Fullt hus på elmässan
Elmässan i Stockholm drog rekordpublik. Över 9 000 personer besökte evenemanget, som pågick samtidigt med bland annat Tekniska Mässan.
Mindre och större leverantörer ställde ut och i gångarna minglade belysnings- och elkonsulter. Många av produktnyheterna var inte nyare än att de redan visats upp hos konsulterna, men väckte ändå uppmärksamhet. I sällskap med konsultföretaget Eco:s Susanne Strömberg och Nora Högberg tog Energi & Miljö ett varv på mässan, som tidigare arrangerats i Kista norr om Stockholm men nu hölls på Stockholmsmässan i Älvsjö.LED-belysning för butik
Osram presenterade diodlysrör för T8-armaturer som uppges halvera energianvändningen. De nya lysrören ersätter T8-rör med effekterna 18, 35 och 58 watt. Istället blir effekten 11, 21 respektive 25 watt. Osram visade även butiksbelysning med god färgåtergivning, Ra 90. Lampan innehåller en pistagegrön och en röd diod och beräknar kontinuerligt balansen mellan dessa för att kompensera att dioderna åldras olika. Ljuskällan uppges ha en livslängd på 50 000 timmar, och demonstrerades på mässan med hjälp av en fruktkorg.
– Eftersom det inte blir så varmt förlängs fruktens livslängd, och den ger också mindre problem med blekning av textil, sade Eilif Petersen som representerade Osram i montern.
Nya nödljus klarar större avståndI Kamics monter visades bland mycket annat en ny nödljus-lösning som klarar CC 12 meter istället för som tidigare CC 6 meter. Kamic visade också ett antal olika nödljusskyltar, bland annat med diodbelysning. Fördelen är den låga servicekostnaden, och även om den skylt som visades på mässan lyste svagare än övriga skyltar är den godkänd för den svenska marknaden.
Bland de mer iögonenfallande skyltarna fanns Slimline, en elegant lösning där själva skylten belyses uppifrån och saknar ram. Modellen finns också för inbyggnad och har ett läsavstånd på 30 meter. Batteri eller central matning är valfritt.
Företaget visade också en nödutgångsskylt där batterierna ersatts med kondensatorer, en lösning som är relativt dyr men där priset nyligen justerats nedåt.
Det nya nödljuset ska klara CC 12 meter istället för som tidigare 6 meter.
Slagtåligt dekorljus
Flux visade upp sin dekorljuslösning med kupa i polycarbonat.
– Den klarar vandalproblemet och man kan även få toppen att lysa, berättade Tommy Törnqvist på Flux.
Armaturen kan fås för halogen 50 eller 35 watt, lysdioder, metallhalogen eller högtrycksnatrium. Förutom själva stolpen är alla delar i armaturen svensktillverkade.
Högt Ra-värde för dioder
Med ett Ra-värde på 98 utklassade den brittiska diodbelysningen alpha Led i denna gren alla andra produkter som Energi & Miljö stötte på under Elmässan. Dioderna presenteras av Stockholm Lighting och använder blå lysdioder och ett fosforlager som korrigerar färgtemperaturen. Efter en brinntid på 50 000 timmar ska dioderna endast ha tappat fem procent av sin ljusstyrka, berättade Rickard Ahlstrand från Stockholm Lighting.
Prismalence satsar på LED
Svenska Prismalence tillverkade sina första linser 1990 och har sedan dess vidareutvecklat sin produkt. Företagets armaturer är speciellt lämpade för att lysa upp på stora avstånd och passar till exempel i idrottshaller, industrilokaler, över spårområden och liknande. Hemligheten bakom räckvidden är det parallella ljuset som levereras av linsen. Ljusbilden blir fyrkantig och har jämn ljuskvalitet ända ut i hörnen, vilket gör det enklare att lysa upp ytor jämnt. Klassikern Polaris för metallhalogen får nu en ny släkting.
– Nytt är att vi även har en LED-variant av Polaris på 38 watt, 35 watt uteffekt. Fördelen med den är att man snabbt kan tända den igen om den skulle slockna, och att den håller länge om man behandlar den rätt. Men i grunden är LED en sämre ljusalstrare, sade Daniel Björk, Prismalence.
LED-armaturen, som ger cirka 3 000 lumen och har en färgtemperatur på 3 200 K, kommer att börja säljas vid årsskiftet. Linserna tillverkas som tidigare i Tyskland.
Dubbelt upp hos Aura
För två år sedan lanserade Aura Light en natriumlampa med två brännare. Nu gör företaget om tricket fast med metallhalogen. Brännarna tänds varannan gång vilket ger en livslängd på 25 000 timmar, bland annat beroende på att den aldrig försöker tända en varm brännare. Visserligen värms båda brännarna upp, men trycket är lägre i den som inte varit tänd. Lampan finns som 50, 75, 100 och 150 watt och 35 watt är sannolikt på gång. Färgtemperaturen är 3 000 K. Aura har också fått fart på sin armaturförsäljning. Armaturerna är engångsprodukter med flera olika varianter. Bland annat finns med bländskydd och bollskydd. Tanken är att ljuskällan inte byts, utan hela armaturen ersätts i ett stycke. Garantitiden är åtta år.
Design hos Philips
Philips designlampor visades upp på mässan. Bland dem fanns en 12 V LED som sades motsvara en 60 watts glödlampa – hett eftertraktad av alla landets kristallkroneägare, gissar Energi & Miljö. Lamporna finns i handeln men är i första hand framtagna för proffskunder som hotell och konferensanläggningar.
– De här är inte tänka för fru Svensson direkt, sade Håkan Björnborger, som visade upp Philips produkter.
Designlamporna med kristallkronelampan till höger om den tända design-lampan.
Text och foto Ingar Lindholm, Energi & Miljö nr 11/2011 sid 56-58
- Fakta Elmässan
Arrangemang: Mässa för el- och belysningsföretag
Arrangör: EasyFairs
Plats: Stockholmsmässan i Älvsjö
Tid: 5-6 oktober
Antal besökare: drygt 9 100
Innehåll: Mässa med föreläsningar inom området el och belysning.