solenergi | 26 aug 2022

Från kärnkraft i Barsebäck – till en stor solcellspark

En stor solcellspark planeras att byggas alldeles i anslutning till det nedlagda kärnkraftverket i Barsebäck.

Från kärnkraft i Barsebäck – till en stor solcellspark
En solcellspark ska byggas i närheten av det nedlagda kärnkraftverket i Barsebäck. Foto: Kävlinge kommun

Bakom satsningen står det Fortumägda bolaget Uniper. Solcellsparken beräknas få en effekt på 40 megawatt och kunna producera ungefär 40 gigawattimmar per år, vilket motsvarar cirka 4 000 mindre villors energianvändning.

Anläggningen väntas breda ut sig över cirka 47 hektar, vilket är lika mycket som 66 fotbollsplaner, och omfatta solpaneler, ett batterilager på cirka 25 megawatt, vägar, kontrollrum, internt ledningsnät, transformatorkiosker, transformatorstation samt anslutning till överliggande nät.

Enligt det samrådsunderlag som gick ut i början på sommaren har Energimyndigheten pekat ut området som ett riksintresse för energiproduktion. Platsen där själva solcellsplaneringen är tänkt att byggas ligger ett par hundra meter nordost om det nedlagda kärnkraftverkets huvudbyggnad.

Marken består i dag dels av åker som arrenderas av Barsebäcks gods, dels av betesmark på en gammal soptipp från tiden när kärnkraftverket byggdes.

Byggstart är planerad till januari 2023. Förhoppningen är att anläggningen ska kunna börja producera ett halvår senare.

Pia Almström (M), Kävlinge. Foto: Anders Ebefeldt

Pia Almström (M), kommunstyrelsens ordförande i Kävlinge som är den kommun som Barsebäck ligger i, berättar att hon om några veckor ska få mer detaljerad information om solcellsprojektet av Uniper.

– Det är bra med solkraft när solen skiner. Men sol- och vindkraft räcker inte för att lösa Skånes energiproblem. Vi behöver baskraft som levererar energi dygnets alla timmar.

Pia Almström säger att hon gärna ser att det så småningom installeras små kärnreaktorer – när sådana finns på marknaden – inne på det gamla kärnkraftsområdet.

– Där finns ju redan infrastruktur som man kan använda.

Text: Mikael Bergling

Publicerad 26 augusti 2022

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

Niklas Kedbrant är ny vd för Milen Ventilation i Gävle. Han var tidigare affärsområdeschef för teknik och underhåll på Furuviksparken.
Gustav Thuresson är ny uppdragsansvarig energi och miljö på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Han kommer från WSP där han också var uppdragsansvarig. Johanna Nordblom är ny vvs-ingenjör. Hon kommer från Ringhals AB där hon var utvecklingsingenjör HVAC.
Michael Wellert är ny vvs-ingenjör/uppdragsledare på Rekonik i Västerås. Han kommer från Afry i samma stad där han var vvs-ingenjör.
Magnus Gerstel Würzl är ny arbetschef ventilation på Windefalk Ventilation & Energi i Stockholm. Han kommer från GK Sverige i samma stad där han var entreprenadchef ventilation.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.