solenergi | 26 aug 2022

Från kärnkraft i Barsebäck – till en stor solcellspark

En stor solcellspark planeras att byggas alldeles i anslutning till det nedlagda kärnkraftverket i Barsebäck.

Från kärnkraft i Barsebäck – till en stor solcellspark
En solcellspark ska byggas i närheten av det nedlagda kärnkraftverket i Barsebäck. Foto: Kävlinge kommun

Bakom satsningen står det Fortumägda bolaget Uniper. Solcellsparken beräknas få en effekt på 40 megawatt och kunna producera ungefär 40 gigawattimmar per år, vilket motsvarar cirka 4 000 mindre villors energianvändning.

Anläggningen väntas breda ut sig över cirka 47 hektar, vilket är lika mycket som 66 fotbollsplaner, och omfatta solpaneler, ett batterilager på cirka 25 megawatt, vägar, kontrollrum, internt ledningsnät, transformatorkiosker, transformatorstation samt anslutning till överliggande nät.

Enligt det samrådsunderlag som gick ut i början på sommaren har Energimyndigheten pekat ut området som ett riksintresse för energiproduktion. Platsen där själva solcellsplaneringen är tänkt att byggas ligger ett par hundra meter nordost om det nedlagda kärnkraftverkets huvudbyggnad.

Marken består i dag dels av åker som arrenderas av Barsebäcks gods, dels av betesmark på en gammal soptipp från tiden när kärnkraftverket byggdes.

Byggstart är planerad till januari 2023. Förhoppningen är att anläggningen ska kunna börja producera ett halvår senare.

Pia Almström (M), Kävlinge. Foto: Anders Ebefeldt

Pia Almström (M), kommunstyrelsens ordförande i Kävlinge som är den kommun som Barsebäck ligger i, berättar att hon om några veckor ska få mer detaljerad information om solcellsprojektet av Uniper.

– Det är bra med solkraft när solen skiner. Men sol- och vindkraft räcker inte för att lösa Skånes energiproblem. Vi behöver baskraft som levererar energi dygnets alla timmar.

Pia Almström säger att hon gärna ser att det så småningom installeras små kärnreaktorer – när sådana finns på marknaden – inne på det gamla kärnkraftsområdet.

– Där finns ju redan infrastruktur som man kan använda.

Text: Mikael Bergling

Publicerad 26 augusti 2022

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.