Vattenkraft | 4 sep 2023

Återtar drift och underhåll

Fortum har beslutat att ta tillbaka den lokala drift- och underhållsorganisationen för vattenkraftverk och dammar i Sverige och Finland från och med juni nästa år.

Återtar drift och underhåll
Fortum tar tillbaka drift och underhåll av vattenkraft och dammar under nästa år. Foto: Fortum

– Vår bedömning är att det ger oss de bästa förutsättningarna för en utveckling av vår vattenkraftsverksamhet som är i linje med våra strategiska prioriteringar och jag ser fram emot att få hälsa våra nya kollegor välkommen till Fortum, säger Katarina Atteryd Eckerwall, chef för driften av Fortums vattenkraftsanläggningar.

I dagsläget ligger drift- och underhållsverksamheten utlagd på One Nordic Hydro i Sverige och Caverion i Finland. Personalen på respektive bolag, mellan 200 och 300 personer, väntas gå över till Fortum när avtalet med entreprenörerna upphör.

– Som en del av Fortums organisation ger det oss bättre möjligheter att ytterligare utveckla säkerhetskulturen och möjligheterna att ta fullt ägarskap liksom ett fördjupat engagemang för verksamhetens utveckling. Jag tror och hoppas att detta även kommer bidra till att öka Fortums attraktionskraft i det klimatomställningsarbete som hela samhället påbörjat, fortsätter Katarina Atteryd Eckerwall.

Fossilfri och flexibel vattenkraft har en stor betydelse för ett balanserat kraftsystem med en hög andel väderberoende sol- och vindkraft. 2022 utgjorde vattenkraften 44 procent av Fortums nordiska kraftproduktion och är ett av de utvecklingsområden som lyfts fram i Fortums nya strategi. Fortum har drygt 120 vattenkraft och runt 230 dammar i Sverige och Finland tillsammans.

Källa: Fortum

Publicerad 4 september 2023

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.