Hållbart från grunden när Ikea byggt nytt
Den 25 maj öppnar världens första energipositiva Ikeavaruhus i Kållered. Under marken finns ett energilager som kan lagra energi från sommar till vinter och mycket fokus har legat på att flytta runt energi i byggnaden på bästa sätt. Energilösningarna har utvecklats och levererats av Energy Machines.
Energy Machines har jobbat med Ikea under många år. När de 2015 fick frågan om att vara med att skapa det mesta hållbara varuhuset i företagets bestånd, var det ingen tvekan för Torbjörn Sjögren, regionchef för västra Sverige på Energy Machines.
– Jag såg det som en bra chans att visa hur energieffektivt det verkligen går att göra ett varuhus i dag och skapa ett slags måttstock för resten av branschen, säger han.
Nu står varuhuset klart för invigning och redo att ta emot shoppingsugna göteborgare.
Med målsättningen att skapa ett energipositivt varuhus som lokalt genererar mer energi än vad det gör av med för värme, kyla, ventilation och allmänbelysning började Energy Machines att utforma ett så kallat integrerat energisystem. Fokus låg på att på ett effektivt sätt kunna flytta runt energin i byggnaden – och när man inte kan flytta den ska den lagras i borrhålslagret.
Ikea Kållered
- Nya varuhuset blir med sina 42 000 kvadratmeter mycket större än det tidigare (+12 000 kvadratmeter).
- Planlösning likt ett shoppingcenter med butiker i butiken.
- En mötesplats i ett atrium med plats för avkoppling, jobb och socialt häng.
- Nya Ikea Kållered blir det mest energieffektiva varuhuset i Sverige. Genom bergvärme från marken och solceller på taket produceras mer el än som används.
– Överskottsenergin från restaurangens kök tas exempelvis om hand och blir tappvarmvatten eller värme till luftridåer. Vi flyttar helt enkelt från där vi har överskott till där vi har underskott, förklarar Torbjörn Sjögren.
Devisen Energy Machines jobbade efter var: ”Ingen energi ska gå förlorad”.
– All energi som eventuellt lämnar byggnaden ska ifrågasättas varför och se om det går att ta hand om den istället, säger Torbjörn Sjögren.
Energy Machines har levererat energicentralen med sitt kylvärmepumpsystem tillsammans med en egenutvecklad styrplattform, EM Cloud.
Energilagret i marken under varuhuset har möjlighet att lagra upp till 2 500 MWh värmeenergi. Hela vinterns värmebehov täcks därmed av lagrad energi. För att generera energi används solceller på varuhusets tak. Som luftbehandlingssystem har Energy Machines levererat en ny typ av anläggning med högre prestanda med verkningsgrad på hela 90 procent. Normalt för en luftbehandlingsanläggning i ett varuhus är upp till 80 procent.
– Det gör en ganska stor skillnad på energiåtgången och effektbehovet för byggnaden, konstaterar Torbjörn Sjögren.
Byggnaden använder 18 kilowatttimmar per kvadratmeter per år. Det är den mängd elenergi som behöver tillföras. Solcellsanläggningen är dimensionerad för att generera 24 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Jämfört med ett ”normalt” varuhus ligger motsvarande siffra för användningen på runt 60.
Energy Machines driftsatte anläggningen under 2020 och har sedan dess levererat hållbar och lokalproducerad värme, kyla och ventilation till varuhuset. Tekniska utmaningar med varuhusets nya lagersystem har försenat invigningen, men den 25 maj är det äntligen dags.
– Nya Ikea Kållered ska vara en plats för shopping, inspiration, mat och möten där alla kan få hjälp att förvandla sina hem till en skönare, smartare och mer hållbar plats. Oavsett storlek på plånboken, säger Anna Bryngelsson, varuhuschef i Kållered.
I och med invigningen går Energy Machines uppdrag över i en optimeringsfas.
– Vi kommer att övervaka och optimera utifrån hur varuhuset fungerar med sin normala verksamhet. Vi är övertygade om att vi kommer se mycket bra resultat och kunna verifiera våra beräkningar, säger Torbjörn Sjögren.
Kålleredsprojektet har gett flera ringar på vattnet – dels genom att Ikea globalt tittar på var man kan använda liknande lösningar när man bygger nya varuhus, dels genom standardiserings- och projektprocesser som arbetades fram i Ikeaprojektet och som nu används som standard i alla Energy Machines projekt.
– Det handlar om att säkerställa att vi får med oss alla steg och att alla jobbar åt samma håll. Jag har jobbat mycket med att minska antalet överlämningar mellan företag och discipliner och att allt ska hänga ihop i en helhet. En av de stora utmaningarna i Kålleredsprojektet var att få med sig alla och skapa en gemensam förståelse kring vad man vill uppnå och hur det fungerar energitekniskt, säger Torbjörn Sjögren.
Energy Machines
- Energy Machines erbjuder helhetskoncept, med egenutvecklad mjukvara, hårdvara och tjänster inom fastighetsenergi.
- Kylvärmepumpbaserade energisystem integrerade med geotermisk energilagring och ett flexibelt styrkoncept, omvandlar byggnader till ”energimaskiner” som kan generera, lagra och återanvända sin egen energi.
- Resultatet blir en betydande minskning av energianvändning, driftkostnader och koldioxidavtryck.