Klimatsmart | 6 mar 2024

Framgångsrikt bostadsbygge med halverad klimatpåverkan

När NCC och Helsingborgshem byggt 73 hyresrätter och ett underjordiskt garage har man genom innovativt och strukturerat arbetssätt kunde det totala klimatavtrycket reduceras med mer än en tredjedel gentemot ett ”normalprojekt”. För endast bostäderna är klimatpåverkan nästintill halverad.

Framgångsrikt bostadsbygge med halverad klimatpåverkan
Pålsjö Äng i Helsingborg. Husen är byggda av NCC på uppdrag av Helsingborgshem. Foto: NCC/Studio-e

– Vi lär oss ständigt att bygga på sätt som påverkar klimatet mindre, och nu har vi ännu ett lyckat bygge där vi minimerar klimatpåverkan. Tillsammans med NCC fortsätter vi att driva den hållbara utvecklingen av högkvalitativa bostäder som byggs på ett sätt som är både kostnadseffektivt och bra för miljön, säger Martin Johansson, projektchef Helsingborgshem.

Helsingborgshem gav redan från start utrymme för ett innovativt arbete och en mer flexibel tidplan. I bygget användes klimatförbättrad betong, med i snitt cirka 40 procent lägre klimatpåverkan än traditionell betong, i nästan alla konstruktioner.

Vi ser tydligt hur utformningen av ett projekt påverkar klimatavtrycket

Under bygget av Pålsjö Äng genomfördes en rekordgjutning där NCC för första gången i Sverige utförde en bjälklagsgjutning med betong med mindre än 100 kg CO2-utsläpp per kubikmeter, en tredjedel mot Svensk Betongs referensvärde.

För att värma husen under byggnationen användes pelletsverk. Byggbodar och eldrivna maskiner kunde drivas av el från solceller som satt på byggbodarna under byggtiden.

För Pålsjö Äng som helhet var klimatpåverkan 187 kgCO2e/BTA*. Exkluderas garaget i klimatberäkningen blir Pålsjö Ängs klimatpåverkan 164 kgCO2e/BTA, att jämföra med Kungsörnens 157 kgCO2e/BTA. Vid en jämförelse med Boverkets referensvärde på 307 kgCO2e/BTA är det nästan en halvering gentemot ett ”normalprojekt”.

– Vi ser tydligt hur utformningen av ett projekt påverkar klimatavtrycket och hur viktigt det är med nära samverkan mellan byggherre och entreprenör redan i tidigt skede. Även hur kommunen utformar detaljplaner, till exempel avseende hustyper och parkeringsytor är avgörande, säger Ludvig Dahlqvist, hållbarhetsspecialist på NCC.

Källa: NCC

Publicerad 6 mars 2024

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.
Jonny Andreasson är ny projektledare och programmerare fastighetsautomation på Klimat och VVS-teknik i Värmland. Han kommer från Akademiska hus där han var teknikspecialist vvs.
Kent Lundström är vvs-konsult på den nystartade egna verksamheten Lundström S-Konsult i Stockholm. Han kommer från Stockholmsmässan där han var vvs-ansvarig och arbetsledare.
Tomas Mellbom är ny försäljningsingenjör på Samsung Aircon Nordics. Han kommer från Panasonic där han var produktchef för kommersiella system i Norden och Baltikum.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.