TEMA: Framtidens byggnader | 12 apr 2023

Hållbart från grunden när Ikea byggt nytt

Den 25 maj öppnar världens första energipositiva Ikeavaruhus i Kållered. Under marken finns ett energilager som kan lagra energi från sommar till vinter och mycket fokus har legat på att flytta runt energi i byggnaden på bästa sätt. Energilösningarna har utvecklats och levererats av Energy Machines.

Hållbart från grunden när Ikea byggt nytt
I slutet av maj öppnar världens första energipositiva Ikeavaruhus i Kållered. Foto: Ikea

Energy Machines har jobbat med Ikea under många år. När de 2015 fick frågan om att vara med att skapa det mesta hållbara varuhuset i företagets bestånd, var det ingen tvekan för Torbjörn Sjögren, region­chef för västra Sverige på Energy Machines.

Torbjörn Sjögren, regionchef för västra Sverige på Energy Machines. Foto: Energy Machines

– Jag såg det som en bra chans att visa hur energieffektivt det verkligen går att göra ett varuhus i dag och skapa ett slags måttstock för resten av branschen, säger han.

Nu står varuhuset klart för invigning och redo att ta emot shoppingsugna göteborgare.

Med målsättningen att skapa ett energipositivt varuhus som lokalt genererar mer energi än vad det gör av med för värme, kyla, ventilation och allmänbelysning började Energy Machines att utforma ett så kal­lat integrerat energisystem. Fokus låg på att på ett effektivt sätt kunna flytta runt energin i byggnaden – och när man inte kan flytta den ska den lagras i borrhålslagret.

Fakta

Ikea Kållered

  • Nya varuhuset blir med sina 42 000 kvadratmeter mycket större än det tidigare (+12 000 kvadratmeter).
  • Planlösning likt ett shoppingcenter med butiker i butiken.
  • En mötesplats i ett atrium med plats för avkoppling, jobb och socialt häng.
  • Nya Ikea Kållered blir det mest energieffektiva varuhuset i Sverige. Genom bergvärme från marken och solceller på taket produceras mer el än som används.

– Överskottsenergin från restaurangens kök tas exempelvis om hand och blir tappvarmvatten eller värme till luftridåer. Vi flyttar helt enkelt från där vi har överskott till där vi har underskott, förklarar Torbjörn Sjögren.

Devisen Energy Machines jobbade efter var: ”Ingen energi ska gå förlorad”.

– All energi som eventuellt lämnar byggnaden ska ifrågasättas varför och se om det går att ta hand om den istället, säger Torbjörn Sjögren.

Energy Machines har levererat energicentralen med sitt kylvärmepumpsystem tillsammans med en egenutvecklad styrplattform, EM Cloud.

Energy Machines Cloud är ett egenutvecklat molnbaserat styr- och övervakningssystem vilket innehåller all smart logik för att dynamiskt hantera flyttning och lagring av termisk energi. Foto: Energy Machines

Energilagret i marken under varuhuset har möjlighet att lagra upp till 2 500 MWh värmeenergi. Hela vinterns värmebehov täcks därmed av lagrad energi. För att generera energi används solceller på varuhusets tak. Som luftbehandlingssystem har Energy Machines levererat en ny typ av anläggning med högre prestanda med verkningsgrad på hela 90 procent. Normalt för en luftbehandlingsanläggning i ett varuhus är upp till 80 procent.

Inne i ett av Energy Machines luftbehandlingsaggregat (totalt fyra). Korsströms vvx till vänster. Foto: Energy Machines

– Det gör en ganska stor skillnad på energiåtgången och effektbehovet för byggnaden, konstaterar Torbjörn Sjögren.

Byggnaden använder 18 kilowatttimmar per kvadratmeter per år. Det är den mängd elenergi som behöver tillföras. Solcellsanläggningen är dimensionerad för att generera 24 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Jämfört med ett ”normalt” varuhus ligger motsvarande siffra för användningen på runt 60.

Energy Machines driftsatte an­läggningen under 2020 och har sedan dess levererat hållbar och lokalproducerad värme, kyla och ventilation till varuhuset. Tekniska utmaningar med varuhusets nya lagersystem har försenat invigningen, men den 25 maj är det äntligen dags.

Anna Bryngelsson, varuhus­chef på Ikea i Kållered. Foto: Ikea

– Nya Ikea Kållered ska vara en plats för shopping, inspiration, mat och möten där alla kan få hjälp att förvandla sina hem till en skönare, smartare och mer hållbar plats. Oavsett storlek på plånboken, säger Anna Bryngelsson, varuhuschef i Kållered.

I och med invigningen går Energy Machines uppdrag över i en optimeringsfas.

– Vi kommer att övervaka och optimera utifrån hur varuhuset fungerar med sin normala verksamhet. Vi är övertygade om att vi kommer se mycket bra resultat och kunna verifiera våra beräkningar, säger Torbjörn Sjögren.

Kålleredsprojektet har gett flera ringar på vattnet – dels genom att Ikea globalt tittar på var man kan använda liknande lösningar när man bygger nya varuhus, dels genom standardiserings- och projektprocesser som arbetades fram i Ikeaprojektet och som nu används som standard i alla Energy Machines projekt.

Inne i energicentralen med kylvärmepumpar. Foto: Energy Machines

– Det handlar om att säkerställa att vi får med oss alla steg och att alla jobbar åt samma håll. Jag har jobbat mycket med att minska antalet överlämningar mellan företag och discipliner och att allt ska hänga ihop i en helhet. En av de stora utmaningarna i Kålleredsprojektet var att få med sig alla och skapa en gemensam förståelse kring vad man vill uppnå och hur det fungerar energitekniskt, säger Torbjörn Sjögren.

Fakta

Energy Machines

  • Energy Machines erbjuder helhetskoncept, med egenutvecklad mjukvara, hårdvara och tjänster inom fastighetsenergi.
  • Kylvärmepumpbaserade energisystem integrerade med geotermisk energilagring och ett flexibelt styrkoncept, omvandlar byggnader till ”energi­maskiner” som kan generera, lagra och återanvända sin egen energi.
  • Resultatet blir en betydande minskning av energianvändning, driftkostnader och koldioxidavtryck.
Publicerad 12 april 2023

På nytt jobb

Anna Cornander har utsetts till produktchef för hållbar fjärrvärme hos Eon, Malmö. Hon kommer från Rise.
Ann Wingård har utsetts till försäljningschef på Indoor Energy, Solna. Hon kommer från Coromatic.
Christopher Peralta har anställts som energicontroller hos Enstar AB, Stockholm. Han kommer från annan bransch. Abiel Tesfamhret har anställts som energikontroller. Han kommer från Knivsta kommunfastigheter och bostäder.
Daniel Serell har utnämnts till vd för Sandbäckens rör i Kalmar AB där han tidigare var projektledare.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.