Hallå där…

Willy Ociansson,
som räknat ut hur mycket el man kan slösa bort med en timer

Hur mycket el drar egentligen en timer?
– Jag mätte en mekanisk timer och det gick åt tre watt. Det finns säkert andra modeller som drar mer eller mindre. Det är bara att skaffa en liten elenergimätare och kolla.
Blev du förvånad?
– Nej, tre watt är ju väldigt lite. Men det häftiga är att en hel ljusstake kan dra 0,7 watt och ändå lysa lika starkt, om man byter ut glödlamporna mot LED-lampor. Är det något man blir förvånad över så är det den saken!
Du har räknat ut att timern halverar energiåtgången för en ljusstake med glödlampor men att det ser helt annorlunda ut för en ljusstake med LED-lampor. Då blir energianvändningen istället fyra gånger högre när timern kopplas in, eftersom ljusstaken bara drar 17 Wh på ett dygtn medan timern kostar 72 Wh.
– Ja, det är lätt att man gör en tankevurpa och tror att man spar el genom att koppla in en timer. Jag vill visa att vi måste lära oss att tänka i nya banor när det kommer nya ljuskällor. Ett annat exempel är en julgransbelysning med 16 LED-lampor som tillsammans använder 1,6 W. Om den lyser åtta timmar per dygn blir energiåtgången 85 Wh/dygn med timer mot 38 Wh om den ständigt lyser, utan timer.

Text och foto Ingar Lindholm, Energi & Miljö nr 12/2012 sidan 12

Publicerad 17 december 2012

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.