Han bygger Polens nya vindkraftsindustri
Denna artikel är från nedlagda tidningen Energimagasinet.

Föräldrarna flydde från Polen när Michal Miloszewski var fem år. För åtta år sedan återvände han till sitt gamla hemland. Nu är han med och bygger upp en av världens modernaste fabriker för fundament till havsbaserad vindkraft.
Fabrikshallen är enorm, totalt på nästan 30 000 kvadratmeter, med en takhöjd på. Runt omkring oss ligger tjugo meter långa ben till fackverksfundament (jackets), som ska svetsas samman med tio ton tunga kopplingspunkter.
Det är extremt spännande
Det pågår svetsning: med robotar, manuellt på marken eller från upphöjda svetsstationer, som gör att svetsarna lättare kan arbeta utanpå de stora rören, som kan ha en diameter på upp till åtta meter.
Påfallande många som jobbar på verkstadsgolvet hos ST3 Offshore i Szczecin är mellan 20 och 30 år. Även konstruktörerna som vi träffade tidigare på kontoret var i 20-årsåldern.
– Tekniken här är toppmodern, vi har en unik grad av automatisering för tillverkning av fundament, säger Michal Miloszewski.
– Men vi har också tillgång till en mycket välutbildad och motiverad arbetskraft, tillägger han.
Annat var det när Michal Miloszewski återvände till Polen för första gången 1992, för att studera på ett gymnasium i ett år i Warszawa. Det var två efter murens fall och tio år efter det tvååriga undantagstillståndet, som infördes 13 december 1981 av regimen för att kväsa oppositionen och förbjuda den nya fackföreningsrörelsen Solidaritet.
– Jag kom till ett land som knappt fungerade, där ekonomi och näringsliv var slaget i spillror, berättar han.
Michal Miloszewski återvände till Kanada och utbildade sig till civilingenjör och civilekonom. De närmaste tio åren tillbringade han inom fordonsindustrin, bland annat hos Ford och Thyssen. I mitten av 2000-talet tog han steget över till oljeindustrin och bodde i Singapore och Tyskland.
Men banden till Polen var starka. Från 2008 och framåt började Michal Miloszewski resa tillbaka med jämna mellanrum. Han märkte hur förändringen började ta fart. Efter medlemskapet i EU 2004 strömmade det både kapital och självförtroende till landet:
– Det var som en annan värld jämfört med när jag var där i början av 1990-talet. Förändringen var så påtaglig. Jag tänkte: ”Kanske det är dags att återvända och vara en del av den här fantastiska utvecklingen?”
För tre år sedan återvände han permanent och bosatte sig Kraków, där han drev ett eget företag. Strax efter flytten mötte han också sambon Katarzyna Ponicka. Tanken vara att köpa ett hus och slå sig ner i södra Polen för gott.
Då kom erbjudandet att få vara med att bygga upp den nya fundamentsfabriken i Szczecin. Michal Miloszewski är gammal linjeback i amerikansk fotboll. Han är uppvuxen med laganda, att kämpa tillsammans, vinna och förlora tillsammans. Han kunde inte motstå utmaningen att få vara med och bygga upp ett nytt ungt ”lag” på en ny, växande marknad.
Dessutom var han ovanligt lämpad för uppgiften: han hade erfarenheten av lean production från fordonsindustrin, en ingenjörsexamen och bred erfarenhet från energiindustrin. Nu håller han dessutom på att doktorera i ekonomi.
– Känslan av att vara med och bygga upp det här unga teamet i fabriken och få all logistik och produktion att fungera är extremt spännande, säger han.
– Det är också en personlig tillfredställelse att vara med och skapa produkter för grön energi, inom en ung bransch, som växer snabbt.
ST3 Offshore (tidigare Bilfinger Mars Offshore) har blivit ett hett samtalsämne inom vindkraftsbranschen. När du läser det här har företaget nyligen presenterat sin fabrik på den stora mässan Windenergy 2016 i Hamburg. Fler mässor och konferenser står på tur.
Bakgrunden till det stora intresset är att torn och fundament i dag är de delar av ett vindkraftverk där det finns mest pengar att spara för tillverkarna.
I dag står de flesta havsbaserade vindkraftverk på monopile(rör)fundament. Nu håller de på att ersättas av fackverksfundament (jackets), eftersom utvecklingen går mot större och därmed tyngre turbiner på djupare vatten.
Jackets har lägre materialkostnad, men kostar mer att tillverka. Den traditionella produktionen sker lite här och där och delarna kan ibland flyttas flera hundra kilometer inom samma område innan fundamenten är färdiga.
ST3 Offshore har skräddarsytt sin anläggning för tillverkning av upp till 95 meter höga fackverk samt monopiles och övergångsstycken med en diameter på fyra-tio meter.
– Tanken är att vi ska bygga fundamenten genom att använda så många standardkomponenter som möjligt, både när det gäller rör och kopplingspunkter. Komponenterna ska sedan kunna byggas samman i automatiserade produktionsprocesser och skalas upp efter kundens krav och i takt med ökade turbinstorlekar och vattendjup.
Privat har Michal Miloszewski just blivit pappa och bor i en fyrarumslägenhet i Szczecins gamla stadsdel.
– Det är en spännande period i mitt liv just nu. Jag är med och bygger upp ett nytt företag, med talangfull och entusiastisk personal. Samtidigt planerar jag ett bröllop, har just bildat familj och ska avsluta min doktorsgrad – nu fattas det bara att jag får starta ett amerikanskt
fotbollslag i Szczecin.
Jonas Hållén (text), Jann Lipka (foto)
Fakta
Michal Miloszewski
Ålder: 40
Titel: produktionschef för ST3s, verksamhetschef på ST3 – tre produktionsanläggningar, två lackeringsanläggningar, en monteringsverksamhet samt logistik.
Utbildning: teknik och ekonomi.
Karriär: Har arbetat som fabrikschef och general manager inom fordons- samt olje- och gasindustrin i olika länder och arbetar numera inom havsbaserad vindkraft. Har även arbetat i flera år med att sätta upp leverantörskedjor i olika delar av världen, inom olje- och gasindustrin.
När jag inte är på jobbet: ”Då tar jag hand om min två veckor gamla dotter Otylia och jobbar med min doktorsavhandling på Warsaw School of Economics. Jag tycker även mycket om att åka skidor, men på sistone har jag inte haft tillräckligt med tid för det.”
Roliga fakta om dig själv: ”Jag jobbade som dörrvakt och bartender när jag var en fattig student. Det var så jag försörjde mig när jag gick på universitetet. Jag studerade visserligen teknik och ekonomi, men min verkliga passion är historia – det finns ingenting jag gillar mer än att läsa en bra bok om historia.”
ST3 Offshore
Den nya fabriken på nästan 30 000 kvadratmeter (plus måleri på 4 200 kvadratmeter) är den första i Europa för massproduktion av fundament till havsbaserad vindkraft och började byggas 2013. Investeringen på 130 miljoner euro (cirka 1,2 miljarder SEK) var då en av
Europas största investeringar i tillverkning av fackverksfundament för havsbaserad vindkraft.
Det tyska konstruktions- och byggnadsföretaget Bilfinger SE, specialiserat på samhällsinfrastruktur och industribyggnader, ägde fram till i augusti i år 62,5 procent i projektet. Den polska investeringsfonden Mars, som investerar i varv och offshoreindustrin, äger 37,5 procent.
Nyligen sålde Bilfinger sin andel till det tyska holdingbolaget VTC Group, som specialiserat sig på att äga industribolag. Mars behåller sin andel.
EU satsade 30 miljoner euro ur strukturfonderna för att stötta den nya industrin. Bland konkurrenterna finns Bladt Industries i Aalborg i Danmark.