Tema Värme - Stockholms kulturhus | 15 sep 2020

Grönt ljus för blått hus: Den osynliga renoveringen

Grönt ljus för blått hus: Den osynliga renoveringen
Blåhuspersonal. Bo Norstedt (i hjälm), driftansvarig på Stockholms kulturhus, har fått sällskap i undercentralen av Florian Fuciu, John Hamberg och Fredrik Svanström från vvs-konsulten Tysklinds.

Stockholms stad avslutar i dagarna en omfattande upprustning av Kulturhuset och Teaterhuset från 1970-talet. Energirenovering har varit en viktig del i arbetet. Målet är att energianvändningen ska minska med 30 procent.

Mitt i Stockholms hjärta ligger det mäktiga Kulturhuset som tillsammans med Teaterhuset byggdes i etapper mellan åren 1968 och 1974.

– När vi började analysera energiflödena i fastigheten såg vi att det fanns ganska stora kylbehov.

Här har hundratals teateruppsättningar spelats inför hundratusentals människor. Fastigheten är blåklassad, den högsta klassificeringen för kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Tillsammans med Teaterhuset intill mäter Kulturhuset 72 000 kvadratmeter som nu har rustats upp och sanerats från miljöfarliga ämnen. Man renoverar även delar av originalinredningen. Olle Baertlings draperier i hörsalen kommer att bli som nya, de handmålade lamporna i Teaterbarens tak får nya LED-lampor och Peter Celsings fåtöljer restaureras.

Här, under värmeväxlaren, tillförs vattnet för kylning.

Till detta kommer att fastigheten (både Kulturhuset och Teaterhuset) genomgått en omfattande energirenovering, som inleddes för några år sedan med att 4 000 fasadglas byttes ut. Det nya glaset är betydligt mer energieffektivt, och insatsen är viktig för att skapa en miljösmart och ekonomiskt hållbar byggnad.

Eftersom glasfasaden är en viktig del av byggnadens arkitektoniska och kulturhistoriska värde har bytet av fasadglaset gjorts i samarbete med Stadsmuseet. Byggherre har varit fastighetskontoret vid Stockholm stad.

Energimässigt har också alla tekniska installationer bytts ut.

Detta projekt har gjorts med hjälp av vvs-konsulten Tysklinds i Stockholm, som tagit fram handlingar för ventilation, värme/sanitet och styr och övervakning. Entreprenaden blev upphandlad som samverkansentreprenad och detta gav vvs-konsulten möjlighet att vara med och påverka även under entreprenadens gång.

Nya kombishuntar för värme och kyla har monteras och anslutits till de nya aggregaten.

Upphandlingen av styr och övervakning har gjorts i form av funktionsentreprenad, medan de andra vvs-relaterade entreprenaderna utförts som utförandeentreprenad.

John Hamberg, vd för Tysklinds i Stockholm, berättar varför styrupphandlingen ser lite annorlunda ut jämfört med vvs-handlingarna:

– Vi brukar vilja ha styr och övervakningsupphandlingen som funktionsentreprenad därför att styr och övervakning är så fabrikatberoende så att man kan lätt låsa fast vilka fabrikat som ska användas. Det finns så olika krav från beställare på vad man vill ha, så då ger vi dem frihet att välja, berättar han.

4 000 fasadglas byttes ut innan energisparåtgärderna sattes in.

Stora delar av styrsystemet byts, exempelvis samtliga DUC-ar, som också kommer att kompletteras med nya.

Nya funktioner som vav-spjäll och nio platsbyggda luftbehandlingsaggregat har tillkommit. Till det kommer att befintliga aggregat kopplas upp mot det nya styrsystemet. All styr och övervakning kommer i sin tur att kopplas mot Stockholms stads fastighetskontors driftlarmmottagare.

Eftersom det före ombyggnaden fanns flera olika fabrikat av styr och övervakningsfunktioner, har man valt en som motsvarar fastighetskontorets standard och som samarbetar med det överordnade systemet, StruxureWare och driftdatorsystemets servrar som är placerade i Stockholms stadshus, enligt Fredrik Svanström, handläggare hos Tysklinds.

I samband med ombyggnaden har komfortkylan – som tidigare endast bestod av fjärrkyla – kompletterats med evaporativ kyla. Systemet bygger på att vatten sprutas in under plattvärmeväxlarna i frånluften före växlaren. Genom att befukta frånluften innan den når värmeväxlaren sänks lufttemperaturen. Den kalla termiska energin från frånluften överförs via plattvärmeväxlare till tilluften och kyler luften med ett par grader.

En bärande pelare inbyggd i ett ventilationsaggregat.

Eftersom det inte sker någon blandning av den befuktade frånluften och den inkommande uteluften tillförs ingen fukt i systemet. Därför blir kylningen relativt sätt oberoende av luftfuktigheten i uteluften.

Temperatursänkningen som den evaporativa kylan ger är omkring två grader, men räcker, enligt Fredrik Svanström, inte för att få ned tilluftstemperaturen en varm sommardag till önskad temperatur.

– Om vi kan sänka temperaturen två grader när det är 25 grader ute är det ändå en bit kvar till önskad tilluftstemperatur på 17 grader, men visst hjälper det till, konstaterar han.

– När vi började analysera energiflödena i fastigheten såg vi att det fanns ganska stora kylbehov och då hade vi inte möjlighet att ta allt via fjärrkylan, säger Florian Fuciu, som är Tysklinds uppdragsledare för projektet.

– Det fanns inte tillräckligt med mätdata för att beräkna mer exakt hur mycket kyla som kommer att behövas, så vi har försökt efterlikna det framtida behovet med simulering som gav en besparing på mellan 30 och 40 procent.

De flesta av de gamla enhetsaggregaten har bytts mot nya ventilationsaggregat som är platsbyggda i sandwichelement med plattvärmeväxlare. Ute på plats handlar mycket om att inse att ett så stort hus som detta kräver mycket luft.

Det största platsbyggda aggregatet har en kapacitet på 28,1 m³/s,0 m³/s och förser delar av Kulturhuset med tilluft.

Aggregatet ersätter i sin tur tre äldre enhetsaggregat med batteriväxlare. Tilluften för det största aggregatet tas via ett takplacerat uteluftsdon. För de andra, mindre aggregaten används befintliga uteluftsdon i fasad.

Dysorna varifrån vattnet som ska kyla tilluften kommer.

Tack vare möjligheten att platsbygga har man kunnat följa husets form, vilket möjliggjort att det räckte med ett aggregat. Även intransporten har underlättats, alla delar har transporterats in i den befintliga hissen.

Det här aggregatet är tre våningar högt, konstaterar Fredrik Svanström, där vi står och tittar uppåt mot innertaket, där aggregatet är byggt efter takvinkeln.

Enligt Fredrik Svanström skulle en roterande växlare inte ha fått plats.

– Vi hade inte fått plats med ett aggregat med en roterande växlare för nästan 30 kubikmeter i sekunden, då hade vi fått välja att dela upp det i flera mindre aggregat, som i sin tur gjort att serviceytorna försvunnit.

Från detta aggregat går ett flertal schakt ned i huset varefter de är påkopplade på de horisontella kanalerna på våningarna.

Anledningen till att man använder plattvärmeväxlare beror, enligt Florian Fuciu, på att aggregaten förser olika verksamheter med luft och för att undvika luktöverföring.

– Vi har byggt in extrakapacitet jämfört med tidigare för att säkerställa tillräckliga luftflöden, säger Fredrik Svanström.

Faktum är att enhetsaggregaten för ett antal år sedan ersatte platsbyggda aggregat som installerats vid tiden då fastigheten byggdes.

Fredrik Svanström och Florian Fuciu i en av de stora filterkamrarna.

Det finns ett tiotal tilluftsfläktar kvar i Teaterhuset, liksom några frånluftsfläktar. Grundförutsättningarna för klimatiseringen är att tilluften till de allmänna utrymmena ska hålla 16 °C sommartid och 19 °C vintertid. Dimensionerande utetemperatur är sommartid 28 °C och vintertid -20 °C vid 50 procents relativ fuktighet.

Frånluften från restaurangköken tas också om hand i aggregaten eftersom alla kökssystem har försetts med ozonrening.

Eftersom huset är blåmärkt har alla ombyggnader gjorts i utrymmen som inte syns, därför har i stort sett alla uteluftdon sparats. Alla förändringar har granskats av de antikvariska konsulterna och stadsmuseet. Alla rör och kanaler i schakt och fläktrum har bytts ut.

– I de fall vi varit tvungna att byta ett uteluftgaller har kravet varit att det ska efterlikna det ursprungliga, säger Florian Fuciu.

När det gäller tilluften till allmänna miljöer har varken horisontella kanaler eller don bytts. Ombyggnaden gäller bara installationsutrymmen och schakt.

Nya prefabricerade fjärrvärmeanläggningar med nya växlare för varmvattenproduktion och värmeproduktion har placerats i en gemensam undercentral, placerad i Kulturhuset.

I undercentralen finns två prefabricerade fjärrvärmeväxlarenheter, en för Kulturhuset och en för Teaterhuset. Nya kombishuntar för värme och kyla har monteras och ansluts till de nya aggregaten.

Även de takmonterade vattenburna strålningspanelerna har kombifunktion, kyla på sommaren och värme på vintern.

Text: Mark Kretz Foto: Jens Lasthein

Fakta

Märkning

Stadsmuseet i Stockholm har utarbetat en metod som innebär att kulturhistoriskt värdefulla byggnader kan få tre olika klassificeringar. De tre klassificeringar som Stadsmuseet i Stockholm använder sig av är:
Blått är den högsta klassen och omfattar bebyggelse av synnerligen högt kulturhistoriskt värde.
Grön klassning innebär också ett högt kulturhistoriskt värde och betyder att bebyggelsen är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.
Gult är den tredje nivån som används vid klassificering. En gulklassning på Stadsmuseets kulturhistoriska klassificeringskarta innebär att fastigheten har bebyggelse av positiv betydelse för stadsbilden och/eller av visst kulturhistoriskt värde.
Källa: Stadsmuseet

Fakta om bygget

• Beställare: Stockholms stad
• Byggentreprenör: Skanska
• VVS-konsult: Tysklinds
• Värme- och sanitetsinstallatör: Bravida
• Ventilationsinstallatör: GK Vent
• Styr- och övervakningsinstallatör: Schneider

En liten film om bygget finns på https://www.youtube.com/watch?v=DTqGslFFlbk

 

Publicerad 15 september 2020

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.