Vindkraft | 27 okt 2016

Han bygger Polens nya vindkraftsindustri

Denna artikel är från nedlagda tidningen Energimagasinet.

Han bygger Polens nya vindkraftsindustri

Föräldrarna flydde från Polen när Michal Miloszewski var fem år. För åtta år sedan återvände han till sitt gamla hemland. Nu är han med och bygger upp en av världens modernaste fabriker för fundament till havsbaserad vindkraft.

Fabrikshallen är enorm, totalt på nästan 30 000 kvadratmeter, med en takhöjd på. Runt omkring oss ligger tjugo meter långa ben till fackverksfundament (jackets), som ska svetsas samman med tio ton tunga kopplingspunkter.

Det är extremt spännande

Det pågår svetsning: med robotar, manuellt på marken eller från upphöjda svetsstationer, som gör att svetsarna lättare kan arbeta utanpå de stora rören, som kan ha en diameter på upp till åtta meter.

Påfallande många som jobbar på verkstadsgolvet hos ST3 Offshore i Szczecin är mellan 20 och 30 år. Även konstruktörerna som vi träffade tidigare på kontoret var i 20-årsåldern. 

– Tekniken här är toppmodern, vi har en unik grad av automatisering för tillverkning av fundament, säger Michal Miloszewski. 

– Men vi har också tillgång till en mycket välutbildad och motiverad arbetskraft, tillägger han.

Annat var det när Michal Miloszewski återvände till Polen för första gången 1992, för att studera på ett gymnasium i ett år i Warszawa. Det var två efter murens fall och tio år efter det tvååriga undantagstillståndet, som infördes 13 december 1981 av regimen för att kväsa oppositionen och förbjuda den nya fackföreningsrörelsen Solidaritet.

– Jag kom till ett land som knappt fungerade, där ekonomi och näringsliv var slaget i spillror, berättar han.

Michal Miloszewski återvände till Kanada och utbildade sig till civilingenjör och civilekonom. De närmaste tio åren tillbringade han inom fordonsindustrin, bland annat hos Ford och Thyssen. I mitten av 2000-talet tog han steget över till oljeindustrin och bodde i Singapore och Tyskland.

Men banden till Polen var starka. Från 2008 och framåt började Michal Miloszewski resa tillbaka med jämna mellanrum. Han märkte hur förändringen började ta fart. Efter medlemskapet i EU 2004 strömmade det både kapital och självförtroende till landet:

– Det var som en annan värld jämfört med när jag var där i början av 1990-talet. Förändringen var så påtaglig. Jag tänkte: ”Kanske det är dags att återvända och vara en del av den här fantastiska utvecklingen?”

För tre år sedan återvände han permanent och bosatte sig Kraków, där han drev ett eget företag. Strax efter flytten mötte han också sambon Katarzyna Ponicka. Tanken vara att köpa ett hus och slå sig ner i södra Polen för gott. 

Då kom erbjudandet att få vara med att bygga upp den nya fundamentsfabriken i Szczecin. Michal Miloszewski är gammal linjeback i amerikansk fotboll. Han är uppvuxen med laganda, att kämpa tillsammans, vinna och förlora tillsammans. Han kunde inte motstå utmaningen att få vara med och bygga upp ett nytt ungt ”lag” på en ny, växande marknad.

Dessutom var han ovanligt lämpad för uppgiften: han hade erfarenheten av lean production från fordonsindustrin, en ingenjörsexamen och bred erfarenhet från energiindustrin. Nu håller han dessutom på att doktorera i ekonomi.

– Känslan av att vara med och bygga upp det här unga teamet i fabriken och få all logistik och produktion att fungera är extremt spännande, säger han.

– Det är också en personlig tillfredställelse att vara med och skapa produkter för grön energi, inom en ung bransch, som växer snabbt.

ST3 Offshore (tidigare Bilfinger Mars Offshore) har blivit ett hett samtalsämne inom vindkraftsbranschen. När du läser det här har företaget nyligen presenterat sin fabrik på den stora mässan Windenergy 2016 i Hamburg. Fler mässor och konferenser står på tur.

Bakgrunden till det stora intresset är att torn och fundament i dag är de delar av ett vindkraftverk där det finns mest pengar att spara för tillverkarna. 

I dag står de flesta havsbaserade vindkraftverk på monopile(rör)fundament. Nu håller de på att ersättas av fackverksfundament (jackets), eftersom utvecklingen går mot större och därmed tyngre turbiner på djupare vatten. 

Jackets har lägre materialkostnad, men kostar mer att tillverka. Den traditionella produktionen sker lite här och där och delarna kan ibland flyttas flera hundra kilometer inom samma område innan fundamenten är färdiga.

ST3 Offshore har skräddarsytt sin anläggning för tillverkning av upp till 95 meter höga fackverk samt monopiles och övergångsstycken med en diameter på fyra-tio meter. 

– Tanken är att vi ska bygga fundamenten genom att använda så många standardkomponenter som möjligt, både när det gäller rör och kopplingspunkter. Komponenterna ska sedan kunna byggas samman i automatiserade produktionsprocesser och skalas upp efter kundens krav och i takt med ökade turbinstorlekar och vattendjup.

Privat har Michal Miloszewski just blivit pappa och bor i en fyrarumslägenhet i Szczecins gamla stadsdel.

– Det är en spännande period i mitt liv just nu. Jag är med och bygger upp ett nytt företag, med talangfull och entusiastisk personal. Samtidigt planerar jag ett bröllop, har just bildat familj och ska avsluta min doktorsgrad – nu fattas det bara att jag får starta ett amerikanskt 
fotbollslag i Szczecin. 

Jonas Hållén (text), Jann Lipka (foto)

Fakta

 

Michal Miloszewski

Ålder: 40

Titel: produktionschef för ST3s, verksamhetschef på ST3 – tre produktionsanläggningar, två lackeringsanläggningar, en monteringsverksamhet samt logistik.

Utbildning: teknik och ekonomi.

Karriär: Har arbetat som fabrikschef och general manager inom fordons- samt olje- och gasindustrin i olika länder och arbetar numera inom havsbaserad vindkraft. Har även arbetat i flera år med att sätta upp leverantörskedjor i olika delar av världen, inom olje- och gasindustrin.

När jag inte är på jobbet: ”Då tar jag hand om min två veckor gamla dotter Otylia och jobbar med min doktorsavhandling på Warsaw School of Economics. Jag tycker även mycket om att åka skidor, men på sistone har jag inte haft tillräckligt med tid för det.”

Roliga fakta om dig själv: ”Jag jobbade som dörrvakt och bartender när jag var en fattig student. Det var så jag försörjde mig när jag gick på universitetet. Jag studerade visserligen teknik och ekonomi, men min verkliga passion är historia – det finns ingenting jag gillar mer än att läsa en bra bok om historia.”

ST3 Offshore

Den nya fabriken på nästan 30 000 kvadratmeter (plus måleri på 4 200 kvadratmeter) är den första i Europa för massproduktion av fundament till havsbaserad vindkraft och började byggas 2013. Investeringen på 130 miljoner euro (cirka 1,2 miljarder SEK) var då en av 
Europas största investeringar i tillverkning av fackverksfundament för havs­baserad vindkraft.

Det tyska konstruktions- och byggnadsföretaget Bilfinger SE, specialiserat på samhällsinfrastruktur och industribyggnader, ägde fram till i augusti i år 62,5 procent i projektet. Den polska investeringsfonden Mars, som investerar i varv och offshoreindustrin, äger 37,5 procent.

Nyligen sålde Bilfinger sin andel till det tyska holdingbolaget VTC Group, som specialiserat sig på att äga industribolag. Mars behåller sin andel.

EU satsade 30 miljoner euro ur strukturfonderna för att stötta den nya industrin. Bland konkurrenterna finns Bladt Industries i Aalborg i Danmark. 

Publicerad 27 oktober 2016

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.