NYHETSREPORTAGE | 1 jun 2022

Hållbarhet och lönsamhet går hand i hand

Alviksgården var först i Sverige att bli självförsörjande på el genom att göra biogas av egna restprodukter. Nu har man byggt ut stallarna och fördubblat produktionen – utan att öka energianvändningen.

Hållbarhet och lönsamhet går hand i hand
Mikael Hugoson har halverat energi­användningen på Alviksgården utanför Luleå, en av Sveriges största grisfarmer. Foto: Patrik Degerman

Mikael Hugoson och hans familj äger Alviksgården utanför Luleå, som är moderföretag till Nyhléns Hugosons – det största kött- och charkföretaget i Norrland. Men när han öppnar munnen, hörs en klingande skånska som vittnar om ursprung på sydligare breddgrader.

– Jag är uppväxt utanför Örkelljunga, på vad som då var Sveriges största grisgård, berättar han.

Till Alviksgården kom Mikael Hugoson som 20-åring 1976, och sedan dess har han byggt upp ett lantbruk som är unikt i sitt slag, ”alltid med den senaste tekniken”, som han själv säger. Redan på 1990-talet installerades en biogasanläggning som gjorde gården självförsörjande på el.

– På den tiden gjorde man gödsel av slaktavfallet, men sedan kom galna ko-sjukan. Då måste man hetta upp det för att döda smittan, eller köra ner det till södra Sverige för deponi, säger Mikael Hugoson.

På Alviksgården finns omkring 950 suggor.

Istället började Alviksgården, som första lantbruk i Sverige, göra biogas av slaktresterna och el av biogasen. Snart blev gården självförsörjande på el.
Gödsel och slaktavfall matas in i rötkammarna och bildar metangas, som går in i en biogasmotor vilken driver en generator. Denna producerar 12 000 kWh per dygn.

– Samtidigt genererar motorn värme som används till rötningsprocessen och till vårt eget fjärrvärmenät, och gödseln som blir kvar i rötkammarna är fri från metan, säger Mikael Hugoson.

För fyra år sedan ersattes gårdens gasolpanna med en flispanna, som drivs med råvara från egna skogar. Den producerar cirka 3 000 MWh per år.

– Det motsvarar ungefär 330 kubikmeter fossila bränslen, eller 3,5 miljoner kronor per år. Vi matar den med 1 200 kubik massaved som gården köper av mig till marknadspris, det kostar omkring 600 000 kronor per år. Vi sparar alltså närmare tre miljoner om året. Hållbarhet går hand i hand med lönsamhet, säger Mikael Hugoson.

Automationssystemet har bland annat gjort det enklare att övervaka temperaturen i stallarna. Det är viktigt att smågrisarna trivs.

På detta sätt har gården blivit självförsörjande på såväl värme och varmvatten, som el.

– Såvitt jag vet är vi ensamma om det i Sverige. Men det är så här grisgårdarna kommer att se ut i framtiden, säger Mikael Hugoson.

Nu har Alviksgården dessutom installerat ett automationssystem (ABB Compact HMI), som är vanligt i processindustrin. Här används det till att hålla koll på kylmaskiner och ventilation i slakteri och styckning, det styr funktioner som belysning, vattenhantering, utgödsling, fodertork och biogas­anläggning, och allokerar automatiskt energin dit den behövs.
Totalt 13 mil kabel binder samman de olika verksamheterna på gården.

Mikael Hugoson och Kent Öhlund från ABB, som levererat komponenterna till automationssystemet.

– Systemet sköter alla funktioner utifrån de satta parametrarna och ger full koll på hela grisfarmen, säger Kent Öhlund, försäljningsingenjör vid ABB Electrification i Luleå som levererat komponenterna.

Detta förenklar det dagliga arbetet betydligt, enligt Mikael Hugoson.

– Alla som jobbar i driften har programmet nedladdat. Det ger enorm besparing i tid när man inte behöver springa hit och dit till torkanläggning, foderkvarn och annat. Allt sköts via telefon eller iPad. Och vi startar aldrig en utgödsling själva, systemet sköter det automatiskt på nätterna. Vi slipper stå i buller och eventuell ammoniaklukt, säger han.

Därtill kommer automationens energieffektivisering.

– När man inte har full koll på nivåerna, är det lätt hänt att man vrider på för mycket. Men här syns tydligt hur mycket el som minst behövs i en viss verksamhet, och vad som är ett lämpligt maxtak för förbrukningen, säger Kent Öhlund.

 

För 15 år sedan kanske det fanns 30 styrsignaler i systemet. I dag är det 2 000, och du kan säkert bygga in 10 000 signaler innan du börjar ”bottna”.

Parallellt med automatiseringen har man byggt ut stallarna med 8 000 kvadratmeter, och fördubblat produktionen. I dag föder man upp omkring 27 000 grisar per år, och producerar nästan 2 500 ton kött årligen.
Men el- och värmeförbrukning ligger på samma nivå som före utbyggnaden, omkring 3,3 miljoner kWh per år. I praktiken har man alltså halverat energianvändningen per producerat kilo.

Man har fokuserat på att spara fysiskt utrymme i ett system, som byggts med plats för kompletteringar i efterhand.

– Fläktar, lampor, utgödslingsmotorer… allt drar enormt mycket mindre ström nu, säger Mikael Hugoson.

Automationen har också gjort det enklare att hålla stalltemperaturerna på rätt nivå för smågrisarna.

– Djuren ska förstås ha det bra, och de växer snabbare när de mår bättre. Återigen: Hållbarhet och lönsamhet går hand i hand, säger Mikael Hugoson.
Man har även fokuserat på det fysiska utrymmet. Mycket plats har sparats genom att styrskåpen använder ett skensystem där man monterat in dvärgbrytare, personskyddsbrytare, jordfelsbrytare och annat.

– Det ökar också flexibiliteten genom att du enkelt kan hänga på och av produkter utifrån vad du vill ha. Vi har lämnat reservutrymme så att systemet kan kompletteras i efterhand om det blir aktuellt, installationen är inte huggen i sten, säger Kent Öhlund.

Samtidigt måste utrustningen förstås klara den utmanande miljön på en lantgård. I slakteriet har alla installationer minst IP65-kapsling, armaturerna i djurstallarna är D-klassade, och så vidare.

Alviksgården har installerat ett automationssystem som är vanligt i processindustrin.

– Alltihop är industriella standardkomponenter, samma som vi levererar till LKAB och Boliden. Så det är ganska robusta grejer. Samtidigt gör det att man snabbt och enkelt kan få tag på reservdelar om det skulle behövas, säger Kent Öhlund.

Installation och programmering har skötts av Krister Johansson, med firma Auto El i Alvik. Men det handlar inte om ett färdigt paket från ABB: Han har projekterat, köpt in lösa komponenter, och byggt utifrån eget huvud.

– Jag försöker göra det så enkelt som möjligt för mina kunder att installera en helhetslösning, sammanfattar Krister Johansson.

Han betonar dock att han inte gjort alltihop själv – Tobias Johansson, som driver TJ Elkonsult i Luleå, har stått för elkonstruktion och byggande av apparatskåpen, tillsammans med Krister Johanssons son Jesper. Större anläggningar har installerats i samarbete med AMD El från Boden.
Även automationssystemet är skalbart, och Krister Johansson har arbetat med det på Alviksgården under lång tid.

Krister Johansson har projekterat, installerat och programmerat lösa ABB-komponenter till ett integrerat system.

– Första delen satte jag in för 15 år sedan, när jag byggde om en ventilation på gården. I dag har det byggts ut till ett integrerat system där allt är hopkopplat, säger Krister Johansson.

Detta har förstås ökat komplexiteten.

– För 15 år sedan kanske det fanns 30 styrsignaler i systemet. I dag är det 2 000, och du kan säkert bygga in 10 000 signaler innan du börjar ”bottna”, säger Krister Johansson.

Men det har märkbart förenklat den praktiska driften.

– Förr köpte du ett ventilationsaggregat komplett med styrning. Den funkade bra till ventilationen, men inte till något annat. Sedan köpte du ett kyl­agg­regat med ett eget styrsystem. Om du sedan ville använda kyla från kylsystemet till ventilationen, då gick inte det, för det var två skilda styrsystem. Nu är allt integrerat, säger Krister Johansson.

Just nu installerar Alviksgården en rötrestanläggning, som väntas vara driftklar i maj. Den ska hantera det rötslam som blir kvar efter biogasprocessen. Detta består till 97 procent av vatten.

– Det vill säga att man kör ut en jäkla massa vatten på åkrarna. I den nya anläggningen avskiljs vätskan och hettas upp med värme från flispannan, samtidigt som pH-värdet sänks med svavelsyra, berättar Mikael Hugoson.

Alviksgårdens produktion har fördubblats sedan 2018. I dag föder man upp cirka 27 000 grisar per år.

På detta sätt får man ett renat vatten, fritt från näringsämnen och bakterier, som kan släppas ut i diket. Kvar blir en torr, EU-godkänd, ekologisk växtnäring. Denna ska dels gödsla markerna som ger eget grisfoder, dels säljas i pelleterad form.
Man ska även installera ett nytt ställverk, där gårdens energianvändning per anläggningsdel kan utläsas i realtid.

– Vi kommer till och med att kunna trenda i realtid, alltså se användningen över dygnets alla timmar och identifiera läckor och energitjuvar, säger Krister Johansson.

Men Mikael Hugoson är långt ifrån färdig. Bland annat planerar han att arrendera ut mark till 64 vindkraftverk från Svevind, och att räkna fram klimatavtrycket för en gris uppfödd på gården.

– Jag är fortfarande hungrig. Det är så skoj att lära nytt, säger Mikael Hugoson.

Text: Tommy Harnesk
Foto: Patrik Degerman

Publicerad 1 juni 2022

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.