TVÄTTSTUGAN | 24 feb 2021

Gemensam tvättstuga? Aldrig i livet, säger folk

Gemensam tvättstuga? Aldrig i livet, säger folk
Det är svårt att få in hyresgästerna i den gemensamma tvättstugan.

Om vi ska nå klimatmålen är det viktigt med gemensamma tvättstugor. Det menar Peter Sundqvist, försäljningschef på Electrolux professional som berättar om hur två tvättmaskiner, ett torkskåp och en torktumlare kan ta hand om 35 tvåbarnsfamiljers tvätt. I stället för 70 individuellt installerade maskiner.

Hur ska fastighetsägarna få in hyresgästerna i tvättstugan igen? Frågan diskuterades nyligen på ett webbinarium som ordnades av organisationen Gröna städer och Electrolux professional. Stordåhd kommunikation hängde med på webbinariet, och har en hel del intressant att berätta.

Kjell-Ove Sethson. Foto: Privat

Om vi tänker på den gemensamma tvättstugan, ja då går väl tankarna osökt till grann osämja, arga lappar och ludd i torktumlarfiltret. Det, och förstås krav på bekvämlighet, har gjort att individuella tvättmaskiner ofta installeras i lägenheter. Det kommunala bostadsbolaget Fribo i Borås hade många intressenter till ett nytt bostadsområde. När det avslöjades att husen enbart skulle ha gemensamma tvättstugor – då blev det protester.

– Det slutade med att vi tog bort tvättstugan och ritade in maskiner i lägenheterna, berättade Kjell-Ove Sethson, vd Fribo i Borås.

Martin Fors. Foto: Einar Mattsson AB

Delningsekonomin måste i allra högsta grad även handla om tvätt, konstaterade man på webbinariet. Martin Fors, vd på Einar Mattsson, tror till och med att individuella tvättstugor snart inte längre kommer få plats i markanvisningar.

– Inom fem år tror jag inte Stockholms stad kommer att tillåta en lösning där man har tvättstugor i lägenheten.

Möjligheterna att åstadkomma förbättringar för miljön i gemensamma tvättstugor är stor. Med mer energisnåla tvättmaskiner kan man till exempel frigöra el som kan användas för laddstolpar till elbilar.

Text: Peter Olofsson • Foto: Istockphoto

Publicerad 24 februari 2021

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.