Hallå där…Jan Fredriksson, huvudutredare för AMA VVS & Kyl, som nu kommit i ny version

jan.jpg

Jan Fredriksson, Svensk Byggtjänst, (bilden) tillsammans med Martin Runnkvist, är huvudutredare i den arbetsgrupp som uppdaterat AMA VVS- respektive AMA Kyldelarna och slagit samman dem.  Foto: Mark Kretz

Varför reviderar ni AMA-delarna VVS respektive Kyl och slår ihop dem? Dessa AMA-delar reviderades senast 1998, och sen dess har ju mycket förändrats; nya material har tillkommit, installationstekniken har utvecklats och nya standarder har tillkommit.

Varför har de två tidigare separata delarna VVS respektive Kyl slagits ihop? Ofta är det samma projektörer för konstruktion av vvs- respektive kylinstallationerna. Under årens lopp har vi fått en mängd frågor från kylkonstruktörer kring vvs-delen och vice versa. Nu får man allt i samma paket. Om det blir efterfrågan kan kyldelen ju också tryckas separat.

Är en tolvårsperiod mellan utgåvorna optimal? Vi tror att AMA behöver uppdateras oftare, därför förändringstakten går allt snabbare. AMA måste uppfattas som tekniskt relevant, även om uppdateringar under tiden presenteras i AMA-nytt. Hädanefter är det tänkt att AMA-delarna ska uppdateras med tre års mellanrum, så AMA Anläggning, som kom 2007, ska uppdateras i år. På så sätt blir förändringarna inte så genomgripande som tidigare.

Vilka är de största förändringarna i VVS och kylkapitlen? Inom ventilationsområdet har det tillkommit krav på lägsta täthetsklass på kanaler och apparater, inte på systemet som sådant vilket var det tidigare kravet. Kravet på täthet har också höjts, jämfört med tidigare. Hela rörkapitlet är omstuvat, vidare har Säker Vatten-systemet inkluderats och inom avloppssektorn har vi ändrat systemet för hur man testar sådana system. En stor förändring har gjorts när det gäller kapitlet kontroll och provning där det skett en rensning i begreppen kontroll och provning, liksom att begreppet egenkontroll har införts. Just det sistnämnda kommer nog för övrigt spilla över till andra AMA-delar i framtiden.

Har ni någon uppfattning om hur frekvent AMA används? I större projekt är det säkert använt till hundra procent, medan man i mindre projekt kanske inte använder dem i lika hög grad. I tvister används också AMA för att avgöra vilka tekniska lösningar som anses som bra.

Var har styr- och övervakningsfrågorna hamnat? Dessa frågor är ju överskridande mellan AMA EL och AMA VVS och Kyl. Själva utredarna har dock tillhört AMA EL-gruppen. Kapitlen i de två AMA-delarna är likadana till sin uppläggning, däremot är kapitlet i AMA EL mera utförligt.

Skulle det gå att göra en AMA Styr- och övervakning? Absolut, men det måste finnas en efterfrågan för att vi ska ta fram en sån. Det finns exempel på att delar i en större AMA bryts ut och bildar ett eget kapitel, så har exempelvis skett inom AMA Hus, där målning och plåt brutits ut och bildat separata böcker.  

Mark Kretz Energi & Miljö 2/10

Publicerad 2 februari 2010

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.
Jonny Andreasson är ny projektledare och programmerare fastighetsautomation på Klimat och VVS-teknik i Värmland. Han kommer från Akademiska hus där han var teknikspecialist vvs.
Kent Lundström är vvs-konsult på den nystartade egna verksamheten Lundström S-Konsult i Stockholm. Han kommer från Stockholmsmässan där han var vvs-ansvarig och arbetsledare.
Tomas Mellbom är ny försäljningsingenjör på Samsung Aircon Nordics. Han kommer från Panasonic där han var produktchef för kommersiella system i Norden och Baltikum.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.