Forskning | 30 mar 2022

Grafen lyckat som isoleringsmaterial

Grafenskum som isoleringsmaterial i betongväggar kan reducera ljud med upp till 20 procent. Cementproverna som bestod till hälften av grafen visade sig också ha mer ihåligt utrymme jämfört med referensproverna. Det gav också bättre isoleringsegenskaper visar ett projekt som Svenska Cement, Chalmers och SHT Smart High Tech nyligen genomfört.

Grafen lyckat som isoleringsmaterial
Med grafen i isoleringsmaterialet kan mer ljud reduceras samtidigt som isoleringsegenskaperna förbättras.

När man bygger med betongväggar är den vanligaste konstruktionen en kombination med ytterväggar av två betongplattor med isoleringsmaterial emellan.

– I det här projektet var målet i stället att utveckla ett helt nytt isoleringsmaterial av cementskum som förstärkts med grafen. Framför allt var det grafens ultrahöga draghållfasthet vi ville dra nytta av, berättar Peter Andersén, projektledare vid Svenska Cement.

I projektet lyckades forskarna få fram både grafenoxid och grafenskum, som sedan användes för att producera olika varianter av betongblock. Resultatet visade tydligt att de block som förstärkts med grafenskum fick direkt förbättrade mekaniska och ljudreducerande egenskaper.

– Betongväggen som innehåller 50 procent grafenskum är starkare än den som i stället innehåller 50 procent luft. Vi ser också att ljudreduceringen ökar med upp till 20 procent jämfört med referensproverna.

Cementisoleringsmaterialet kan dessutom lätt separeras från betongen och återvinnas.

– Genom att använda mindre mängder cement kan den långsiktiga livslängden för byggnadsstrukturer därför uppnås. Det förenklar arbetet med att kunna återvinna byggnader i industriprocessen i framtiden, säger Peter Andersén.

Nu vill Svenska Cement fortsätta att utveckla grafenskummets förbättrade isoleringsbeteende. Nästa steg blir att ansöka om ett större projekt för att producera mer storskaliga volymer av grafenskum och ytterligare undersöka prestandan i en annan demostruktur.

Publicerad 30 mars 2022

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

Niklas Kedbrant är ny vd för Milen Ventilation i Gävle. Han var tidigare affärsområdeschef för teknik och underhåll på Furuviksparken.
Gustav Thuresson är ny uppdragsansvarig energi och miljö på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Han kommer från WSP där han också var uppdragsansvarig. Johanna Nordblom är ny vvs-ingenjör. Hon kommer från Ringhals AB där hon var utvecklingsingenjör HVAC.
Michael Wellert är ny vvs-ingenjör/uppdragsledare på Rekonik i Västerås. Han kommer från Afry i samma stad där han var vvs-ingenjör.
Magnus Gerstel Würzl är ny arbetschef ventilation på Windefalk Ventilation & Energi i Stockholm. Han kommer från GK Sverige i samma stad där han var entreprenadchef ventilation.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.