Nyhetsreportage | 16 nov 2023

Geoteknik kyler gamla bruket

På Häfla bruks har man arbetat med metallbearbetning sedan 1600-talet. Proceduren att tillverka dessa metallprodukter har dock varierat under årens lopp och numera krävs teknik för att kyla ned verkstadslokalerna.
Det har gjort att man påbörjat ett stort geoenergisystem med 1,2 mil borrhål som ska skapa bättre inomhusklimat i en av fabrikens lokaler.

Geoteknik kyler gamla bruket
Häfla bruks har sysslat med metallbearbetning sedan 1600-talet. Nu satsar man på ett geoenergisystem med borrhål på över en mil. Foto: Mark Kretz

Att tillverka metallföremål i stor skala kräver mycket värme. I Häfla bruks, beläget i Finspångs kommun, användes från början (på 1600-talet) skogsbränsle och kol, men bruket har därefter övergått till gas, olja och el.

Till vänster finns en av de kylmaskiner som kyler en av laserskärmaskinerna. Foto: Mark Kretz

Men med nya maskiner (laserskärmaskiner) för att hantera metallen krävs kyla. Kondersorvärmen från kylmaskinerna i en av lokalerna gör dock att temperaturen blir väldigt hög.

Anders Schön, före detta platschef på Häfla bruks. Foto: Mark Kretz

Anders Schön har varit platschef på bruket i över tio år och gick för en tid sedan i pension. I dag är han anlitad som konsult för ett antal projekt som bruket ska genomföra, bland annat den stora geoenergianläggning som ska kyla delar av produktionen.

– Det här projektet påbörjades 2021 när vi hade den första sittningen om vad vi skulle ha för geo­termanläggning. Sedan 2013 har vi haft en geoenergi­anläggning på 375 kW med 46 borrhål, som vardera är 270 meter djupa.

För tio år sedan tillkom geoenergianläggningen i samband med att man byggde ut fabrikslokalerna med 6 600 kvadratmeter. Anläggningen förser även andra delar av fabriken med värme.

– Då ville ägarna energieffektivisera och därför valdes bergvärme. Då ville vi bara ha värme. Till produktionslokalerna har vi en ganska forcerad ventilation, som behöver värme.

Denna geoenergianläggning tar dock inte 100 procent av värmebehovet, utan man har också elpannor med totalt 300 kW för spetseffekt. Under 2018 byggde man ett kontor med tillhörande personalutrymmen i de befintliga fabrikslokalerna. Från befintlig geoenergianläggning används frikylan från värmepumparna för komfortkylning i det nya kontoret.

Ett av ventilationsaggregaten i fabriken. Foto: Mark Kretz

Anledningen till att man har börjat med en ny geoenergianläggning var den höga elanvändning som laserskärmaskinerna i en av byggnaderna behöver för att driva kylmaskiner.

Enligt Anders Schön kommer stora delar av värmebehovet att komma från geoenergianläggningen, där man dimensionerat borrningen så att de 42 borrhålen är 300 meter. De hålen kan enligt beräkningarna klara 750 kW, vilket gör att man kan docka på fler värmepumpar om så behövs. Sommartid används värmepumparna för kylning eftersom man får upp 7–8 °C.

Den nya anläggningen kommer att bli klar nästa år och har alltså prioritet att kyla ned laserskärmaskiner som finns i en av fabrikslokalerna, vilket gör att man kan skrota laserskärmaskinernas egna kylmaskiner och därmed minska elanvändningen. Just nu har man åtta laserskärmaskiner, men de kommer att reduceras till fem, eftersom tre kommer att bytas ut mot en ny som har mindre kyla men är modern och har högre kapacitet.

De värmepumpar som man installerade för snart tio år sedan för att värma det nya kontoret. Foto: Mark Kretz

Geoenergianläggningen kommer totalt att kunna kyla bort 200 kW värme sommartid. Det viktiga är att det vatten som man tar upp inte får ha för hög temperatur, för att inte behöva ha för stora värmeväxlare.

– Kommer vi in med för varmt vatten kommer vi inte att klara av att kyla. Det som är bra är att laserskärmaskinerna klarar en temperatur på 25–28 grader. Kan vi hålla maskinerna på den temperaturen med kylvattnet slår de inte ifrån. Går vi upp till 30 grader slår laserskärmaskinerna ifrån under full drift. Kylsystemen för varje maskin måste ha en egen värmeväxlare och varje maskin har sitt eget tryck, temperatur och så vidare. Det blir specialeffekt för varje maskin.

Vi är en otroligt stor användare av el, bland annat för att värma upp zinken. Den ska upp i 480 grader. Det är den anläggning som vi ventilerar allra mest.

Egentligen uppkom intresset för kylan från ett arbetsmiljöproblem, där man i laserhallen har en södervägg och västervägg, med luftintaget i söderväggen. I detta utrymme är det under sommarmånaderna uppåt 33 °C, vilket gjort att man satt fläktar för att ventilera med varierande resultat. Kylmaskiner har dock inte satts in för att kyla tilluften.

– Det är en för stor lokal och stora volymer. Vi har ju kylmaskiner på varje laser, men ingen kylmaskin till allmänventilationen. Att kyla bort 200 kW värme med en kylmaskin i en så stor lokal kräver ganska mycket batteri och mycket luft. Det enklaste är att kyla maskinerna med geoenergi.

Fläkten i plast som ventilerar förzinknings­anläggningen. Foto: Mark Kretz

Enligt Anders Schön finns det en baksida med en geoenergianläggning – att man inte har de 100 kW värme som kan användas för att värma lokalen under vintern, vilket kanske är bättre i lokalen än i berget.

– Vi vill komma åt arbetsmiljö­problemet. Men när vi tar bort kylmaskinerna kan vi se hur stor effekt det har – behöver vi mer kylbehov i lokalen har vi möjlighet att få ut ytterligare 100 kW ur borrhålen. Lokalen är på 1 800 kvadratmeter och sex, sju meter hög, så det är väldigt stora volymer. Genom att köra allmänventilation med 100 kW på kyla kan vi sänka temperaturen någon grad.

Geoenergianläggningen ska också kyla två äldre lokaler som byggs om till konferensanläggning och gym.

– Planen är att de lokalerna ska kylas sommartid med geoenergianläggningen. I konferensutrymmet finns det väldigt stora fönster som vetter mot söder och öster, så ska man sitta där måste man kyla lokalen sommartid. Det kylbehovet är beräknat till cirka 80 kW.

Fakta

Häfla Bruks

  • Häfla bruks AB är leverantör av smides-, plåt- och metallprodukter. I sortimentet ingår bland annat sträckmetall, gallerdurk, räcken, trappor, ramper samt tjänster inom plåtbearbetning och laserskärning.
  • Stålkonstruktionerna varmförzinkas i egen varmförzinkningsanläggning.

Förutom värmepumpar i fabriken har företaget under åren satt in värmepumpar i alla de hus man hyr ut på bygden till anställda och andra som vill hyra ett bostadshus av Häfla bruks.

– Vi har 21 värmepumpar i drift i dag, varav de från 2014 är på 70 kW, de andra är från 30–80 kW. De senaste är sekvensstyrda så de är något större. Lite styvt hälften är frekvensstyrda.

På ena sidan av Häfla bruks tomtarea finns större hus med större värmepumpar, medan det på andra områden finns hus där man har mindre värmepumpar. Även i ”skogen”, den äldsta delen av Häfla bruks lokaler från 1600-talet, finns värmepumpar. Före värmepumparnas intåg användes direktel och innan dess kakelugnar (under en tid oljepannor och koks).

– I början av 1980-talet använde fabriken gas, sedan övergick vi till olja och efter det el.

En stor del av elanvändningen för produktion går till förzinkningen, där man värmer upp de färdiga produkterna som ska bli förzinkade.

– Vi är en otroligt stor användare av el, bland annat för att värma upp zinken. Den ska upp i 480 grader. Det är den anläggning som vi ventilerar allra mest och där vi försöker återanvända värmen via en värmeväxlare i plast liksom att fläktar, fläkthus och kanaler är i plast.

Varmförzinkningsanläggningen används för stålprodukternas korrosionsskydd. Foto: Mark Kretz

Omkring 300 kW av de 450 kW värme som geoenergianläggningen initialt ska leverera går till ventilationen i varmförzinkningsutrymmet.

– I varmförzinkningen har vi två ventilationssystem, ett för allmänventilation och ett för förzinkningen. Ventilationsflödet för förzinkningen är 300 kubikmeter per minut.

Enligt Anders Schön är den tyngsta anledningen till geoenergianläggningen arbetsmiljöfrågorna, men framtida elkostnader är inte helt obetydliga.

– Detta handlar inte om ekonomin, utan är ett arbetsmiljöproblem. Löser vi inte detta problem, kommer Arbetsmiljöverket och säger att vi måste komma med ett förslag, så vi ska förekomma detta. Vi tror ändå att om vi har ett COP-värde på fyra på den nya anläggningen, kommer vi att få återbäring. Vi stoppar ju också in en solcellsanläggning på 500 kW, som är klar men inte driftsatt. Med tanke på solcellsanläggningen och geoenergin kan man fråga sig vad vi får för återbäring. Då kan man säga – vad kostar elen om tre år?

Publicerad 16 november 2023

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.