talet var det inte de gröna frågorna som dominerade. Hans drivkraft då var snarare nyfikenhet och en lust att göra något nytt, entreprenörsanda som han själv kallar det. Han och hans kollega tyckte de hittat ett område där mycket fanns kvar att göra.  De argumenterade att det var dags att titta närmare på det tidsspann i en byggnads livslängd som är i särklass längst, nämligen det som tar vid när huset är färdigbyggt: förvaltningen.  Deras professor tittade på dem och frågade: ”Men är verkligen fastighetsförvaltning ett akademiskt ämne?” Han var skeptisk men lät dem ändå hållas.

Senare försökte de också få fastighetsbranschen intresserad av resultaten och introducera begreppet livscykelkostnad. Då möttes de också av en överseende attityd: ”Ni pojkar på KTH räknar på ert sätt, men här gör vi andra kalkyler”, fick de höra. Men skrattar bäst som skrattar sist: nu är Stellan Lundströms studenter i fastighetsekonomi väldigt efterfrågade.

Detsamma gäller numera själva namnet för verksamheten, Skolan för samhällsbyggnad och arkitektur. Ordet samhällsbyggnad tog flera år att få fram. Söktrycket till den utbildning han själv tillhörde förut, lantmäteriet, var lågt, liksom till väg och vatten. Då beslutade skolan att slå ihop de två utbildningarna. Professorerna stötte och blötte namnfrågan: skulle det vara lantmäteri med väg och vatten eller väg och vatten med lantmäteri?

Stadsbyggnad populärt
Till slut föreslog Stellan Lundström att de skulle kontakta Ungdomspanelen, en sajt där ett antal ungdomar svarar på frågor som skickas dit. Ungdomarna fick en lista med olika möjliga namn på utbildningen och berätta vad de själva helst skulle söka till. Stadsbyggnad kom högst upp på listan. Längst ner kom byggteknik. Till slut blev namnet Institutionen för samhällsbyggnad, för att vägar, glesbygd och annat också skulle komma med.
– Samhällsbyggnad var ett fantastiskt ord och plötsligt fick vi tre sökande per plats. Nu har vi börjat ett program som heter Energi och Miljö. Med de orden får vi också ett högt söktryck.
Sedan dess har även arkitektur tillkommit. Men det är ett ord som har lockat ungdomar under en lång tid så det ordet behöver inte bytas ut.

Svårigheten att locka de unga handlar inte bara om ord förstås, utan också om innehåll.
– Vår tids hjälte, inte är det fastighetsförvaltaren inte! konstaterar Stellan Lundström med det tonfall som är typiskt för Västerbotten.

Lockades till lantmätaryrket
Han tror att fastighetsområdet skulle bli mer intressant om de unga insåg hur mycket det har att göra med människor. Det hjälper inte mycket att installera en massa smarta energibesparande funktioner, när de som bor i ett hus ändå öppnar fönstren för att vädra mitt i vintern, till exempel. Att ta hand om ett hus handlar väldigt mycket om att ha med folk att göra.
När han själv var ung lockades han till lantmätaryrket genom kontakt med människor, närmare bestämt personer som redan arbetade med detta. De kom till trakten där han växte upp i Västerbotten och skulle bygga väg. Av dem fick han ett sommarjobb och efter det visste han vad han ville göra när han blev vuxen.
Men Stellan Lundström gjorde alltså en liten omväg som skidskytt. I hembygden var det fullt av skidåkare. Hans egen farbror var OS-medaljör, med två guld till och med från OS 1948 i St Moritz. På mammas sida fanns det flera vinnare av Vasaloppet. Så skidåkningen hade han så att säga gratis. Väl på plats på idrottsplutonen i Umeå upptäckte man att han var bra på att skjuta också. Så det blev ett militär-VM i skidskytte för hans del, i Libanon, där det finns gott om snö uppe i bergen.
– Det var en fantastisk historia, men sedan blev det inget mer. Jag hade pluggat ett år i Stockholm redan och åkte tillbaka dit.
Han hade börjat på KTH:s utbildning för lantmätare som han faktiskt blivit trogen hela yrkeslivet.

Ny i driftcentralen
Men han har faktiskt aldrig varit inne i KTH:s driftcentral några meter neråt gatan, berättar han när vi går dit inför fotograferingen. Han tittar sig nyfiket omkring och konstaterar efter en snabb blick att en del av den gamla utrustningen som finns kvar därinne är från 1960-talet. Så nog kan han det där med drift ändå, fast det faktiskt är bostadsbubblor han brukar prata om till vardags. Drift, installationer och fastighetsförvaltning är det inte många journalister som frågar efter och inte är det många som har tittat in i driftcentralen heller. Men den visar sig vara väl värd ett besök med sina stora fönsterpartier och intressanta utrustning.

De gamla oljepannorna finns kvar men i dag är det luftvärmepumparna som står för värmetillförseln. Skolan har några solceller. Pengarna talar inte till förmån för klimatsmartare energi, men det finns en grön ambition som gör att det satsas några kronor på saken ändå.

Skolans byggnader tillhör ett mellanskikt med tanke på miljön. Akademiska Hus som äger dem har investerat i värmepumpar, solceller och andra miljöåtgärder utan att det nödvändigtvis förräntar sig, men satsar inte fullt ut i alla byggnader. Högst upp på listan finns det fåtal företag som faktiskt gör det på grund av att miljöfrågorna anses så viktiga. Längst ner på miljölistan finns förvaltarna som vill ha ränta på varenda krona och räknar bort det gröna.
– Frågan är alltid var vi ska ta kostnaden. Men i slutändan är det alltid vi konsumenter som betalar, antingen direkt eller via skattsedeln, konstaterar Stellan Lundström.

Kerstin Lundell, Energi & Miljö nr 10/2011 sid 39-42

Publicerad 4 november 2011

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.