Framgångsrik handbollsklubb framtidssatsar med förnybar energi
Svenska mästarna i handboll, Ystads IF, bygger nu ett nytt klubbhus och väljer förnybara energilösningar som bergvärme och solceller.

Ystads IF:s nya klubbhus är inte ett nybygge från grunden utan en omfattande renovering av en tidigare mekanisk verkstad från 1950-talet. Här skapas 1 200 kvadratmeter av kontors- och möteslokaler, gym och omklädningsrum, e-sportcenter med mera. Verkstadshallens stomme och höga takhöjd och ytterväggarnas utförande i gult tegel med stora fönsterpartier bevaras.
– Det hade ärligt talat varit enklare att riva alltsammans och bygga nytt. Men här har vi ett gediget bygge med själ och karaktär som vi kan ge nytt liv och fylla med nytt innehåll. Lite som man gör med de gamla lokstallarna på Sorgenfri i Malmö. Jag tror på hållbarhet och att bevara och utveckla när det går, säger Ingmar Svensson, YIF:s vice ordförande.
Det nya klubbhuset ska stå klart för inflyttning i september i år.
– Det här ska bli en knutpunkt, ett samhörighetsnäste kan man säga, för hela klubben. Vår damverksamhet växer på ett fantastiskt sätt just nu, vi har snart lika många aktiva som på herrsidan med 300-400 ungdomar. Vi har också en avdelning med handboll för ungdomar med funktionsvariation som växer och växer. Vi vill vara en förening för alla, och här får vi rum att växa tillsammans, fortsätter Ingmar.
Ingmar Svensson drev under många år ett fastighetsbolag i Ystad med fokus på förvärv, upprustning och renovering av olika hus och byggnader. Han är även mångårig sponsor av Ystad IF, och faktum är att fastigheten som nu förvandlas till klubbhus är en gåva av Ingmar.
– Efter att jag sålt mitt fastighetsbolag för några år sedan ville jag gärna göra något bestående för föreningen. Det här blev möjligheten.
När det kommer till energi föll valet på en geoenergianläggning med bergvärme och värmepumpar från Skånska Energilösningar.
– De stora fönsterpartierna, bland annat, ger fastigheten ett stort behov av både värme och kyla under årets olika delar. Med geoenergi får vi bäggedera. Det närmaste alternativet, fjärrvärme och kyla med ventilationsaggregat, skulle bli flera miljoner billigare att investera i, men utväxlingen vi får med geoenergi är helt överlägsen: sju kilowattimmar värme eller kyla per kilowattimme el, säger Ingmar och tillägger att låga driftkostnader generellt är vägledande i projektet.
Ystads IF har också valt att lägga solceller från Skånska Energilösningar på klubbhusets stora tak och producera sin egen el. Resterande elbehov täcks av förnybar el från Skånska Energi, som även köper överskottselen från solcellerna.
– Det är stora investeringar vi gör i egen förnybar energi, men det är en satsning som stämmer överens med vår värdegrund som förening. Och vi vet att den kommer att vara ekonomiskt och klimatmässigt hållbar, både nu och i framtiden, säger Ingmar.
Källa: Skånska Energi AB