Fossilfritt | 22 aug

Gunnebo skola sparar på energin i Västervik

Bergvärme och solpaneler gör att Gunnebo skola sparar 440 000 kWh per år och minskar utsläppen av växthusgaser med 130 ton koldioxid.

Gunnebo skola sparar  på energin i Västervik
Gunnebo skola utanför Västervik konverteras från eldningsolja till bergvärme och solenergi. Foto: Nordic Climate Group

Västerviks kommunala fastighetsbolag har kommit långt i sin målsättning att vara fossilfritt 2025. Nu konverteras Gunnebo skola utanför Västervik från eldningsolja till bergvärme och solenergi.

Det är företaget Kyl-Bergman som installerar bergvärmeanläggningen som hämtar energi från 230 meter djupa geoenergibrunnar. Energin från tio brunnar leds in i skolans värmecentral, där den återvinns och växlas till varmvatten och värme, vilket gör en stor kostnadsbesparing på inköpt energi.

Kombinationen av bergvärme och solenergi är idealisk. I vårt hållbarhetsarbete är det en kombination vi ofta återkommit till när det gäller våra fastigheter.

Gunnebo skola har varje år köpt in 50 kubikmeter eldningsolja motsvarande 500 000 kWh, varav skolan efter förbränning fått ut 350 000 kWh.

Roger Bergh, Västerviks bostads AB.
Foto: Privat

Den nyinstallerade bergvärmeanläggningen ger 350 000 kWh, vilket täcker skolans behov. För att driva bergvärmeanläggningen behöver skolan köpa 100 000 kWh el per år. Samtidigt ger de nyinstallerade solenergipanelerna på skolans tak 40 000 kWh, vilket innebär att skolan endast behöver 60 000 kWh för att klara sitt årsbehov.

Den totala besparingen på inköpt energi kommer att vara 440 000 kWh.

– Kombinationen av bergvärme och solenergi är idealisk. I vårt hållbarhetsarbete är det en kombination vi ofta återkommit till när det gäller våra fastigheter. En bergvärme­anläggning drar mycket el och då hjälper egenproducerad energi från solpaneler till att skapa bättre ekonomiska förutsättningar, säger Roger Bergh, projektledare på Västerviks bostads AB.

Publicerad 22 augusti 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.