Hållbarhet | 14 jun 2022

Bostadsrättsägare vill ha solceller

Närmare hälften av alla svenska bostadsrättsägare vill att deras förening investerar i solceller. En tredjedel vill ha laddstationer till elbilar och var fjärde önskar möjlighet att mäta sin energiförbrukning enligt ny statistik från SBC, Sveriges BostadsrättsCentrum.

Bostadsrättsägare vill ha solceller
Solceller är den viktigaste hållbarhetsfrågan för landets bostadsrättsföreningar enligt en undersökning som Riksbyggen gjort. Foto: Pixabay

I Sveriges Bostadsrättsrapport 2022, som SBC ligger bakom, uppger 40 procent av svenska bostadsrättsägare att deras förening kan bli bättre i sitt arbete med hållbarhet. Däremot är det bara drygt en tredjedel som kan tänka sig att betala en högre avgift till föreningen för att möjliggöra hållbarhetssatsningar.

Per Karlsson, affärsområdeschef, teknisk förvaltning på SBC. Foto: SBC

– Att investera i hållbara lösningar är något som kommer bli allt viktigare. Att det är så pass många som anser att deras förening kan bli bättre i sitt arbete med hållbarhetsfrågor är ett tydligt bevis på det. På sikt kan hållbara lösningar inte bara hjälpa klimatet, det kan även dra ner på kostnaderna för föreningen. Att göra mindre höjningar i månadsavgiften kan därför vara nödvändig men då måste föreningen också vara tydlig med varför höjningen sker och vilka fördelar det kan medföra, säger Per Karlsson, affärsområdeschef, teknisk förvaltning på SBC.

Rapporten visar även att svenska bostadsrättsägare har ett högt engagemang när det gäller miljö och hållbarhet. Hela 43 procent kan tänka sig att vara med och driva miljö- och hållbarhetsfrågor i sin förening. Listan över hållbara investeringar som lockar svenska bostadsrättsägare mest toppas av solceller, laddstationer och möjlighet att mäta energiförbrukning. När det gäller hållbarhetsfrämjande aktiviteter som föreningens medlemmar kan delta i är intresset högst för gemensam insamling till second hand och gemensamma prylar och verktyg.

Källa: SBC

Publicerad 14 juni 2022

På nytt jobb

Robin Dunborg är ny teknikutvecklare inom vvs på Akademiska hus i Linköping. Han kommer från Afry i Norrköping där han var gruppchef Energieffektivisering.
Shirin Javadian är ny vvs-ingenjör på Andersson & Hultmark. Hon kommer från utbildning.
Viktor Karlsson är ny teknisk marknadsförare på Swegons Stockholmskontor. Han kommer från Olsen IVK där han har arbetat som ventilationstekniker och arbetsledare. Daniel Lindva är också ny teknisk marknadsförare på samma kontor. Han kommer från HH:s Ventilation. Linnea Sjöberg är ny tekniker på Norrköpingskontoret. Hon kommer från utbildning. Jimmie Svensson är ny projekttekniker på Malmökontoret. Billie Rehnström är ny avdelningschef teknik i region Syd. Han var tidigare projekttekniker. Jan-Ove Lillback, som har varit regionansvarig för ABC-produkter i region Stockholm, har flyttat över till region Mellan i samma roll.
 Philip Östling är ny vvs-projektör på Intec i Göteborg. Han kommer från samma roll på LL VVS-konsult. Torbjörn Lundén är ny vvs-konsult i Stenungsund. Han kommer från samma roll på Afry. Andreas Lahham är ny sektionschef på Intec projektstyrning. Han kommer från WSP där han var avdelningschef för digitala lösningar.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.