GASKLOCKA | 17 maj 2016

Gasklocka blir musikhotell

Om ett par år kommer de gamla tegelgasklockorna på strandtomten vid Värtan i Stockholm att spritta av liv igen. Sedan 1990-talet, då den största gasklockan stängdes, har industriområdet med utsikt över Lidingö mestadels stått tomt. Men det ska det bli ändring på.

I början av året vann detaljplanen för gasverksområdet laga kraft, vilket innebar startskottet för omvandlingsarbetet. Gasklocka 1 som stod klar 1893 kommer att inrymma ett så kallat musikhotell med cirka 100 rum. I bottenvåningen byggs en scen med plats för omkring 1 000 åskådare. I källaren blir det studios och andra utrymmen. Totalt handlar det om runt 6 500 kvadratmeter bruttoyta. Hela gasklockans rymd bevaras och innertaket behålls synligt.

– Som plats är gasklockan helt unik. Det är vad som gör det här projektet så fantastiskt roligt och intressant. Samtidigt innebär det att det vi ska göra inte gjorts på särskilt många platser tidigare. Vi inspireras av liknande projekt, men det finns inte något facit. Det gör att vi måste tänka innovativt, säger Kristoffer Österlund, projektansvarig hos JR Kvartersfastigheter som ansvarar för bygget.

I skrivande stund finns inte så mycket fastställt om vilka tekniska installationer som kommer att göras i musikhotellet. Det enda som är bestämt är att området kommer att kopplas till fjärrvärme och -kyla.

– Men rent generellt har hela Norra Djurgårdsstaden mycket höga ambitioner vad gäller miljöfrågorna och energianvändning i synnerhet. Vi ser inga nackdelar med att bygga i den här befintliga byggnaden, utan ser fram emot att komma igång, säger Kristoffer Österlund.

Det var den namnkunnige arkitekten Ferdinand Boberg som ritade de två första gasklockorna, som blev 23 och 34 meter höga. De uppfördes i rött tegel med mönsterband av gult och brunt tegel från Schlesien. Tegelmurarna placerades på en omsorgsfullt formad sockelmur av granit. Under marknivån fanns klockkaret där gasbehållaren var nedsänkt.

Gasklockornas ursprungliga funktion var att mellanlagra gas för anpassning till dygnsvariationen som uppstår vid leverans till hushåll och industri. Gasklocka 1 var en våtklocka där gasen inneslöts i en behållare med vattenlås.

Marie Granmar, ur Energi & Miljö nr 3/2016 sid 21

Publicerad 17 maj 2016

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.