Han kräver ökad driftkompetens

Inrätta en professur i fastighetsdrift och låt styr- och övervakningsentreprenören ta hand om fastighetsdriften. Det är några av de förslag som Johnny Kellner, teknik- och miljöchef hos byggföretaget Veidekke, har för att lyfta fram de viktiga driftfrågorna.– Om vi utgår från att driftoptimering är en av de absolut viktigaste delarna för att kunna minska energianvändningen i bostadsbeståndet, krävs att de som utför detta har bra utbildning.
Det konstaterar Johnny Kellner, teknik- och miljöchef hos byggföretaget Veidekke, som dels bygger åt andra byggherrar men också bostadsrätter i egen regi. Han har med andra ord erfarenhet av vikten av en fungerande driftorganisation redan från början.

Dåliga kunskaper
– Bortsett från hos de stora bostadsföretagen är kunskaperna generellt för dåliga kring de ibland väldigt komplexa tekniska system som installeras i dag i flerbostadshus. Därför måste den allmänna kunskapsnivån höjas. Ett sätt att göra detta är att instifta en professur i förvaltningsteknik, bekostad av branschen. I den synpunkten har jag stöd från ledande akademiker på området, säger han.
Att institutionen skulle hamna på en högskola, i detta fall KTH, ska dock inte avskräcka den som inte siktar på en doktorsgrad i förvaltningsteknik.
– Alla varken vill eller kan bli civilingenjörer, men den allmänna kompetensen måste höjas. I dag räcker det i princip att som merit vara maskinist på en Djurgårdsfärja för att få ansvar för mycket tekniskt avancerade system, vilket ju inte är tillräckligt, säger Johnny Kellner.

I princip gratis
Hjärtat i ett modernt flerbostadshus tekniska system är styr- och övervakningssystemet. Johnny Kellner vill därför att installatören av sådana ska ta ett större ansvar för den tekniska driften, exempelvis som totalansvarig driftoperatör under garantitiden.
– I dag löser man problem genom handpåläggning när så är påkallat, men det är ingen bra driftstrategi. Den ska vara genomtänkt och den som har bäst kontroll på det är ju styr- och övervakningsföretaget som installerat anläggningen.
– Om vi ska klara EU-målen kring energihushållning krävs att omkring 50 000 lägenheter inom det befintliga bostadsbeståndet åtgärdas per år fram till år 2020. Då är driftoptimering det första och viktigaste som ska göras det och är i princip gratis – systemen för att göra det finns oftast på plats.
I de beräkningar som bland annat Johnny Kellner, då verksam i dåvarande 1994 års parlamentariska Energikommission, kom fram till visades att om våra byggnader skulle fungera som avsett i projekteringen, skulle energibesparingen motsvara energimängden från två kärnkraftreaktorer.

Mark Kretz, Energi & Miljö nr 1/2013 sidan 37

 

Publicerad 24 januari 2013

På nytt jobb

Robin Dunborg är ny teknikutvecklare inom vvs på Akademiska hus i Linköping. Han kommer från Afry i Norrköping där han var gruppchef Energieffektivisering.
Shirin Javadian är ny vvs-ingenjör på Andersson & Hultmark. Hon kommer från utbildning.
Viktor Karlsson är ny teknisk marknadsförare på Swegons Stockholmskontor. Han kommer från Olsen IVK där han har arbetat som ventilationstekniker och arbetsledare. Daniel Lindva är också ny teknisk marknadsförare på samma kontor. Han kommer från HH:s Ventilation. Linnea Sjöberg är ny tekniker på Norrköpingskontoret. Hon kommer från utbildning. Jimmie Svensson är ny projekttekniker på Malmökontoret. Billie Rehnström är ny avdelningschef teknik i region Syd. Han var tidigare projekttekniker. Jan-Ove Lillback, som har varit regionansvarig för ABC-produkter i region Stockholm, har flyttat över till region Mellan i samma roll.
 Philip Östling är ny vvs-projektör på Intec i Göteborg. Han kommer från samma roll på LL VVS-konsult. Torbjörn Lundén är ny vvs-konsult i Stenungsund. Han kommer från samma roll på Afry. Andreas Lahham är ny sektionschef på Intec projektstyrning. Han kommer från WSP där han var avdelningschef för digitala lösningar.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.