FTX | 1 nov 2017

FTX i miljonprogram gav nöjdare hyresgäster

Sparad energi och nöjda hyresgäster. Det är de viktigaste resultaten från forskningsprojektet kring FTX i flerfamiljsområdet Kvinneby, Linköping.

– Vi har hittat en lösning som är bra för både den globala miljön och boendemiljön, säger Roland Thérus, som är drift- och förvaltningsansvarig på Riksbyggen.

Kvinneby är ett ganska typiskt bostadsområde från tiden för miljonprogrammet. Där har forskare från Lunds Tekniska Högskola under ett par år undersökt vilka fördelar FTX kan ha vid energirenoveringar av den här typen av bebyggelse.

Fyra flerfamiljshus jämförs i projektet. Två som tidigare hade ventilation med från- och tilluft och två med enbart frånluft.

Under uppvärmningssäsongen 2015 – 2016 gjordes noggranna mätningar av energi, temperatur, fukt och koldioxidhalt. Dessutom fick de boende svara på en enkät. Därefter installerades FTX i två av husen – ett av varje som tidigare hade F- respektive FT-ventilation. Inga andra energiåtgärder gjordes.

Vintern 2016 – 2017 gjordes nya mätningar samt en ny boendeenkät. Nu håller alla mätdata och boendeenkäter på att sammanställas och analyseras.

– Energibesparingen blev vad man kunde förvänta sig. I byggnaden som tidigare hade FT-ventilation gick energianvändningen ner med 41 kWh per kvadratmeter och år. Motsvarande resultat för byggnaden som enbart hade F-ventilation är 32 kWh, berättar Hans Bagge, universitetslektor i byggnadsfysik vid LTH, och som lett studien tillsammans med docent Dennis Johansson, avdelningschef för installationsteknik vid samma lärosäte. Medverkat har också doktoranden i byggnadsfysik Akram Abdul Hamid.

Skillnaden beror delvis på att de båda flerfamiljshusen innehåller olika typer av lägenheter. I det ena finns det enbart ”ettor” och därmed blir det större luftflöde i förhållande till boyta.

Mätvärdena kommer från mätutrustning som placerats både i lägenheter och centralt i byggnaderna.

– På taken finns solgivare för att vi ska kunna studera skillnad i energi och inneklimat under soliga respektive molniga dagar. Det ger större förståelse för byggnadens energianvändning, säger Hans Bagge.

Enligt Bagge och Johansson tyder också boendeenkäten på att FTX kan vara en bra satsning. Fler hyresgäster är nu mer nöjda med inneklimatet än tidigare. De uppger bland annat att drag, fukt och os från grannlägenheterna har minskat samt att de har bättre värmekomfort.

Men vad tycker då ägaren – Riksbyggen? FTX är känt för att vara en lösning som har lång återbetalningstid.

– Man kan säkert göra andra insatser, som har bättre pay-off. Men har man, liksom vi, en ventilationsanläggning som har uppnått sin tekniska livslängd, så är FTX ett bra alternativ, säger Roland Thérus.

– Genom den här studien har vi fått bra kunskap och ett arbetsverktyg för att utvärdera FTX för energibesparing. Värdet av ökad komfort och nöjda hyresgäster är inte lika lätt att räkna på, men väl så viktiga parametrar.

Studien i Kvinneby har gjorts på uppdrag av Sustainable Innovation i Sverige, inom ramen för E2B2.

Maria Åslund

Publicerad 1 november 2017

På nytt jobb

Robin Dunborg är ny teknikutvecklare inom vvs på Akademiska hus i Linköping. Han kommer från Afry i Norrköping där han var gruppchef Energieffektivisering.
Shirin Javadian är ny vvs-ingenjör på Andersson & Hultmark. Hon kommer från utbildning.
Viktor Karlsson är ny teknisk marknadsförare på Swegons Stockholmskontor. Han kommer från Olsen IVK där han har arbetat som ventilationstekniker och arbetsledare. Daniel Lindva är också ny teknisk marknadsförare på samma kontor. Han kommer från HH:s Ventilation. Linnea Sjöberg är ny tekniker på Norrköpingskontoret. Hon kommer från utbildning. Jimmie Svensson är ny projekttekniker på Malmökontoret. Billie Rehnström är ny avdelningschef teknik i region Syd. Han var tidigare projekttekniker. Jan-Ove Lillback, som har varit regionansvarig för ABC-produkter i region Stockholm, har flyttat över till region Mellan i samma roll.
 Philip Östling är ny vvs-projektör på Intec i Göteborg. Han kommer från samma roll på LL VVS-konsult. Torbjörn Lundén är ny vvs-konsult i Stenungsund. Han kommer från samma roll på Afry. Andreas Lahham är ny sektionschef på Intec projektstyrning. Han kommer från WSP där han var avdelningschef för digitala lösningar.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.