Hallå där…
Willy Ociansson,
som räknat ut hur mycket el man kan slösa bort med en timer
Hur mycket el drar egentligen en timer?
– Jag mätte en mekanisk timer och det gick åt tre watt. Det finns säkert andra modeller som drar mer eller mindre. Det är bara att skaffa en liten elenergimätare och kolla.
Blev du förvånad?
– Nej, tre watt är ju väldigt lite. Men det häftiga är att en hel ljusstake kan dra 0,7 watt och ändå lysa lika starkt, om man byter ut glödlamporna mot LED-lampor. Är det något man blir förvånad över så är det den saken!
Du har räknat ut att timern halverar energiåtgången för en ljusstake med glödlampor men att det ser helt annorlunda ut för en ljusstake med LED-lampor. Då blir energianvändningen istället fyra gånger högre när timern kopplas in, eftersom ljusstaken bara drar 17 Wh på ett dygtn medan timern kostar 72 Wh.
– Ja, det är lätt att man gör en tankevurpa och tror att man spar el genom att koppla in en timer. Jag vill visa att vi måste lära oss att tänka i nya banor när det kommer nya ljuskällor. Ett annat exempel är en julgransbelysning med 16 LED-lampor som tillsammans använder 1,6 W. Om den lyser åtta timmar per dygn blir energiåtgången 85 Wh/dygn med timer mot 38 Wh om den ständigt lyser, utan timer.
Text och foto Ingar Lindholm, Energi & Miljö nr 12/2012 sidan 12